Közélet

A kutyákba ültetett csip legfeljebb 10 euróba fog kerülni

Pozsony | Legfeljebb 10 euróba fog kerülni a csip beültetése a kutyákba. Az erre vonatkozó állatorvosi törvény szeptember 1-jén lép érvénybe. A törvény szerint az állatorvos nem kezelhet olyan kutyát, amelybe nincs csip ültetve. Kivételt csak az életmentő beavatkozások képeznek.
TASR

2018. augusztus 20. 19:36

Illusztráció - TASR/AP-felvétel

Az állatorvosok szerint az állattulajdonosoknak nem kell félniük a csipektől. „A csipezés nem okoz nagyobb fájdalmat, mint a szokásos oltás. Az egész beavatkozás, illetve ennek nyilvántartásba vétele 20-30 percet vesz igénybe” – magyarázta Silvia Štefáková, a Szlovák Állatorvosi Kamara elnöke. A szegénységben élő állattulajdonosoknak, illetve azoknak, akik csak minimális nyugdíjat kapnak, az állam téríti a kiadásokat. 
 

Azokat a kutyákat, amelyek augusztus 31-e előtt születtek, és nem szorulnak orvosi ellátásra, legkésőbb 2019. október 31-ig lehet csippel ellátni. Ez azonban nem érvényes akkor, ha a kutyát el akarják adni vagy más tulajdonoshoz kerül, illetve ha az karanténba vagy állatmenhelyre kerül. Ha megváltozik a kutya gazdája, akkor az eredeti tulajdonosnak 21 napon belül kell bejelentenie az új tulajdonost az állatorvosnál. Ugyanígy kell eljárni abban az esetben is, ha az állat kimúlik. 

2018. augusztus 3. 14:49

Kézigránátot ásott ki a kutya a kertben

A vemhes kutyákba szintén csipet kell ültetni. Tervezett vemhesség esetén ezt még a befedezés előtt kell megoldani, váratlan vemhesség esetében pedig a lehető leghamarabb. Azokat a kutyákat, amelyek augusztus 31-e után születtek, a születéstől számított 12 héten belül kell csippel ellátni. Azok az állattulajdonosok, akik nem tesznek eleget a törvény által előírt kötelességüknek, akár 50 eurós büntetést is kaphatnak. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Fico még 2012-ben telefonon beszélt Vadalával

Fico Bašternákhoz hasonlította Andrej Kiskát

Minden „disznóságot“ jelenteni kell

Frissítve

GALÉRIA: A tüntető gazdák lezárták az SNP-hidat

Közösségi kert épül a Timóteus ház udvarán

A májusi EP-választás csaknem 10,2 millió euróba fog kerülni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?