Közélet
Gabriela Matečná - Németi Róbert felvétele

"A törvény a tolvajokat védi" – mondták Matečnának a kelet-szlovákiai gazdák

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. április 26. 17:58

Frissítve
Kassa | Reggeltől várták a keleti gazdák Gabriela Matečná földművelésügyi minisztert, de a délelőtti program elmaradt, a tárcavezető csak délután érkezett meg. A mezőgazdászok 18 pontos felhívással készültek a mai találkozóra.

A kassai találkozó elsődleges célja azoknak a mezőgazdasági problémáknak a megvitatása volt, amelyek az utóbbi hetekben megjelentek a médiában. Több lap is foglalkozott egyes kelet-szlovákiai gazdákat ért támadásokkal: voltak, akiket saját parcelláikra sem akartak beengedni, vagy a földjük után más kapott terület alapú uniós támogatást. Állításuk szerint nem segítettek a bírósági ítéletek sem, és a rendőrség sem állt ki mellettük. 

A kelet-szlovákiai gazdák már délelőtt találkoztak volna a miniszterrel, néhányan kaptak is meghívót, de ezeket az időpontokat a tárca lemondta. A gazdák csoportosan szerettek volna találkozni a minisztérium képviselőivel, a minisztérium viszont egyenként hallgatta volna meg őket. 

Végül csak a délutáni találkozóra került sor, amelyen az ország minden részéből érkezett mintegy 250 gazda és az érdekvédelmi szervezeteik képviselői vettek részt. „Igyekeztünk megfelelni a mezőgazdászok követeléseinek, többtucatnyi társulás jelezte részvételi szándékát” – tájékoztatta lapunkat Michal Feik, az agrártárca sajtóosztályának munkatársa. A gazdák és a földművelésügyi minisztérium főbb képviselői mellett a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (PPA), a Szlovák Földalap (SPF), a Kassai Kerületi Rendőrkapitányság, a Kassai Kerületi Ügyészség és a Kassai Kerületi Bíróság képviselői is jelen voltak. 
 

2018. április 11. 11:12

Hátrányban a hazai gazdák

Gabriela Matečná szerint a sajtó sokszor nem a valóságnak megfelelően mutatja be a gazdák helyzetét. „A problémákat csak úgy tudjuk megoldani, ha tisztességesen és konstruktívan megbeszéljük a dolgokat” – jelentette ki a miniszter.

A rendőrség képviselőjének hozzászólása azonban kiváltotta a jelenlévők elégedetlenségét. Juraj Leško kassai kerületi rendőrkapitány szerint ugyanis a rendőrség teszi a dolgát. „2014 óta 98 mezőgazdasághoz kapcsolódó feljelentést regisztrálunk, ezért azok az állítások, melyek szerint a rendőrség nem foglakozik az ügyekkel, hamisak” – állítja Leško.

A gazdák szerint azonban semmi sincs rendben. „Meddig fogjuk még azt játszani, hogy Szlovákiában minden rendben van? Egy fiatal vállalkozó nem tud saját földhöz jutni, évekbe kerül, míg elér valamit” – mondta el álláspontját František Oravec, a gazdák képviselője. A jelenlévők többsége vele értett egyet. „A törvény a tolvajokat védi, Szlovákia maffiaállam” – skandálták a földművelők. 

A találkozó további fejleményeiről tájékoztatni fogunk.

(nr, lpj, korzar.sk)

Gabriela Matečná
Gabriela Matečná
Gabriela Matečná
Gabriela Matečná
Gabriela Matečná
Gabriela Matečná
Gabriela Matečná
Önnek ajánljuk