Közélet

A lányok többsége fél az informatikától

Pozsony | Nagy potenciál van az informatikai szakokban, bár ebben a szakmában főleg a férfiak dominálnak, a nők is érdeklődnek iránta. Egyelőre azonban még hiányzik a magabiztosságuk.
Szalay Hajnalka

2019. július 6. 19:00

Az IVO társadalomkutató intézet legújabb reprezentatív felméréséből az is kiderül, hogy 2018-ban majdnem 6000 diák tanult informatikát, vagy ehhez nagyon hasonló szakot Szlovákiában. Ebből pedig alig több mint 1200 volt lány. A felmérésben négyszáz 14 és 17 év közötti lány válaszai alapján vizsgálták az informatikához való hozzáállásukat, és a jövőbeli szakmai karrierjüket. A megkérdezett lányok 21%-a tartja elképzelhetőnek az informatikai pályát, ebből csupán 3% állította biztosra, 18 %-uk pedig egyelőre bizonytalan. 79%-uk viszont kizártnak tartotta, hogy számítástechnikai irányban tanuljon tovább. Nagy részük nem érdeklődik ilyen jellegű szakok iránt (49%), vannak, akik nehéznek tartják (35%) és vannak, akik nem tartják magukat alkalmasnak erre a területre (26%).

A szakértők szerint a lányok jövőbeli informatikai tanulmányait több tényező is befolyásolja: „Az esélyüket növelhetik a kiváló tanulmányi eredmények, továbbá a digitális kompetencia megléte és az iskolában kialakult pozitív kapcsolat a tantárggyal. Másik oldalon ott vannak a motivációs faktorok, mint az érdeklődés és vonzalom az informatika iránt, valamint az eltökéltség, hogy ilyen irányban tanuljanak tovább, és szintén nagyon fontos az informatikai magabiztosságuk is, tehát hogy a lányok elhiggyék, képességeik legalább olyan jók, mint a fiúké” – magyarázza Marián Velšic, az IVO elemzője.

Nagy a bizonytalanság

A felmérés arra is rámutatott, hogy a lányok alig tudják elképzelni magukat informatikusként: mindössze 6%-uk állította biztosra, hogy igen, 16%-uk pedig az „inkább igen” opciót választotta. Köztük is gyakran felmerül azonban, hogy nehézségeik adódnak a jövőbeli informatikai tanulmányaikat illetően, vagy, hogy alkalmatlannak bizonyulnak a szakmában. Gyakran az is előfordul, hogy bizonytalanságukat az informatikai karrierrel kapcsolatos információk hiánya okozza, vagy a szüleik elvárásai nem találkoznak az informatikai szakirány követelményeivel.

Fiúk előnyben

A nők IT-szektorban való részvételét támogató szervezet igazgatója, Petra Kotuliaková szerint az alacsony számítástechnikai önbizalom a lányoknál egész az általános iskoláig vezethető vissza. „Amikor a fiúk megérkeznek az informatikaórára, hozzák magukkal a szokásaikat és a trükkjeiket. Ezekkel pedig kicsit gyorsabban tudják megoldani a kapott feladatokat. De ez nem jelenti azt, hogy tudásbeli eltérések lennének a nemek között” – kommentálta a felmérést az igazgató. Szerinte a lassabb feladatmegoldás a lányoknál egy blokkot hoz létre, ez pedig összefügg azzal, hogy a jövőben egyáltalán nem fognak informatikai karrierben gondolkodni.

Nem csak nálunk gond

Európai viszonylatban is jelentős a különbség a nők és a férfiak között az informatikai szakmában: 1000 nőből csupán 29 szerzett alapképzésben diplomát a szakmában, a férfiaknál ez a szám 95. Beszédes továbbá, hogy ebből a 29-ből végül csak négyen helyezkedtek el szakmájukban. Szlovákia jócskán az uniós átlag alatt van, ami a nők számát illeti az informatikai szektorban: az IT-ben dolgozóknak csak a 12,3%-a nő. Ez több mint 4%-os lemaradás az uniós átlaghoz képest. A 2018-as adatok szerint utolsó helyen Csehország áll 9,9%-kal, és Bulgária pedig vezet: ott az informatikusok több mint 28%-a nő.
 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
iskola

Matovič új tesztelési módszerrel állhat elő

sport a tv-ben

Trnava–DAC rangadó a tévében

koronavírus rendőrség határ

December 7-től az ingázóknak is tesztet kell felmutatniuk a határon

dér fagyás illusztráció

Ilyen időnk lesz szobaton

országos tesztelés

Több Regionális Közegészségügyi Hivatal is tesztelőpontot hoz létre

Balázs Fecó mti
Frissítve

Elhunyt Balázs Fecó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.