Közélet

100 eurós bírság a telefonáló sofőröknek

Pozsony | Mivel tavaly számos balesetet okoztak a handsfree készülék nélkül telefonáló sofőrök, a rendőrség szigorítani fogja az ezért a kihágásért járó bírságot. Az Országos Rendőrfőkapitányság kezdeményezésére fogják ismét módosítani a közúti közlekedésről szóló törvényt. A rendőrség ugyanis a 2018-as baleseti statisztikák alapján akarja szigorítani a büntetések egy részét.
Demecs Péter

2019. január 14. 16:13

A rendőrök távcsövekkel fogják figyelni, hogy telefonál-e a sofőr vezetés közben (Felvétel: Matej Kalina/Plus jeden deň)  

Szigorodó szabályok

Mint ahogy arról múlt héten tájékoztattunk, szigorítani fogják a legtöbb kétéves tapasztalattal rendelkező kezdő sofőrökre vonatkozó büntetéseket. Két súlyos szabálysértés után ismét el kell majd végezniük az alkalmassági vizsgát az autósiskolában.
A további, minden sofőrt érintő szigorítás viszont már a telefonálást érinti. A rendőrség szerint a sofőrök túlnyomó többsége mintha nem tudatosítaná, mennyire veszélyes a telefonálás vagy SMSüzenetek írása vezetés közben. Úgy döntöttek ezért, hogy megduplázzák ezért a kihágásért a bírságokat. „A helyszíni bírság 50 euró helyett 100 lesz, hatósági eljárás során pedig 100 helyett 200 euró” – magyarázta a közlekedésrendészet igazgatója, Ľuboš Rumanovský.

A tervezett módosítás bármilyen berendezés kezelését tiltani fogja a gépjárművet vezető sofőröknek. „Nemcsak telefonálni lesz tilos, de büntetünk majd azért is, ha a mobilt egy sofőr csak a kezében tartja. Más, elektronikus berendezések használata is tiltott lesz, a közlekedésbiztonság szempontjából ugyanis hatalmas kockázat, ha a sofőr nem szentel kellő figyelmet az úttestre” – fűzte hozzá Lučanský.

Új távcsövek

A rendőrség technikailag is felkészül a szigorúbb szabályozásra, összesen 391 olyan speciális távcsövet is vásárolnak, amellyel nagyobb távolságból is lefülelhetik a telefonáló sofőrt. A távcsővel fényképet is készíthetnek a szabálysértésről. „Olyan berendezéseket akarunk venni, amelyekkel minimum egy kilométeres távolságig tudjuk igazolni, hogy egy sofőr telefonál, vagy a kezében tartja a mobilt. Bízok benne, hogy sikerül beszerezni ezeket a berendezéseket” – mondta Rumanovský.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kiska: a KTAG elleni eljárás Fico bosszúja

Frissítve

Általános sztrájkra készülnek az elégedetlen gazdák

Frissítve

Matečná rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezet be a lengyel hús miatt

Frissítve

VIDEÓ: A feldühödött gazdák trágyát dobáltak az Agrárkifizető Ügynökség épülete elé

Nő a drogfogyasztás a roma telepeken

Veterán versenyző, új motivációval

Legfrissebb galériák
Olvasta már?