Az olasz maffiaellenes főügyész bírálja a Kuciak-nyomozócsapat feloszlatását

Federico Cafiero de Raho
Nagyszombat |

Federico Cafiero de Raho, az olasz maffia- és terrorellenes főügyész pozitívan értékelte a Ján Kuciak újságíró és a jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyét vizsgáló nyomozócsapat munkáját, és egyszersmind bírálta a nyomozócsapat feloszlatásáról hozott döntést.

De Raho egy Nagyszombatban megrendezett nemzetközi konferencián adott elő hétfőn. A „Szlovákia a maffia minden formája ellen” című rendezvény főszervezői a Nagyszombati Megyei Önkormányzat és az olasz nagykövetség. A konferenciát a Kuciak- és a Kušnír-család indítványozta.

De Raho beszélt arról, hogyan vert gyökeret a maffia Szlovákiában és Európában, hangsúlyozta egy közös maffiaellenes jogszabály elfogadásának fontosságát, és szólt a 'Ndrangheta bűnszervezet szlovákiai tevékenységéről is.

„A maffia olyan országokban igyekszik megtelepedni, ahol nem küzdenek ellene túlságosan. Olyan ágazatokat kedvel, amelyekben nincs semmi különleges, de ahol könnyen megy a beruházás és a rejtőzködés”

– állapította meg de Raho.

A konferencián felléptek a Kuciak- és Kušnír-család ügyvédei, Roman Kvasnica és Daniel Lipšic is. Előbbi nagyra értékelte a kettős gyilkosság kivizsgálásához nyújtott nemzetközi segítséget. A nyomozás eredményei szerinte rámutattak, hogy a szlovák állami szervek, elsősorban a rendőrség és a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) képtelenek voltak leleplezni és felszámolni egy igen súlyos, szervezett bűntevékenységet, ráadásul engedték, hogy a szervezett bűnözés már a Szlovák Köztársaság államberendezését veszélyeztesse, sőt bomlassza.

Lipšic hozzátette: be kell fejezni a munkát, amelyet Ján Kuciak elkezdett.

„Ha valaki azt hitte, hogy a gyilkosság után majd az újságírók megijednek, és nem írnak többé a bűnözők igazságügyi és politikai kapcsolatairól, akkor nagyot tévedett”

– állapította meg az ügyvéd.

Ján Kuciak és Martina Kušnírová szülei a nyomozócsapat feloszlatását a meggyilkoltak iránti tiszteletlenség jelének tekintik. Zlatica Kušnírová a nyomozócsapat újbóli összehívásának támogatására szólított fel.

A konferencián előadott Luigi Ciotti, a Libera contro le mafie egyesület elnöke és az olaszországi korrupcióellenes tüntetések vezető alakja, valamint Maria Grazia Mazzola újságíró is, aki arról beszélt, ki fedezte a drogcsempész Vadala Szlovákiában kiépített „birodalmát”. Kedden szlovák oknyomozó újságírók fognak előadni.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!