Az elítéltek legnagyobb részének alapfokú végzettsége van

börtön k

Az elítéltek körülbelül 40%-a csak az alapiskolát végezte el – tette közzé a Büntetés-végrehajtási Testület (ZVJS) a 2023-as éves jelentésében.

Érettségi nélküli középiskolai végzettsége az elítéltek 33,2%-ának van, 14,8%-uk pedig érettségizett. 7,4%-uk az alapiskolai tanulmányait sem fejezte be teljesen, további 2,2%-uk pedig tulajdonképpen írástudatlan. A felsőfokú végzettségű elítéltek aránya 2,6%.

A börtönstatisztikákból kiderül, hogy a 182 írástudatlan elítéltből 81-re a szabadságvesztés legenyhébb végrehajtási módját szabták ki, azaz fogházbüntetésüket töltik. 14-en vannak fegyházban, a többiek pedig a büntetésvégrehajtás középső fokozatát jelentő börtönbüntetésüket töltik. Hárman még fiatalkorúak.

A 219 diplomás elítéltből 161 van fogházban, 39 börtönben, 19 fegyházban.

2023. december 31-én összesen 8305 elítélt és 1419 vizsgálati fogságban levő személy volt a büntetés-végrehajtási intézetekben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?