Közélet

A kormány elfogadta a javaslatot: idén államünnep lehet október 30-a

Pozsony | Az idei október 30. állami ünnep lehet, melyen a Szlovák Nemzet Deklarációja elfogadásának 100. évfordulójáról emlékeznének meg. A deklarációt 1918. október 30-án fogadták el Turócszentmártonban. Peter Pellegrini (Smer-SD) miniszterelnök erre vonatkozó javaslatát szerdai ülésén fogadta el a kormány. A törvényjavaslatot ezt követően a parlament elé terjesztik.
TASR

2018. május 23. 15:39

- Somogyi Tibor felvétele

A deklarációval a szlovák nemzet akkori képviselői a nemzetek önrendelkezési joga és az önálló Cseh-szlovák állam megalakulása mellett foglaltak állást. Az egyszeri államünnepről szóló javaslattal nem értett egyet a koalíciós SNS párt, amely osztotta a munkáltatók aggodalmát, mely szerint ezzel a lépéssel precedenst teremtenének. „Nem látunk rá okot, hogy a jövőben is bevezetésre kerüljenek ilyen rendkívüli ünnepek” – áll a párt közleményében.

A Szlovák Köztársaságnak két olyan állami ünnepe is van, melyekkel a modern történelmünkre emlékezünk. Ez a Szlovák Köztársaság megalakulásának napja és a Szlovák Köztársaság alkotmányának napja” – figyelmeztetett állásfoglalásában Andrej Danko pártja, hozzátéve: a mártoni deklaráció elfogadásának évfordulója emléknap, amivel a párt teljesen elégedett.

 

2018. május 22. 13:44

Idén eggyel több ünnepnapunk lehet

„A kormány mindig konszenzussal fogad el egy javaslatot, ami azt jelenti, hogy ezekről előzetesen tárgyalunk” – jelentette ki a kormányülés után Martina Lubyová (SNS-jelölt) oktatási miniszter, hozzátéve: a koalíciónak időközben sikerült a kérdésben egyezségre jutnia.

A tripartit hétfőn (5.21.) nem támogatta a javaslatot, Jozef Dvonč, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) első alelnöke azonban igen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nyitrán javíthat a DAC

Viharokra figyelmeztet az SHMÚ

A DAC meccse a tévében

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Percekkel a házasságkötése után halálos balesetet szenvedett egy amerikai pár

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?