A kormány elfogadta az állampolgársági törvény módosítását

Útlevél – már most érdemes intézni
Pozsony |

Nem veszítenék el a szlovák állampolgárságukat azok, akik felvennék más országét – ezt tartalmazza az állampolgárságról szóló törvény módosítása, amelyet a belügyminisztérium dolgozott ki, és amelyet a kormány szerdán jóváhagyott.

A javaslat szerint a szlovák állampolgárságot megszerezhetik azok a volt állampolgárok is, akik saját kérésük alapján vesztették el, vagy azok a szlovák származású személyek, akiknek egyik szülőjüktől, nagyszülőjük vagy dédszülőjük szlovák volt. A jelenleg hatályos törvény megfosztja szlovák állampolgárságuktól azokat, akik egy másik ország állampolgárságát felveszik. Több mint 3500 ilyen eset volt.

„A kormányprogrammal összhangban lehetővé tesszük a hosszabb ideje külföldön élő szlovák állampolgároknak, hogy megszerezzék annak az országnak az állampolgárságát, anélkül, hogy a szlovákot elveszítenék. És természetesen azt is lehetővé tesszük, hogy akik elveszítették, visszaszerezhessék az állampolgárságukat” – mondta Roman Mikulec (OĽaNO) belügyminiszter. A módosítás kiterjeszti a kivételeket is. A volt állampolgárok egyszerűbben folyamodhatnának a szlovák állampolgárságért. A módosítás 2021. július 1-jén lép hatályba.

Nem vesztené el a szlovák útlevelét az az állampolgár, aki házasságkötés útján szerezne más állampolgárságot, illetve születéssel, vagy örökbefogadás során kap külföldi állampolgárságot, illetve ha kiskorúként kapja. Megtarthatnák szlovák állampolgárságukat azok is, akiknek legalább öt éve bejegyzett vagy más módon regisztrált lakóhelyük van annak az államnak a területén, amelynek állampolgárságát megszerezték, és ha ezt dokumentumokkal tudják igazolni. Az a kiskorú sem veszítené el szlovák állampolgárságát, akinek a szülője a Szlovák Köztársaság állampolgára marad.

A szlovák állampolgárságért folyamodó cseh állampolgároknak vagy volt cseh állampolgároknak már nem kellene igazolniuk szlovák nyelvtudásukat. Az államnyelv elsajátítása alóli felmentés vonatkozna a 65 év feletti kérelmezőkre és azokra is, akik szlovák nyelvvizsgát tettek. Ez vonatkozik azokra is, akik igazolni tudják külföldi szlovák státuszukat.

Robert Fico (Smer) első kormánya fogadta el azt az állampolgársági törvényt, amelynek értelmében egyes esetekben az állampolgárok elveszítik szlovák útlevelüket. Az akkori kabinet 2010-ben ezzel a jogi normával reagált arra a magyar törvényre, amely 2011 óta egyszerűsíti a kettős állampolgárság felvételét a határon túli magyarok számára. A törvény alapján azok, akik egy másik ország állampolgárságát felvették, elveszítették szlovák útlevelüket. A törvény elfogadása óta többször is megpróbálták enyhíteni ezt a jogszabályt, de mostanáig egyik próbálkozás sem járt sikerrel. Az Alkotmánybíróság is vizsgálta a törvényt, de nem tudta eldönteni, alkotmánysértő-e vagy sem.

Igor Matovič (OĽaNO) kabinetje a kormányprogramban vállalta, hogy a tartósan külföldön élő szlovák állampolgárok számára lehetővé teszi más állampolgárság felvételét anélkül, hogy elveszítenék a szlovákot.

A törvénymódosító javaslatot még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, ám ahogy arról korábban is írtunk, a javaslat elfogadása is csak egy adminisztratív könnyítést jelentene.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?