Közélet

A tanulással még valahogy megbirkóznak a diákok, a legnehezebb az elzártság

Dunaszerdahely | Nem bánják a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium végzős diákjai, hogy elmarad az érettségi, a tanév utolsó pár hetére örömmel térnek vissza az iskolába.
Bugár Anna

2021. április 17. 12:45

gimi
Fekete Tünde (balra), Dohorák Eszter és Marton Máté örülnek, hogy végzősökként pár hétre legalább, de visszatérhetnek az iskolába, bár tudják, hogy a járvány miatt otthon töltött időt, az elmaradt szalagavatót, a ballagást és a nagyon sok baráti találkozást és beszélgetést már senki nem fogja visszaadni. - Somogyi Tibor felvétele

Ha nem lenne járvány, akkor a Vámbéry gimiben nagy lenne a nyüzsgés, most azonban a járványhelyzet miatt üres tantermek fogadnak az épületben. Az egyik osztály ajtaját ugyan díszíti zöld szalag, de az osztálykönyvet az idei tanévben nem sokszor látták a diákok. Az utolsó gimnáziumi évükről három végzős diákkal beszélgettünk.

A távoktatás nem az igazi

A koronavírus-járvány az idei iskolai év menetrendjét is alaposan felborította. A diákok mindössze néhány hetet jártak iskolába, az oktatás nagy része digitálisan zajlott. Az iskolaügyi minisztérium február elején ugyan engedélyezte az iskolák megnyitását a végzős diákok részére, a Dunaszerdahelyi járásban azonban ekkor még tombolt a járvány. „A húsvéti szünet előtt bejártunk másfél hétig, ennyi jutott nekünk a negyedik évre – ősszel másfél hónap, meg áprilisban bő egy hét” – mondja Fekete Tünde, aki a pozsonyi Comenius Egyetem magyar nyelvű kiadványszerkesztői szakán készül továbbtanulni. Az órák nagy részét igyekeztek az órarend szerint megtartani, de a napi 6–7 óra helyett csak 5-re került sor. „Az iskolában több síkon kapjuk az információt – nemcsak egy előre kidolgozott témát kell megtanulni, a tanártól magyarázat is érkezik. Könnyebb megérteni a tananyagot, ha az osztálytársakkal meg tudjuk beszélni az átvett részt” – osztotta meg velünk tapasztalatait Dohorák Eszter. A diákok egyetértenek vele, hogy a távoktatás egy bizonyos ideig működhet, de nem helyettesítheti a személyes kapcsolatokat. „Bent lenni az iskolában teljesen más érzés” – mondta Marton Máté, aki szociológiai pályára készül. Hangsúlyozta, nem minden diáknak egyformán adottak a körülmények az otthoni tanuláshoz.

Nem hiányzik az érettségi

Eszter és Máté a Budapesti Corvinus Egyetemre jelentkeztek, így plusz egy tantárgyból érettségiznek. A magyarországi felvételi rendszer különbözik a hazaitól, vizsgák helyett a középiskolai eredmények pontozása alapján dől el, sikerül-e bejutni az adott szakra. Már biztos, a hagyományos érettségi idén elmarad, a bizonyítványban az év végi osztályzatokból és az utolsó két féléves érdemjegyből számított átlag alapján kapnak értékelést a diákok. A fiatalok szerint az érettségi eltörlése volt az igazságos megoldás, és járványügyi szempontból is ez a helyes döntés.

A végzősök számára május 14-én fejeződik be a tanév, május 19-re pedig mindenki megtudja, hányast kapott az érettségire. Ha valaki javítani szeretne, május 31-ig van rá lehetőség – klasszikus szóbeli vizsga keretein belül. Ugyanez vonatkozik az ötödik, szabadon választott tantárgyakra is, így Eszter és Máté jelenleg is készülnek a matematika szóbelire. Ez a feladat azonban gyakran kihívást jelent, úgy érzik, épp a számtannál hiányzik legjobban az iskolai légkör. „A matek nehéz volt, elkelt volna, hogy közösen oldjunk meg feladatokat” – árulta el Máté. Eszter hiányolja, hogy nem gyakoroltak együtt példákat a tábla előtt. „Bizonyos összefüggésekre nehéz volt önállóan rájönni” – folytatta. Tünde számára főként a nyelvek jelentettek gondot. „A suliban legalább egy kevés beszélgetés garantált szlovák vagy angol nyelven, de online még annyira sem tudtunk haladni, mint korábban” – fűzte hozzá.

A diákok szerint a távoktatás a pedagógusok számára is megterhelő volt. „Senkinek nem volt ez így jó, a tanárok is jobban tudták volna végezni a dolgukat itt, az iskolában” – fogalmazott Máté. Az osztály internetes csoportjában a diákok igyekeztek támogatni egymást, ha valakinek segítségre volt szüksége, az meg is kapta.

Az összpontosítás egyre nagyobb gondot jelent, amiben közrejátszik a motiváció és a rendes számonkérés hiánya. A fiatalok úgy érzik, egy idő után teljesen egyhangúvá vált az oktatás, a délelőtti órák után nehéz visszaülni ugyanabba a környezetbe és nekilátni a leckeírásnak. „Ellustultunk” – foglalja össze a helyzetet Eszter.

Sok minden kimaradt

A tanulással nehéz megbirkózni, de talán az „ellopott idő” ejtette a legnagyobb sebet a fiatalok lelkén. Szeptemberben még reménykedve kezdték a tanévet, de október közepén, amikor ismét otthon kellett maradniuk, egyértelművé vált – nem lesz rendes szalagavató decemberben, nem ballagnak majd énekelve az iskola lépcsőin. A diáktársaktól és tanároktól lélekben, ünnepi hangulat és feldíszített osztályok nélkül vesznek búcsút. „A hiányérzet ott van. Annyi minden kimaradt, nem csak a fő események, mint például a szalagavató. A közös programok és baráti beszélgetések helyett egyedül vagyunk a számítógép előtt” – mondta Tünde. Mindhárman egyetértően bólogatnak, tényleg pótolhatatlan az iskolában eltöltött idő.

Hétfőn a gimnázium végzős tanulói egy hónapra visszatérhetnek az iskolába. Sovány vigasz, de legalább egy kis időre újra együtt lesz az osztály – állítják. „A közösség miatt érdemes visszajönni az utolsó pár hétre. Ez a lényeg. Nem jó a fiatalságnak, ha egyedül van. Senkinek nem jó, de a fiataloknak kifejezetten rossz” – zárta Máté.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ján Mikas

Jövő héttől rózsaszínbe borul egész Szlovákia

koronavírus

Koronavírus – Tovább csökkent a kórházban kezelt betegek száma, kicsivel öt százalék felett a PCR-tesztek pozitivitási aránya

oltas

Nem mindegy, mikor regisztrál oltásra a 70 évesnél idősebb személy kísérője

Veronika Remišová

Remišová szerint veszélyes a vizsgálati fogság idejének lerövidítésével kísérletezgetni

influenszer

Koronavírus elleni vakcinával beoltottakról terjeszt hoaxokat a szlovák influenszer

fegyverkereskedelem

7 személyt tartóztatott le a NAKA, fegyverekkel kereskedtek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.