Közélet

A kormány bemutatta az új állami elsősegély-programot

Az "állami elsősegélyt" november 1-től igényelhetik a munkáltatók és az egyéni vállalkozók.
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. október 14. 13:49

Frissítve
matovic
- TASR-felvétel

Milan Krajniak munkaügyi miniszter (Sme rodina) hangsúlyozta, a második hullámban az államnak nagyobb terhet kell vállalnia. A munkavállalók és a vállalkozók is több állami támogatást kapnak. Segítségért folyamodni már az október 1-jétől kezdődő időszakra lehet.

Krajniak közölte, míg a járvány első hulláma idején az állam mintegy 60 százalékban, a munkaadók és az emberek is a 20-20 százalékban viselték a terheket, most, a második hullámban az állam vállal többet. „Az 1. számú intézkedés értelmében, amely azokra a gazdasági szereplőkre, munkáltatókra vagy vállalkozókra vonatkozik, akik „a törvényből kifolyólag zárva voltak", a bruttó bérek 80%-áról a munkavégzéssel kapcsolatos teljes költségek, vagyis a szuperbruttó összegének 80%-ára növeljük a támogatást" - magyarázta Krajniak, hozzátéve, hogy az állam így megtéríti a munkáltatónak a járulékok egy részét, hogy meg tudjon tartani minden munkahelyet, amit csak lehetséges.

A 3A, vagyis az úgynevezett kurzarbeit intézkedésben a havi összeghatárt 1100 euróra emeljük, ez is a szuperbruttóból számítjuk ki

- tette hozzá Krajniak.

A bevételkiesések kompenzálására 1,5-ös szorzót vezetnek be. Ez azt jelenti, hogy a vállalkozók a tavasszal folyósított 180 helyett 270 eurót kapnak alkalmazottanként a forgalom 20%-os csökkenése után. A forgalom 40%-os csökkenésétől a támogatás összege 300-ról 450 euróra emelkedik, ha a kiesés 60%-os, az eredeti 420 euróról 630 euróra emelkedik a támogatás, és ha 80%-os vagy annál több a bevételkiesés, a támogatás 540 euró helyett 810 euró lesz munkavállalónként.

Krajniak konkrét példával illusztrálta az elmondottakat: a kurzarbeit intézkedés keretében egy 100 alkalmazottat foglalkoztató kiskereskedelmi hálózat 88 ezer euró helyett 110 ezer eurót kaphat (az átlagbér alapján kiszámítva - a TASR megjegyzése). „Ami az bevétel 85%-os csökkenését illeti, 54 ezerről 81 ezer euróra emeljük az összeget" - tette hozzá a miniszter. Ugyanez a szabály vonatkozik az önálló keresőtevékenységet folytató személyekre (SZČO) is, a bevételcsökkenés kompenzálására kifizetett támogatás maximális összege 810 euró lesz.

A kérvényeket a minisztérium a pomahameludom.sk weboldalon teszi közzé, november elejétől lehet beadni őket őket. A miniszter hozzátette: akik eddig segélyben részesültek, azoknak egy kiegészítést kell aláírniuk, ez alapján kapják meg a magasabb összeget. Ha valaki először kéri a támogatást, elektronikus formában kell benyújtania a kérvényt.

Krajniak hozzátette, az egyes támogatási rendszerek - Elsősegély+, a kulturális és idegenforgalmi támogatás - kombinálhatók. A miniszterelnök azt mondta, például egy zárva tartó étterem üzemeltetője kérheti a munkaerő után igényelhető 80%-os hozzájárulását, az idegenforgalmi támogatási rendszerből a bevételek csökkenése utáni támogatást, valamint a bérleti díj kompenzációját.

Ha a vállalkozóknak most a második hullámot segítség nélkül kellene átvészelniük, azzal már nem tudnának megbirkózni, ezért megígértük, hogy azonnal megkezdjük a kompenzációs intézkedések kidolgozását

- mondta a miniszterelnök. Felhívta a figyelmet az új, úgynevezett covid-hozzájárulásra is. Az a munkavállaló, aki a munkahelyén fertőződik meg koronavírussal, közel a teljes nettó fizetése összegét megkapja, amíg munkaképtelen.

A miniszterelnök szavai szerint az államnak segítő kezet kell nyújtania az érintett ágazatoknak, a támogatások összege megközelítőleg 200 millió eurót tesz ki havonta, vagyis 50%-kal emelkedik a tavaszi összeghez képest.

(tasr)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
karácsonyi pénz

Már elkezdték a 13. járadék kifizetését

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Gál Tamás

Adventi kalendárium: A mértéktelenség az emberiség veszte lehet

bíró k

Előzetes letartóztatásba kerül Jozef Rehák és Daniel Čech

Ursula von der Leyen
Frissítve

Brexit – Johnson és von der Leyen a tárgyalások folytatásáról állapodott meg

Igor Matovič

Matovič karácsonyról – két lehetőségünk van: tömeges tesztelés vagy a teljes lezárás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.