Közélet

Az AB elnöke felszólította a képviselőket, hogy válasszák meg a jelölteket

Pozsony | Ivan Fiačan, az Alkotmánybíróság (AB) elnöke felszólította a parlamenti képviselőket, hogy az aktuális parlamenti ülésen válasszák meg a szükséges számú alkotmánybíró-jelöltet, és ezáltal biztosítsák az Alkotmánybíróság megfelelő működését. Fiačan szerdán szólalt fel a parlamentben.
TASR

2019. szeptember 18. 15:00

Ivan Fiačan
Ivan Fiačan - TASR-felvétel

Az AB elnöke felhívta a figyelmet, hogy az Alkotmánybíróság előtt jelenleg csaknem 1400, függőben lévő beadvány van, 30 esetben az AB plénumának kellene döntenie. Csaknem ezer ügyet kell még besorolni, vagyis előadó bírót rendelni hozzá. Az AB elnöke figyelmeztetett: az utóbbi időben sérült a felperesek joga ahhoz, hogy az AB ésszerű határidőn belül tárgyalja az ügyüket.

Fiačan bevallása szerint tiszteletben tartja a képviselők függetlenségét, de úgy véli, fontos, hogy a döntéshozatal előtt megismerjék az AB aktuális helyzetét.

„Az Alkotmánybíróságon jelenleg csak hét bíró foglal helyet a tizenháromból, vagyis csak két szenátus maradéktalanul működőképes. A hét tagú plénum nem hozhat semmilyen objektív döntést”

– figyelmeztetett az AB elnöke.

A képviselők 16 pályázó közül fognak alkotmánybíró-jelölteket választani a szeptemberi ülésen. Ez már az ötödik választás lesz.

Februárban kilenc bíró helye üresedett meg az Alkotmánybíróságon. A parlamentnek 18 jelöltet kellett volna megválasztania, közülük nevezte volna ki az államfő a kilenc új alkotmánybírót. A képviselőknek eddig még nem sikerült megválasztaniuk a kellő számú jelöltet, vagyis tizennyolcat, csak tizennégyet.

A taláros testületben jelenleg hét bíró foglal helyet, a kívánt összlétszám 13. Zuzana Čaputová elnök asszony kijelentette: csak akkor fog újabb alkotmánybírókat kinevezni, ha teljes lesz a jelöltek létszáma.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Magára maradt az összefogásban a Magyar Fórum és az Összefogás

Ezrek csatlakoztak a Tisztességes Szlovákiáért fővárosi menetéhez

Átalakított géppisztolyt találtak Trnka munkahelyi széfjében

Threema: Jankovská Kočner pénzéből vette a házát

Változik az őszi nagytakarítás rendje

FTC–Újpest rangadó a tévében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!