Közélet

Államfőválasztás
 a déli városokban

Megnéztük, hogyan szerepeltek a államfőjelöltek a dél-szlovákiai, magyarok lakta városokban. Az első öt jelölt eredményét emeltük ki.
Czímer Gábor

2019. március 19. 09:00

- TASR-felvétel

Zuzana Čaputová (Progresszív Szlovákia) egy kivétellel az összes általunk vizsgált városban nyert az első fordulóban. A legnagyobb arányban Dunaszerdahelyen voksoltak rá, itt 60,29 százalékot szerzett. Ez a szavazatok számát tekintve is az egyik legjobb eredménye a déli településeken. A város polgárai közül 3612-en karikázták Čaputová nevét.

tablazat1
tablazat2

Bugár Bélának, a Híd elnökének egy kivétellel a vizsgált városok mindegyikében sikerült az első ötbe kerülnie. Ez egyedül Szenc városában nem sikerült, itt 3,02 százalékkal a hetedik helyen végzett. Bugár a lakhelyén, Somorján a második helyet szerezte meg, jócskán, közel 43 százalékponttal lemaradva Čaputová mögött.

Több városban, így például Érsekújvárban, Léván, Rimaszombatban és Rozsnyón Štefan Harabin és Marian Kotleba is megelőzte őt. A Híd elnöke azonban jól teljesített a keleti városokban. Királyhelmecen 37,79 százalékkal övé lett az első hely. Ez az a déli város, ahol nem Čaputová győzött.
Bugár Nagykaposon 22,97 százalékkal pedig a második helyet szerezte meg.

Komáromban, az ország legkisebb részvételi arányát (27,84 %) mutató járás székhelyén, Harabin és Kotleba is az első ötbe került, még ha csak viszonylag alacsony eredményt értek is el. A két szélsőséges államfőjelölt összességében sem szerepelt rosszul a vizsgált városokban. Harabin az összesben az első ötben szerepel, Kotleba pedig 19 déli városban érte el ugyanezt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Komoly károkat okoz a szélvihar Nagyszombat megyében

Részegen, jogsi nélkül okozott balesetet a sofőr, két kisgyermek sérült meg

Komáromba a környező falvakból is érkeznek elsősök

#W8NDERFUL – zsinórban nyolcadszor bajnok a Juve

Eláraszt bennünket a külföldi élelmiszer

Elhunyt a Celtic Glasgow legendája

Legfrissebb galériák
Olvasta már?