Közélet

Alkotmányos lehet a határrezsim

Pozsony | A Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) javította az országba érkező személyek karanténkötelezettségére vonatkozó szabályozást, de az ellenzék újra az Alkotmánybíróság elé utalta azt. Mészáros Lajos korábbi alkotmánybíró szerint azonban a pontosított szabályrendszer már megfelelhet az alkotmányosság követelményének.
Czímer Gábor

2021. július 22. 18:00

Mészáros Lajos
Mészáros Lajos korábbi alkotmánybíró - Somogyi Tibor felvétele

E hét hétfőtől már érvényesek az új szabályok azokra a külföldről Szlovákiába érkező személyekre, akik még csak a koronavírus elleni vakcina első dózisát kapták meg. Néhányan közülük a Szlovákiába érkezésük után azonnal, vagyis már az első napon abszolválhatják a PCR-tesztet, és negatív eredmény esetén elhagyhatják a karantént. Az átmeneti intézkedés, amely augusztus 2-ig marad érvényben, csak azokra vonatkozik, akik július 9. előtt vették fel az első dózist. Esetükben a tesztet az állam fizeti. Aki ezt követően kapta az első adag oltást és még nem vette fel a másodikat, az, az oltatlanokhoz hasonlóan, a karantén ötödik napján kérhet PCR-tesztet. Az ÚVZ ezt a szabályozást az Alkotmánybíróság meglátásait figyelembe véve dolgozta ki. Az intézkedés előző változatának hatályosságát ugyanis a taláros testület felfüggesztette, miután az ellenzéki pártok az ügyben az AB-hez fordultak. 

A Smer és a Hlas álláspontja

A Robert Fico vezette Smer és Peter Pellegrini pártja, a Hlas azonban az új, javított intézkedéscsomag kapcsán is alkotmánybírósági panasszal élt. Fico szerint múlt héten egyszer már megnyerték ezt a küzdelmet. Szerinte a kormány ignorálja az Alkotmányt, és újra elfogadta ugyanazt a hirdetményt, vagy más néven rendeletet, amelyet a taláros testület korábban felfüggesztett. Fico bízik benne, hogy a taláros testület ismét felfüggeszti az intézkedéscsomagot. „Nem lehet két kategóriába sorolni az embereket – a beoltottak és a be nem oltottak kategóriájába, miközben az előbbiek előnyöket élveznek, az utóbbiakat pedig korlátozzák” – tette hozzá. 

A Hlas a közösségi hálón közölte, ellenzéki összefogással megtámadták a ÚVZ hirdetményét, amely „még tovább szigorította a zaklatást a határokon”. Továbbra is elutasítják az emberek két kategóriába sorolását. „Az oltottaknak, valamint azoknak, akik abszolválták a tesztet és akik átestek a Covid-19 betegségen, ugyanazokat a feltételeket kell biztosítani a hazatéréshez” – zárul a Hlas bejegyzése. 

Alkotmányoság 

Az ÚVZ által kiadott, az országba való beutazásra vonatkozó, frissített szabályrendszer tehát jelenleg érvényben van, de az Alkotmánybíróság dönt majd arról, hogy ez így marad-e, vagy sem. Mészáros Lajos korábbi alkotmánybíró rámutatott, a taláros testület az ÚVZ szóban forgó intzékedéscsomagjai közül az elsőt sem törölte el, csak előzetes intézkedésként felfüggesztette annak hatályosságát. Fennállt ugyanis a gyanúja, hogy sérülhetnek az emberi jogok. „Mivel az egyszer oltottakat ugyanabba a kategóriába sorolták, mint azokat, akik már két adag vakcinát kaptak” – magyarázta Mészáros azzal, hogy mindez diszkriminálta volna a nem beoltottakat, hiszen az utóbbi csoport tagjai hasonlóan védtelenek a betegséggel szemben, mint akik csak egy adag vakcinát kaptak. 

Az ÚVZ szóban forgó első hirdetményéről magáról az AB azonban még érdemben nem döntött, és már nem is fog, hiszen a második, javított intézkedéscsomag bevezetésével az első tárgytalanná vált. Mészáros arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormányzat az AB által a fentiekben leírt kifogását a második hirdetménybe már beépítette. „Ezzel a hirdetménnyel így már eleget tettek annak, amit az AB kifogásolt” – mondta. Hozzátette, ennek értelmében az új szabályrendszer szerint azokat, akik még csak a vakcina első adagját kapták meg, ugyanabba a kategóriába sorolják, mint a teljesen oltatlanokat. „Ennek eredményeképpen a második intézkedéscsomag szigorúbb lett, mint az első” – tette hozzá a korábbi alkotmánybíró. Az új szabályok értelmében az első adaggal oltott személyeknek is karanténba kell vonulniuk, ahonnan PCR-teszttel válthatják ki magukat. 

Oltottak és oltatlanok 

A ÚVZ második intézkedéscsomagja ellen beadott alkotmánybírósági panaszban a Smer és a Hlas lényegében ugyanazon kifogásokat fogalmazza meg, mint a korábbi indítványukban. „Most azt állítják, hogy a nem beoltottak és a beoltottak között van diszkrimináció” – idézi a beadványt Mészáros. A korábbi alkotmánybíró szerint az emberek közti puszta különbségtétel nem alkotmányellenes, hiszen sok ilyen van érvényben most is. „A kérdés az, hogy ésszerű, szükséges és arányos-e a megkülönböztetés” – magyarázta, azzal, hogy ennek a megítélésekor epidemiológiai, orvosszakmai tényeket vesznek figyelembe. Mészáros szerint mivel az első intézkedéscsomag hibáját a második már nem tartalmazza, az ellenzéki pártok viszont nem hoztak fel új érveket, az AB előzetes intézkedésként valószínűsíthetően nem függeszti fel az új szabályrendszer hatályosságát. „A logika azt diktálja, hogy a második hirdetményt az Alkotmánybíróság nem függeszti majd fel, mert ebben már kijavították, amit a taláros testület az első hirdetménnyel kapcsolatban kifogásolt” – mondta Mészáros azzal, hogy ezzel együtt is meg kell várni, miként dönt az ügyben a bíróság. 

A korábbi alkotmánybíró saját jogi véleménye szerint az ÚVZ által bevezetett karantén-intézkedések szükségesek, és rámutatott, az egész világon hasonló szabályokat alkalmaznak. Mészáros szerint nem arról van ugyanis szó, hogy a koronavírussal szemben nem védett személyeket negatívan diszkriminálnák, hanem a teljesen beoltottak pozitív megkülönböztetése valósul meg. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Párkánynak ez volt az igazi rendszerváltás

Párkánynak ez volt az igazi rendszerváltás

DAC k

ÉLŐ: FC DAC 1904 – FC Spartak Trnava

Vladimír Lengvarský

Lengvarský előrebocsátotta a járványellenes intézkedések szigorítását

Németország választás

A németek 36,5 százaléka szavazott kora délutánig a parlamenti választáson

Digitális emlékezet – Magyar bakák csehszlovák uniformisban

Digitális emlékezet – Magyar bakák csehszlovák uniformisban

Zuzana Čaputová

Továbbra is Čaputová a legmegbízhatóbb politikus, már Kollárnál is többen hisznek Ficónak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.