Közélet

Az SaS az Alkotmánybírósághoz fordul az áruházakat sújtó különadó miatt

Pozsony | Az SaS párt az Alkotmánybírósághoz fordul az áruházláncok különleges illetékéről szóló jogszabállyal összefüggésben. Erről azután tájékoztatott a párt, hogy a parlament csütörtökön megtörte az elnöki vétót, és másodszor is elfogadta a törvényt.
TASR

2018. december 13. 18:23

Képarchívum - TASR-felvétel

Az SaS szerint az alkotmány egyértelműen kimondja, hogy Szlovákiában szociális piacgazdaság működik és az állam védi a gazdasági versenyt. A liberálisok szerint az elfogadott jogszabály mindhárom jellemzővel ellentétes. „Az SaS párt az első adandó alkalommal el fogja törölni ezt az értelmetlen törvényt, tekintet nélkül az Alkotmánybíróság döntésére” – tette hozzá Richard Sulík, az SaS elnöke.

Az áruházláncok különleges illetékéről szóló jogszabályt először december 6-án fogadta el a parlament. Andrej Kiska államfő megvétózta a törvényt, és visszautalta a törvényhozásnak újratárgyalásra. Az elnök azt kifogásolta, hogy a különleges illeték bevezetése nem kínál rendszerszintű megoldást, és diszkriminál bizonyos áruházláncokat. A parlamenti képviselők csütörtökön megtörték az államfő vétóját, és eredeti formájában újra elfogadták a jogszabályt.

Az SaS állásfoglalása szerint a kormánykoalíció képviselői ezzel megmutatták az állampolgároknak – Szlovákiában és külföldön egyaránt -, hogy rájuk nem hatnak a szakemberek, a kereskedők vagy az államfő észérvei. „Csupán az oligarchák logikáját követik, akik az egész társadalom kárára akarnak előnyöket szerezni” – áll a közleményben.
 

A vonatkozó jogszabály a párt szerint tönkreteszi a gazdasági versenyt, diszkriminálja a piaci szereplőket és végső soron a fogyasztókat károsítja. Egyrészt a magasabb élelmiszerárakkal, másrészt azáltal, hogy elriasztja Szlovákiából az üzleti vállalkozásokat.

Jana Kiššová, az SaS képviselője szerint valós annak a veszélye, hogy Szlovákiának az illeték formájában beszedett pénzt vissza kell majd fizetnie a kereskedőknek, mégpedig az államkasszából, tehát az adófizetők pénzéből. „A jelenlegi felelőtlen koalíció ezt a terhet ráadásul valószínűleg a jövőbeni kormányra hárítja” – tette hozzá az ellenzéki politikus.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A külföldi élelmiszer továbbra is kiszorítja az üzletekből a hazait

Érsekújvár: a hóban fekve találták meg az eltűnt nőt

Több harmadosztályú út javítását tervezik Nyitra megyében

Megújult a kaszárnya déli szárnyának teteje is

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Fucsovics továbbra sincs a DK-csapatban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?