Közélet

Alkotmánybíró-választás: Bugár Čaputová állásfoglalására vár

Pozsony | Bugár Béla, a Most-Híd elnöke az alkotmánybíró-jelöltek választásával összefüggésben meg akarja várni Zuzana Čaputová államfő egyértelmű állásfoglalását, amelyet Andrej Danko (SNS) házelnök fog tolmácsolni a koalíciónak, az elnök asszonnyal való keddi (6. 18.) találkozója után.
TASR

2019. június 18. 08:07

- Németi Róbert felvétele

„Továbbra is fennáll a probléma, amely már a múltban is vitákat generált, mégpedig az, hogy a parlamentnek vajon hány jelöltet kell megválasztania. Mivelhogy az elnök úr csak bizonyos számút nevezett ki” – mutatott rá Bugár, hozzátéve, nem tudják, mit fog tenni az új államfő. Egyben felhívta a figyelmet, hogy egyes jelöltek azzal érvelhetnének, hogy sérültek a jogaik, illetve elvették tőlük a lehetőséget, hogy alkotmánybíróvá váljanak.

„Ezért sokkal tisztább lenne, ha az elnök asszony egyértelműen megmondaná, hogy kinevezi-e őket, és ha igen, hányat” – fűzte hozzá Bugár, aki szerint csak ezt követően lehetne megmondani, hány jelöltet kell még választani.

Andrej Danko, az SNS elnöke amellett állt ki hétfőn, hogy a parlament válasszon meg további alkotmánybíró-jelölteket. Állítása szerint a Koalíciós Tanács nem zárta le teljesen a kérdést, és még egyszer össze fog ülni.

Robert Fico, a Smer-SD elnöke szerint Zuzana Čaputová elnök asszonynak az eddig megválasztott alkotmánybíró-jelöltek közül ki kellene neveznie hármat. „Amíg ezt nem teszi meg, nincs okunk újra szavazni” – jelentette ki a Koalíciós Tanács hétfői ülése után. „Ellenkező esetben fennállna a különféle diszkriminációs vádak kockázata, ami óriási problémákat okozhatna az Alkotmánybíróságon” – figyelmeztetett Fico, hozzátéve: emiatt nem valószínű, hogy sor kerül a jelöltválasztásra a csütörtöki ülésen.

Čaputová elnök asszony a TASR-nek adott interjúban korábban kijelentette: az alkotmánnyal összhangban fog eljárni. „Megvárom, amíg a parlament teljesíti a kötelességét, és megválasztja a kellő számú jelöltet” – tette hozzá.

Az újabb alkotmánybíró-választásra a parlamentben csütörtökön, június 20-án kellene sort keríteni. A képviselők eddig háromszor szavaztak az alkotmánybíró-jelöltekről, de még mindig nem sikerült megválasztani a kellő számú jelöltet, vagyis tizennyolcat, csak tizenkettőt.

Február közepén kilenc bíró helye üresedett meg az Alkotmánybíróságon. A taláros testületben jelenleg hét bíró foglal helyet, a kívánt összlétszám 13. Az Alkotmánybíróság új elnöke Ivan Fiačan.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Visszatért Szepsibe a holokauszttúlélő

Magyarország–Spanyolország vb-elődöntő

Az alkalmazottak több mint harmada akar munkahelyet váltani, és jók az esélyeik

Tűzoltóakció a pozsonyi Lafranconi hídon, lezárták a D1-est

1,1 millió betegbiztosítási járadékot fizetett ki a Szociális Biztosító

WWF: hétfőre elfogynak a Föld éves erőforrásai

Legfrissebb galériák
Olvasta már?