Közélet

Az élelmiszeripar képviselői figyelmeztetnek: Ha ezt elfogadják, veszélybe kerülhet Szlovákia élelmiszerellátása

Az élelmiszeripari vállalatok felszólították a képviselőket, hogy ne támogassák a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek exportjának korlátozását. Szerintük az áru szabad mozgását akadályozó szabályozás bevezetése komoly kockázatot jelent egy olyan ország számára, amely függ az élelmiszerimporttól.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2022. május 17. 13:11

d
- Plus Jeden Deň

Az élelmiszeripar képviselői aggódnak az élelmiszerekről szóló törvénymódosítás további változtatásai miatt, amelyek korlátozhatják egyes mezőgazdasági termékek és élelmiszerek kivitelét, mindezt Szlovákia élelmiszerellátásának biztonsága érdekében.

Nem értünk egyet azzal, hogy az vállalkozói környezetet érintő ilyen fontos intézkedéseket az érdekeltekkel való előzetes egyeztetés nélkül fogadjanak el.” - közölte Daniel Poturnay, a Szlovák Élelmiszeripari Kamara elnöke, hozzátette, nem tudják ellenőrizni, hogy az élelmiszerellátás biztonságának fenntartását célzó alternatív lehetőségek alaposan megfontolták-e.

Jozef Rebro, a Szlovákiai Olajnövény-termesztők Szövetségének elnöke felszólította a politikusokat, hogy ne akadályozzák a termelésük exportját, mivel a „meggondolatlan állami beavatkozás” szerinte negatív hatással lehet a hazai mezőgazdászok versenyképességére.

Hangsúlyozta, hogy az export korlátozását más ország is megismételheti Szlovákia mintájára. „Csak akkor fogunk csodálkozni, hogy miért hiányoznak a boltjainkból azok az élelmiszerek, amelyeket nem tudunk elegendő mennyiségben előállítani itthon, és kénytelenek vagyunk importálni” - mutatott rá Rebro a módosítás másik lehetséges negatív hatására.

Milyen negatív hatásai lehetnek még a módosításnak? Válasz a galériában!

Galéria
A Márkás Termékek Szlovákiai Szövetsége által képviselt gyártók szintén meg vannak győződve arról, hogy a javaslat, amelyet a parlament elé terjesztenének, beavatkozik a jogállamiság alapelveibe, és aláássa az üzleti környezet stabilitását és kiszámíthatóságát.
„2020-ban a pandémia kezdete után jelentkező időszak miatt, ami az élelmiszerellátás legbonyolultabb időszaka volt, megnyitották az EU egységes piacát, ez pedig a tagállamok közötti kölcsönös segítségnyújtás eszköze.” - hangsúlyozta Ľubomír Tuchscher, a szövetség igazgatója.
Hozzátette, hogy az exportra vonatkozó korlátozások elfogadása a polgárok érdekeinek megsértéséhez és az EU-s elv megszegéséhez vezethet.
„Nem értünk egyet azzal, hogy az vállalkozói környezetet érintő ilyen fontos intézkedéseket az érdekeltekkel való előzetes egyeztetés nélkül fogadjanak el.” - közölte Daniel Poturnay, a Szlovák Élelmiszeripari Kamara elnöke

(pluska)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
d

Jövőre 2 euró fölé emelkedhet az üzemanyag ára

fd

Sok polgármesternek rekordmértékű fizetése van!

Szlovákia újabb hadianyagot ad Ukrajnának

Szlovákia több mint tízmillió euró értékben adományoz hadi felszerelést Ukrajnának

ss

Nem csak influenza terjed az iskolákban...

határellenőrzés

Csehország meghosszabbítja az ellenőrzéseket a szlovák határon

1 700 eurót költött el egy lopott bankkártyáról

Veszélyes cégre figyelmeztet a Szlovák Nemzeti Bank – átverhetik az ügyfeleket!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.