Közélet

A regisztrált munkanélküliségi ráta márciusban 5,03%-ra esett vissza

Pozsony | A regisztrált munkanélküliségi ráta márciusban elérte az 5,03%-os szintet. A februári adattal (5,16%) összehasonlítva a munkanélküliség aránya 0,13 százalékponttal, az egy évvel korábbi adattal összehasonlítva pedig 0,52 százalékponttal csökkent. Mindez a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVaR) legfrissebb adataiból derül ki.
TASR

2019. április 23. 17:28

A rendelkezésre álló álláskeresők száma a harmadik hónap végéig elérte a 137 962 főt. „Az egy hónappal korábbi adatokkal összehasonlítva 3470 fővel, az egy évvel korábbi adatokkal összehasonlítva pedig 15 892 fővel, vagyis 10,33%-kal csökkent az álláskeresők száma” – számolt be róla kedden Marián Valentovič, az ÚPSVaR vezérigazgatója.

Az összes álláskeresővel számoló regisztrált munkanélküliségi ráta márciusban elérte a 6,19%-ot. „Az egy hónappal korábbi adatokkal összehasonlítva 0,16 százalékponttal, az egy évvel korábbi adatokkal összehasonlítva 0,58 százalékponttal csökkent” – pontosított Valentovič.

Az év harmadik hónapjában összesen 169 779 álláskeresőt tartottak nyilván. A hónap folyamán a számuk 4249 fővel, az előző évi adatokkal összehasonlítva 17 980 fővel, vagyis 9,58%-kal csökkent.

Az egy hónappal korábbi adatokhoz képest a regisztrált munkanélküliségi ráta márciusban minden megyében csökkent, a legszámottevőbben Eperjes megyében.

 

2019. április 23. 15:50

Nyitra megye: 3,1%-ra esett a munkanélküliség

A hónap végén a munkaügyi hivatalok 88 093 betölthető állást kínáltak. Az egy hónappal korábbi adatokkal összehasonlítva a munkalehetőségek száma 1961-gyel nőtt. A legtöbb betölthető állás Pozsony megyében, a legkevesebb Besztercebánya megyében állt rendelkezésre.

Ján Richter (Smer-SD) munkaügyi miniszter megállapította, hogy márciusban a munkanélküliség alakulását ismét a pozitív számok jellemezték. A tárcavezető azt várja, hogy már a jövő hónapban 5% alá fog csökkenni a munkanélküliségi ráta. Hozzáfűzte: a legkevésbé fejlett járások mindegyikében csökkent a regisztrált munkanélküliség. A munkaügyi központ szerint a munkanélküliségi ráta már 36 szlovákiai járásban csökkent 4% alá.

Richter hozzátette: a cél az, hogy a regisztrált munkanélküliség terén idén elérjék a 4,5%-os szintet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alacsony a választási részvétel a gömöri járásokban is

Egy amerikai nő mindenáron szavazni akart Pozsonyban

Ezúttal is alacsony a választási részvétel a kassai Luník IX lakótelepen

Integráció nem, folklór igen

Döntőben az oroszokat legyőző finnek

Tovább tárgyalnak a 635 eurós minimálbérről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?