Közélet

Alkotmánybíróság elé kerül az EP-választás

Pozsony | A kereszténydemokraták az Alkotmánybíróság elé viszik az európai parlamenti választás eredményét. Az MKP is kilátásba helyezte a szavazatok újraszámoltatását, de végül mégsem látja indokoltnak.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. június 6. 14:31

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Kereszténydemokrata Mozgalom a májusi EP-választás eredménye miatt. Ezt a párt elnöke, Alojz Hlina is megerősítette. Azt kifogásolják, hogy függetlenül attól, hogy több szavazatot szereztek, mint az SaS, mégis nekik kell megvárni Nagy-Britannia kilépését az unióból ahhoz, hogy a második képviselőjüket is kiküldhessék Brüsszelbe. Az SaS kevesebb szavazattal egyből két képviselőt delegálhat az EP-be. „Bízunk benne, hogy igazságos döntés születik” – mondta az Alkotmánybírósági beadvánnyal kapcsolatban Alojz Hlina. Azt nem árulta el, hogy fordulnak-e más fórumhoz is, ha a kassai Alkotmánybíróságon nem járnak sikerrel.

A mandátumokat a januárban módosított választási törvény alapján osztották el, amely kimondja, hogy az egyik megválasztott szlovákiai képviselőnek ki kell várnia a brexitet. A „Fekete Péter” Miriam Lexmannak, a KDH jelöltjének jutott. A KDH ezt igazságtalannak tartja, mivel az SaS 9,62 százalékos eredményt ért el, a KDH pedig a szavazatok 9,69 százalékát szerezte meg.

Szlovákia egy képviselői helyet kap az EP-ben a brit képviselők távozása után. Erre a jelenlegi tudásunk szerint legkésőbb október 31-én kerülhet sor. A törvénymódosítás szerint annak a pártnak kell kivárnia a pótmandátum érvényesítésével a brexitet, amely a töredékszavazatok elosztásánál a legkevesebb voksot kapta.

Az MKP köreiben még a választás után merült fel, hogy újraszámláltatnák a szavazatokat, mivel a párt kevesebb mint 400 szavazat híján nem került be az Európai Parlamentbe. A Fiala Ilona sajtótitkár által lapunkhoz is eljuttatott állásfoglalásukban azonban azt írják, nincs okuk az Alkotmánybíróság elé vinni az ügyet. „Az MKP-ba számos jelzés érkezett a választással kapcsolatban. Ezek megvizsgálását követően azonban nem kaptunk olyan bizonyítékokat, amelyek arra engednének következtetni, hogy a választás során történt volna alkotmány- vagy törvénysértés, amely befolyással lenne a választási eredményekre.  Ezért az Országos Elnökség úgy döntött, hogy az európai parlamenti választással kapcsolatban nem nyújt be alkotmányjogi panaszt” – áll a párt nyilatkozatában. (szh, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nagy port kavart Orbán levele

Remišová és négy másik képviselő elhagyja az OĽaNO-t

Čaputová akkor nevez ki új alkotmánybírókat, ha meglesz a hat jelölt

Minden hangszeren játszanak: futballisták a mikrofon mögött

Szlovák juhtúró magyar tejből

Frissítve

Újságírók megfigyelésével kapcsolatban razziázik a NAKA

Legfrissebb galériák
Olvasta már?