A költségvetést megszavazták, az új kormányról nincs megállapodás

hattyudal
Pozsony |

Karácsony előtt két nappal ugyan, de elfogadta a jövő évi állami költségvetés javaslatát a parlament. Igor Matovič (OĽaNO) a megállapodás értelmében nem vezeti tovább a pénzügyminisztériumot.

„Feltételezem, hogy a pénzügyminiszter is betartja a szavát” – mondta Richard Sulík (SaS) Igor Matovič (OĽaNO) nyilvános ígéretére utalva, melyben kijelentette: ha az SaS megszavazza a parlamentben a költségvetést, távozik a tárca éléről. Sulík megerősítette Eduard Heger (OĽaNO) ügyvezető kormányfő kijelentését, mely szerint a kormány bukása után felajánlotta az átalakított kormány támogatását. Állítása szerint pár nappal később közölte a miniszterelnökkel, hogy lezártnak tekinti az ügyet. „A megállapodás csak a költségvetésre és azzal összefüggő változásokra vonatkozott” – szögezte le arra utalva, az átalakított kormány támogatásról nem egyeztek meg.

Az SaS elérte a célját

Heger hangsúlyozta, a költségvetés kidolgozásánál elsősorban az embereknek nyújtott segítséget tartották szem előtt. Marcel Klimek, a pénzügyi tárca államtitkára a sajtótájékoztatón Winston Churchilltől idézett: „Soha, soha, soha ne adja fel”. Klimek megjegyezte, rögös út vezetett a javaslat elfogadásához, de úgy véli az alkotmányos többség azt igazolja, jó munkát végeztek a minisztériumban a dokumentum előkészítésénél. Matovič beszédében hangsúlyozta, a költségvetésről szóló javaslatot szinte változás nélkül hagyta jóvá a parlament, s egyúttal bírálta az SaS politikusait, akik korábban „katasztrofálisnak” nevezték a tervezetet, most azonban mégis megszavazták. Hozzátette, már december 6-án, a gyermekek után járó 200 eurós támogatás jóváhagyása után fontolgatta a lemondást. Ezt azzal magyarázta, a családok megsegítését tűzte ki célul, amikor elvállalta a pénzügyminiszteri posztot.

A parlamentbe való visszatérésével kapcsolatban kitérő választ adott, egyelőre nem biztos benne, hol folytatja, de ha ismét parlamenti képviselő lesz, nem tart igényt az alelnöki posztra.

Az SaS Matovič állításaival szemben üdvözölte, hogy több pontban sikerült módosítaniuk az eredeti törvénytervezetet. Sulík példaként említette, hogy január elsejétől a vendéglátói ágazat számára 10 százalékra csökken az adókulcs, alacsonyabb lesz a járművek regisztrációs adója, illetve a költségvetésbe bekerültek a kiadási korlátok.

„Elfogadtuk az év törvényét, és azt mondhatom, ez egy igazi ajándék az emberek számára, mert ez a költségvetés a polgároknak nyújtott támogatások tekintetében a valaha volt legnagyobb” – mondta Heger, majd hozzátett, a költségvetés a lakossági energiaköltségek támogatása mellett a vállalkozásoknak és az önkormányzatoknak is segít. Hangsúlyozta, az egészségügyi, illetve az oktatási dolgozók tervezett béremelése sincs már veszélyben.

Nagyobb pénzszórás

A parlament által elfogadott jövő évi állami költségvetés az ideinél is nagyobb pénzszórással számol. Az államháztartás hiánya, az idei 5 százalék után, jövőre eléri a bruttó hazai termék (GDP) 6,44 százalékát. Abszolút számokban ez azt jelenti, hogy az állami költségvetés bevételei várhatóan 26,699 milliárd, a kiadásai pedig 35,041 milliárd euró körül mozognak majd, a költségvetési hiány – vagyis a bevételek és kiadások közötti különbség – így eléri a 8,3 milliárd eurót. Az energiaválsággal összefüggésben a jövő évi költségvetés összesen 3,4 milliárd eurót irányoz elő a háztartásoknak és vállalkozásoknak nyújtott kompenzációs intézkedésekre. Ezek több minisztérium, például a gazdasági és a munkaügyi tárca között oszlanak meg.

A költségvetéssel párhuzamosan a képviselők több jogszabályt is módosítottak. A módosítások legnagyobb nyertesei az éttermek és sportlétesítmények, amelyeknek az áfakulcsát 20-ról 10 százalékra csökkentik. Az éttermi és vendéglátóipari szolgáltatásokra, a szálláshely-szolgáltatásra, a sífelvonókra, a sportlétesítmények üzemeltetésére, a fitneszközpontok szolgáltatásaira, valamint a mesterséges uszodák üzemeltetésével kapcsolatos szolgáltatásokra kivetett alacsonyabb áfakulcs eredetileg csak a jövő év első három hónapjára vonatkozott volna, ami a pénzügyminisztérium szerint 30 millió eurós kiesést jelentett volna az államnak. A csökkentést azonban végül meghatározatlan időre fogadták el, emiatt így csak jövőre több mint 100 millió euróval kisebb összeg folyhat be az államkasszába.

Ingyenes RTVS

Jövő júliustól eltörlik a közszolgálati média, a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) finanszírozását biztosító üzembentartási díjat is, és a kieső összeget teljes mértékben az állami költségvetésből pótolják. A módosítást eredetileg javasló SaS tisztességtelennek tartja az üzembentartási díjat, mivel ezzel arra kötelezték a lakosságot, hogy akkor is hozzájáruljanak a közszolgálati média finanszírozásához, ha nem is vették igénybe a szolgáltatásait. A javaslat elfogadását követően Richard Sulík, az SaS vezetője kifejtette, hogy, a közszolgálati médiának nyújtott összeget automatikus indexálással fogják meghatározni, nem lesz szükség további tárgyalásokra a kormány és az RTVS vezetősége között a pénz folyósításáról, az intézmény függetlenségét így az eddigieknél is hatékonyabban biztosíthatják. Igor Gallo, a Szlovák Rádió és Televízió Tanácsának az elnöke már korántsem ilyen derűlátó. „Az üzembentartási díj eltörlésének a híre – mindenféle további részlet ismertetése nélkül – bizonytalanságot váltott ki és kételyeket ébreszt a közmédia jövőjét illetően” – hangsúlyozta Gallo, aki egyúttal reményét fejezte ki, hogy ez a lépés nem jelenti azt, hogy a szlovák közmédia az „államosítás” útjára lép.

Januárban folytatás

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök január 24-ig megszakított a parlament ülését, a képviselők csak január végén vitatják meg az alkotmánymódosítást, mely lehetővé tenné a választási időszak lerövidítését. Kollár nyilatkozatában arról beszélt, fel kell készíteni az országot az előrehozott választásra. Heger tárgyalásait – melyeket saját bevallása szerint csak demokratikus képviselővel folytat majd januárban – nem fogja „elrontani”, de a párt állásfoglalása továbbra is az, hogy legkésőbb szeptemberben kerüljön sor a parlamenti választásra. Elmondta, nem támogatná a hivatalnokkormányt, melyet Zuzana Čaputová államfő nevezne ki.

„Richard Sulík, az SaS vezetője nem fog szabadon szavazni az állami költségvetés tervezetéről” – jelentette ki Robert Fico (Smer) röviddel a voksolás előtt, majd arról beszélt, a liberális párt elnöke azért változtatta meg álláspontját, mert politikailag megzsarolták. Az ellenzéki párt elnöke azt állítja, a kormány megdöntését követően több embert letartóztattak és megvádoltak gazdasági bűncselekmény elkövetésével. Fico az SaS mögött álló személyek üzleti kapcsolataival hozta összefüggésbe az ügyet. Úgy véli, az OĽaNO vezetőjének, és Daniel Lipšic speciális ügyésznek a keze van a dologban.

Gyimesi György (OĽaNO) kritizálta az SaS módosításait, végül azonban megszavazta a törvényt. „Elfogadták a költségvetést. Nem egy nagy siker, hiszen december 22-e van. Inkább csak a parlamenti szégyen mérséklésére tett kísérlet” – kommentálta az eseményeket Rigó Konrád (Szövetség) a közösségi oldalon.

(mi, ba)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!