Közélet

A környezetvédelmi tárca hatékonyabbá teszi a zöldtörvények betartásának felügyeletét

Pozsony | A környezetvédelmi tárca konkrét lépéseket tesz a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet (SIŽP) tevékenységének hatékonyságáért. Egyúttal a belügyminisztériummal és a rendőrséggel az együttműködés elmélyítésére törekszik - írja a tárca sajtóközleményében.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. október 19. 11:18

- David Duducz/NMH – illusztrációs felvétel

„Még a legjobb törvény sem segít, ha csak papíron létezik. A legnagyobb felelősség az ellenőreink vállát nyomja. Ezért teszünk meg mindent azért, hogy évről évre jobban végezhessék feladatukat. Az eredmények már ismertek. Például a rendőrség és a felügyelet közös fellépése Dunahidason vagy Limpakban (Limbach)“ – jelentette ki Sólymos László, miniszterelnök-helyettes, környezetvédelmi miniszter.

A legfontosabb lépéseket a tárca már meglépte. 2016 óta 40 új munkahelyet hozott létre, fokozatosan emelte a SIŽP költségvetését, 2018-ban az előző évhez képest csaknem ötödével.

„Cserébe azt várom, hogy a felügyelet fokozza erőfeszítéseit és főleg a határozottságát a bírságok kiszabásánál. A szabályok megszegése nem lehet gazdaságilag kifizetődőbb, mint a betartásuk” – tette hozzá a Sólymos.

A SIŽP munkájának hatékonyabbá tétele mellett a minisztérium a környezetvédelmi bűncselekmények felderítése érdekében a rendőrséggel folytatott együttműködés elmélyítésére is törekszik. A környezetvédelmi és a belügyi tárca közös munkacsoportja 13 problémakört határozott meg, amelyeket meg kell oldani.

Legfontosabb az együttműködés törvényi kereteinek meghatározása. Ez például lehetővé tenné, hogy a környezetvédelmi ellenőrök a rendőrök kíséretében magánterületre lépjenek. Egyúttal elengedhetetlen a szabálysértésért kiszabható bírságok emelése. Nem utolsó sorban pedig gyakrabban kell alkalmazni a gyorsított eljárás intézményét.

„Olyan területekkel is foglalkozunk, mint például az internetes bűnözés ellen folytatott együttműködés megerősítése. Gyakran az interneten zajlik a védett állatok adásvétele, ezért kell törvényben rögzíteni, hogy a portálok üzemeltetői kötelesek együttműködni az elkövetők felderítésében" – jegyezte meg a tárcavezető.

Róbert Ružička, a SIŽP új vezérigazgatója a testület aktívabbá tételét és a környezetvédelmi rendőrséggel folytatott intenzív együttműködést tekinti fő feladatának. Elmondása szerint sok munka áll a felügyelet előtt. Ezt a 2018 első felében végzett ellenőrzések eredményei is alátámasztják. A több mint 1400 ellenőrzés során az ellenőrök szinte minden harmadik esetben tártak fel szabálysértést. A legtöbbet a természet- és tájvédelem terén, 243 vizsgálatból 149 esetben sértették meg az érvényes jogszabályt. A vízvédelem terén az esetek 45, a hulladékgazdálkodás terén az esetek 25 százalékában történt szabálysértés.

„Ha mindent összeszámolunk, kiderül, hogy a környezetvédelmi előírások megszegése nem számít ritkaságnak Szlovákiában. Ám nemcsak a bírságokról van szó, hanem ideális esetben a kihágások megelőzéséről is” – emelte ki Róbert Ružička. Az SIŽP új vezérigazgatója fontos feladatnak tartja az ellenőrzések hatékonyságának növelését, az ellenőrök iránti bizalom helyreállítását, és a nemzetközi környezetvédelmi együttműködés erősítését is.

2018 első félévében végzett ellenőrzések áttekintése:

 

zöld hír
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Késtek a vonatok, összeomlott a biztosítási rendszer

Világszerte akadozik a Facebook

Szalai Ádám: Beáldoztuk a Nemzetek Ligáját

Danko bármilyen döntésre felkészült a leváltásával kapcsolatban

VIDEÓ: 150 rendőr razziázott a Dunaszerdahelyi járásban - szélsőségeseket kerestek

A füleki várnak idén rekordmennyiségű látogatója volt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?