Így néz ki a bentlakós Dacia Jogger

Jogger
Pozsony |

Nem is telt el olyan hosszú idő azóta, hogy a Dacia bemutatta a Joggert, amellyel visszatért a nagy családi autók szegmensébe. A nagy tér, a hét ülés, a praktikum és főleg a kedvező ár ismét igazolta, hogy a francia kézben levő román márka tudja, mire van szüksége az embereknek. A Dacia nem titkolja, hogy a megújult dizájnjával és az új márkajellel a fiatalabb generációt akarja megszólítani. S ki mást is szólíthatna meg jobban egy kempingfelszereléssel rendelkező Jogger, mint a fiatalokat?

A Jogger esetében nem is holmiféle egyszerű kempingfelszerelésről van szó, hiszen az autó gyárilag szerelt ágyat és az autó hátuljához rögzíthető aránylag tágas sátrat is tartalmaz, s a felszerelés egy részére még jótállás is vonatkozik.

Miről is van szó?

Az egész szerkezet összepakolva egy nagy, körülbelül 45 kilós fadobozban is elfér, amely a csomagtérben kapott helyet. Első ránézésre ugyan úgy tűnik, mintha a doboz a teljes utasteret elfoglalta volna, de nem, mert magában a dobozban is marad elég hely különböző holmik, kisebb bőröndök elpakolására.

A doboznak nagyjából 220 literes a térfogata.

Jogger

A belső ágy összepakolása aránylag bonyolultnak tűnt, ám végül kiderült, hogy roppant egyszerű, gondjaim a sátorral lettek volna, ha egyedül vagyok, ám erre még visszatérek. Ahhoz, hogy széthajtsuk az ágyat, először le kell hajtani a hátsó ülések támláit, és a lehető legjobban előre kell tolni az ugyancsak lehajtott támlájú elülső üléseket. Ezt követően kihajtjuk az ágy felső rostját tartó faszerkezetet, majd erre ráhajtjuk a rostot. Ezután már csak rá kell helyeznünk a matracot, és az ágy tulajdonképpen kész.

Amire fel kell készülni, hogy a matrac és az autó teteje között nem lesz sok hely, körülbelül 65 centiméter, ezért felülni nem fognak tudni, s talán a klausztrofóbiával rendelkező személyeknek is némi gondjuk lesz. A másik dolog, ami nem annyira szerencsés, az az elülső ülések előrehajtott üléstámlája, ami tulajdonképpen lehetetlenné teszi, hogy beférjenek a volán mögé. Miért baj ez, ha az autóban úgy is aludni akarunk? Hát képzeljék el, hogy éjszaka túl hideg lesz, és be akarnak kicsit fűteni. Vagy valamilyen oknál fogva egyszerűen gyorsan el kell hajtaniuk az adott helyről; a szétpakolt ággyal ez bajos lesz. Másrészt értem, valamit valamiért, s a Joggerben egyszerűen nincs annyi hely, hogy az elülső ülések mozgatása nélkül elférjen az egyébként kétszemélyes ágy. Szélessége valamivel több mint egy méter, a hossza 1,9 méter, a teherbírása pedig 180 kg. Az ablakokra, miután összerakták az ágyat, még sötétítőket is szerelhetnek, így biztosak lehetnek benne, hogy reggel nem fog besütni a nap. A bentlakással tehát meglennénk, de mi legyen a gyerekekkel?

A sátor

Ha két személynél többet kellene elszállásolni, akkor már a sátrat is fel fog kelleni állítani, s ez nem lesz éppen egyszerű feladat. Nem mintha annyira bonyolult lenne a sátor-állítás, de minimum két személyre lesz szükség, egyedül aligha fognak tudni boldogulni vele. Ketten építettük, majdnem másfél óráig. Persze ez volt az első próbálkozás, az ismételt már valamivel gyorsabb lett volna. Ugyanakkor nem ártana, ha magához a sátorépítéshez sokkal részletesebb használati utasítás lenne.

Először a sátor belső, avagy alvásra szolgáló részét kell felállítani, majd ezt követően kell ráhúzni a borítást, amelynek az egyik végét az autó hátuljához kell erősíteni; konkrétan az autó mindkét oldalán a tetősínekhez, a hátsó kilincshez és a keréktárcsához. A sátor nagy előnye, hogy ha az autóhoz erősítjük, nyitva maradhat a csomagtér ajtaja, minek köszönhetően éjjel szellőzik az utastér. A sátorban aztán van egy kis előtér, illetve a hálórész, amelybe három fiatal, vagy akár négy gyermek is kényelmesen elfér. Ebben az esetben már csak az a kérdés, hogy ha családostul indulnak útnak egy ilyen kivitelezésű autóban, akkor nem igazán fognak tudni hova pakolni. Itt léphetnek színre a moduláris hosszanti tetősínek, amelyek tetőboksz rögzítésére is alkalmasak.

Arról sem szabad egyébként megfeledkezni, hogy a Jogger hossza, ha felállítjuk a sátrat, 10,5 méter, tehát egy kempingben is aránylag nagy helyre lesz szükségük.

S mennyi az annyi?

Hát számoljuk ki az egész felszerelés árát. Az egész faláda önmagában 1659 euróba euróba kerül, és már olyan autóba is megvehetik, amelyet egy ideig használnak. A különbség csak a jótállásban lesz: az új autóhoz vett dobozra három év, míg a használt autóba vett új dobozra csak egy év érvényes. A matrac 329 euróba kerül, és külön kell megvenni. Ugyanúgy külön kell megvenni az ablakokra a sötétítőt, az egész készlet ára 199 euró. Mindez összesen 2187 euró. Maga a sátor 379 euróba kerül, így a teljes felszerelésért az összkiadás eléri a 2566 eurót. Megéri? Szerintem határozottan igen, bár én személy szerint mellőzni tudnám a sátrat. A Jogger hátsó részében kihajtható ágyat nagyon könnyű összerakni, így még azt is el tudom képzelni, hogy egy hosszabb roadtripre induljak, sok pénzt megspórolva a szállásért. Az ágy kivitelezése is jó, a felhasznált anyagok is kellemesek, s mivel az egész dobozt kiemelhetik, ha nincs rá szükségük, még a Jogger eredeti csomagterét is használhatják a hétköznapokon.

Egyébként a Jogger alapára ötszemélyes kivitelben 16 200 euró. 

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?