A kórházak még bírják, a laboratóriumok már kevésbé

teszt
Pozsony |

A magas fertőzöttszám és a növekvő pozitivitási arány ellenére a szlovákiai kórházakban továbbra is stabil a helyzet, igaz, az utóbbi napokban ismét egyre többen kerülnek Covid-osztályra. A laboratóriumok viszont már erősítésre szorulnak.

Kedden 20 224 új fertőzöttet azonosítottak a PCR-tesztek segítségével. Ez abszolút rekordnak számít, az előző három hullám idején egyszer sem találtak ennyi beteget 24 óra leforgása alatt. Utoljára december elején, még a harmadik hullám idején dőlt meg a rekord, amikor 15 278 személynél mutatták ki a vírust. Később azonban kiderült, hogy a megelőző időszakban néhány tesztelési ponton probléma volt az adatok továbbításával, ez volt az oka, hogy annyira megugrottak a számok. Most viszont nem erről van szó, valóban egy nap leforgása alatt azonosítottak több mint 20 ezer fertőzöttet.

Emellett az antigéntesztek segítségével is találtak új betegeket: 28 074 mintából összesen 2 562 lett pozitív. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a fertőzöttek 62 százaléka nincs beoltva.

Az említett növekedés azért is aggasztó, mert amellett, hogy új rekord született, a tesztek pozitivitási aránya is rendkívül magas. A PCR-tesztek 52,5 százaléka lett pozitív, vagyis ez azt jelenti, hogy minden második letesztelt személy fertőzött.

A szakértők viszont egybehangzóan állítják, hogy a fertőzöttek száma még ennél is magasabb lehet, de a laboratóriumok már a tesztelési kapacitásaik határán járnak. Kedden 38 506 PCR-tesztet végeztek.

Peter Lednický, a laboratóriumi diagnosztikával foglalkozó Unilabs vezérigazgatója lapunknak úgy fogalmazott, egy nap alatt körülbelül 40–45 ezer tesztet tudnak kiértékelni az országban.

Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján némileg pontosította Lednický kijelentését, elmondása szerint a tesztelési kapacitás napi 42 ezer körül mozog. A tárcavezető megerősítette, a következő hetekben még több tesztet kell majd végezni, a minisztérium pedig további 15 ezer mintavétellel tud hozzájárulni a kapacitás növeléséhez. Ez azt jelenti, hogy a naponta végzett tesztek száma akár az 57 ezret is elérheti, ez rekordszámú mintavétel lenne.

leng

A tárcavezető megerősítette, hogy a probléma nem a tesztek számával vagy a mintavételi pontok hiányával van, hanem azzal, hogy a laboratóriumokban már nem győzik a munkát.

Növelés

A miniszter elmondta, egy bizonyos ideig valóban a tesztelési kapacitás határán működnek majd a laboratóriumok, így csak a legszükségesebb esetben végeznek PCR-tesztet.

Nem fogunk megerősítő PCR-teszteket végezni azoknál a gyerekeknél, akiknek pozitív lett az antigéntesztje, és azoknál a személyeknél sem, akik külföldről térnek haza"

tájékoztatott a tárcavezető.

Peter Lednický megjegyezte, a cég laboratóriumaiban jelenleg napi 10 ezer mintát vizsgálnak, vagyis a tesztelési kapacitásuk 75 százalékán működnek. Szükség esetén képesek lesznek napi 13 ezer minta kiértékelésére. Továbbá hozzátette, nem feltétlenül csak a laboratóriumi kapacitások játszanak közre az elvégzett teszteredmények számában.

Az is tény, hogy a mintavételi pontokon csakúgy, mint minden más munkahelyen lehetnek rövidtávú kiesések a megbetegedések vagy a karantén miatt

nyilatkozta a vezérigazgató.

Megjegyezte, egyre gyakrabban találkoznak azzal a jelenséggel, hogy a tesztre regisztrált személyek végül nem mennek el a megadott időben a mintavételre, ezzel pedig másoktól is elveszik a lehetőséget.

Változások a tesztelésben

Ami az antigénteszteket illeti, a közeljövőben lesz néhány változás. A munkahelyeken például megszűnik a kötelező heti tesztelés, ezt Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter jelentette be. Az intézkedést még tavaly vezette be a kormány. Azokat az alkalmazottakat kellett tesztelni, akik nem voltak beoltva és nem estek át a fertőzésen. A kormány javaslatot tett a Szlovák Közegészségügyi Hivatalnak (ÚVZSR), hogy péntekig szüntessék meg az erre vonatkozó rendeletet.

Az iskolákban viszont nem áll le a tesztelés. A kormány szerdán jóváhagyta az újabb antigéntesztek megvásárlását, amelyeket a szülők igényelhetnek, ha ellenőrizni szeretnék a gyermekük egészségügyi állapotát. Összesen ötmillió antigéntesztről van szó.

Martin Pavelka, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) munkatársa elmondta, az omikron variáns esetében hatásosabbnak tűnik, hogy a mintát nem az orrból, hanem a torokból veszik, így elképzelhető, hogy a következő hetekben már így fogják tesztelni a diákokat.

Pavelka megjegyezte, annak ellenére is van értelme használni az antigénteszteket, hogy nem olyan pontosak, mint a PCR-tesztek.

„Az antigéntesztek szenzitivitása 90 százalék körül mozog az aktív fertőzöttség időszakában, vagyis amikor tovább tudjuk adni a vírust. Igaz, hogy ebben az esetben a fertőzöttek 10 százalékát nem azonosítjuk, de járványügyi szempontból így is sokkal jobb 10 fertőző beteg közül 9-et kiszűrni, mint 10-ből egyet sem

magyarázta a szakértő.

teszt

A kórházak helyzete

Lengvarský továbbá elmondta, hogy a magas fertőzöttszám ellenére is stabilnak mondható a kórházak helyzete. Az előző hetekhez képest ugyan megfordult a trend, vagyis a Covid-osztályokon ismét növekszik a páciensek száma, de egyelőre nem akkora tempóban, hogy gondot okozzon a hazai fekvőbeteg-ellátásnak. Az előző szerdán még 1499 beteget kellett bent tartani, most pedig már 1698-at, ami 13 százalékos növekedésnek felel meg. Összehasonlításképp: a fertőzöttszám napi átlaga az előző héthez képest 83 százalékkal emelkedett (9176-ról 16 788-ra).

A miniszter szerint a szlovák kórházak képesek arra, hogy egyszerre ötezer fertőzöttet lássanak el, miután a tárca létrehozta azokat a segédintézményeket, amelyeket kifejezetten az omikron okozta hullám idején állítottak fel a kórházak elé. Megjegyezte, legfeljebb az okozhat problémát, hogy a magas fertőzöttszám miatt sok egészségügyi dolgozó kerülhet karanténba, de erről egyelőre nincs szó.

Új vakcina

Az egészségügyi miniszter azt is elárulta, hogy a közeljövőben már Szlovákiában is elérhető lesz a Novavax nevű új vakcina. A regisztrációt február 15-től teszik elérhetővé. Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy az új oltóanyagot kiegészítő, vagyis harmadik dózisként adják-e, vagy sem.

„Erről még a szakértői konzíliumnak kell egyeztetnie”

– jelentette ki Lengvarský.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?