A kulturális tárca szerint az átszervezés által hatékonyabbá válik a kisebbségi ügyintézés

Natália Milanová

A Szlovák Kulturális Minisztérium célja az, hogy a nemzeti kisebbségek témájával a tárca egyes szakosztályai koordináltan foglalkozzanak, miáltal hatékonyabbá válik az ügyintézés ezen a területen. „Éppen ezért döntöttünk a kisebbségi kultúrák osztályának átalakítása mellett” – áll a kulturális minisztérium állásfoglalásában, melyben a parlamenten kívüli Híd párt politikusai által megfogalmazott bírálatokra reagált.

A tárcán belüli átszervezés keretében egy átfogó szakpolitikai osztály jön létre, amely a kisebbségek mellett a külföldön élő szlovákok és az államnyelv ügyével is foglalkozni fog.

A tárca hangsúlyozta: magától értetődő küldetésének tartja a nemzeti kisebbségek védelmét és támogatását. „A minisztérium a kisebbségek tagjainak biztosítani akarja a lehetőséget, hogy megőrizhessék a kulturális hagyományaikat, a nyelvüket és a tradícióikat” – olvasható a nyilatkozatban.

A Híd tagjai szerint a minisztérium lépése által degradálódik a kisebbségi kultúrák szerepe. Attól tartanak továbbá, hogy el fognak veszni a kisebbségi politika terén elért eddigi eredmények. Sólymos László pártelnök szerint ez az intézkedés arról tanúskodik, hogy a jelenlegi kormány a nemzeti kisebbségek helyzetének javítását csak a deklarációk szintjén tartja fontosnak. „A kormányprogramban ezen a területen is fejlesztést ígért, de valójában a status quo fenntartásában sem érdekelt” – véli Sólymos.

Rigó Konrád volt kulturális államtitkár felidézte, hogy a 2018-ban alakult kisebbségi kultúrák osztálya amellett, hogy segítette a Kisebbségi Kulturális Alap létrejöttét és munkáját, fontos résztvevője volt a regionális és nemzetiségi kultúrák támogatását célzó állami stratégia kidolgozásának is. Rigó az osztály megszüntetése után attól tart, hogy nem fogják befejezni a megkezdett munkát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?