Közélet

A járvány legnagyobb vesztesei és túlélői

Pozsony | Szlovákiában egy éve jelent meg a koronavírus. A járványügyi megszorítások súlyos károkat okoztak a gazdaságnak, a válság azonban nem minden ágazatot sújtott azonos mértékben. Kik a járvány legnagyobb vesztesei, és kik azok, akik még ebben a nehéz helyzetben is növelték a bevételeiket?
Molnár Iván

2021. március 10. 12:00

koronavírus repülőtér
- TASR-felvétel

A világjárvány negatív gazdasági hatásait Szlovákia sem kerülhette el. Míg 2010 óta folyamatos gazdasági növekedésnek lehettünk tanúi, és míg 2019-ben is több mint 2 százalékkal bővült a szlovák bruttó hazai termék (GDP), a világjárvány tavaly 5,2 százalékkal vetette vissza a gazdaság teljesítményét. Ehhez hasonló zuhanásra legutóbb 2009-ben, az utolsó nagy gazdasági válság idején volt példa. A járvány okozta megszorítások azonban nem minden ágazatot érintettek azonos mértékben. Több ágazat hatalmas zuhanást könyvelhetett el, voltak azonban olyanok is, amelyek most is képesek voltak növelni a bevételeiket. A Wood & Company befektetési és tanácsadó társaság ezzel kapcsolatban összeállította a járvány legnagyobb veszteseinek és „nyerteseinek” a toplistáját. Ez utóbbiak esetében ezúttal különösen fontos az idézőjel, hiszen a jelenlegi válságnak mindannyian a vesztesei vagyunk, a listánkkal így csak azt szeretnénk jelezni, hogy mely ágazatok zuhantak a legnagyobbat, és melyeknek sikerült a jelenlegi nehéz helyzetben is növelniük a bevételeiket” – nyilatkozta lapunknak Eva Sadovská, a Wood & Company elemzője.

Növekvő bevételek

A tavaszi és őszi járványügyi megszorítások – a szállodaipar, a turizmus és a vendéglátás mellett – leginkább a kisebb szaküzleteket és szolgáltatásokat sújtották. Az élelmiszereket és drogériát árusító nagy üzletláncok, valamint a nagykereskedők így még nyertek is a konkurencia kiiktatásával.

„A legnagyobb növekedést tavaly a mezőgazdasági alapanyagokkal és élő állatokkal kereskedők könyvelhették el, amelyeknek csaknem 17 százalékkal nőttek a bevételeik az egy évvel korábbiakhoz képest. A sorban a nagykereskedelem következik több mint 9 százalékkal. Több mint 5 százalékkal nőttek a szuper- és hipermarketek bevételei is”

– mondta el Sadovská.

Mivel a kisebb szaküzletek zárva tartottak, az általuk forgalmazott áru nagy részéhez csak internetes rendelés útján juthattunk hozzá. Ezt figyelembe véve az sem csoda, hogy a postai szolgáltatók és futárszolgáltatások is nagyjából 6,5 százalékkal nagyobb bevételre tettek szert az egy évvel korábbinál. „Mivel sokaknak csökkentek a bevételei, miközben jóval több időt tölthettek otthon a korábbinál, paradox módon megugrottak a nyereményjátékokat üzemeltető cégek bevételei is, sokan ugyanis így próbáltak javítani az anyagi helyzetükön” – tette hozzá Sadovská. Az említett ágazatokat szerinte azonban nem szabadna a járvány egyértelmű nyerteseiként bemutatni, hiszen a bevételek növekedése még nem automatikusan jelzi azt, hogy a profitjukat is sikerült növelni. „Több ágazatban is szigorúbb biztonsági előírásoknak kellett eleget tenniük, amelyek bevezetése nem kis összeget emésztett fel” – állítja a Wood & Company elemzője.

01

A nagy vesztesek

Míg egyértelmű nyertesekről nem beszélhetünk, a vesztesek esetében más a helyzet. Az utazási korlátozások miatt a járvány több ágazatot szó szerint letarolt. A repülőtársaságok bevételei tavaly például több mint 71, az utazási irodáké pedig csaknem 62 százalékkal estek vissza. A szállodaiparban nagyjából 45, az étkeztetésben pedig majd 11 százalékos csökkenést mértek.

„Az említett ágazatoknak a legnagyobb érvágást a hosszabb ideig tartó lezárások okozták, amelyeket tavaly nyáron, az első hullám lecsengését követően ugyan fokozatosan feloldottak, a kezdeti sokkból azonban ezek az ágazatok már képtelenek voltak kilábalni, ősszel pedig már újabb megszorításokkal voltak kénytelenek szembenézni”

– mondta Sadovská.

02

Bizonytalan jövő

Mire számíthatunk idén? Sadovská szerint az idei év első hónapjai nem sokban különböznek a tavalyi helyzettől. Épp ellenkezőleg, január elejétől kisebb-nagyobb változásokkal folytatódnak a lezárások, a leginkább sújtott ágazatok egy ideig így még egész biztosan nem lélegezhetnek fel.

„Az év első hónapjaiban több olyan ágazatban is romolhat a helyzet, amelyeket a tavalyi megszorítások még nem érintettek olyan érzékenyen. Az elemzők előzetes becslései szerint a tavalyi 5,2 százalékos visszaesést idén már 4 százalékos növekedés követheti, ez azonban csak azt jelenti, hogy már nem folytatódik a tavalyi drasztikus zuhanás, a járvány előtti szintre idén így valószínűleg nem sikerül visszatornászni magunkat, ami a foglalkoztatottságon és a lakosság bevételein is meglátszik” – tette hozzá Sadovská.

A gazdasági helyzet látványosabb javulásában szerinte is csak a lakosság döntő többségének a beoltását követően bízhatunk, megfelelő lökést adhat a gazdaságnak azonban az uniós helyreállítási alapból származó, több mint 6 milliárd eurós támogatás is.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Népszámlálás: házról házra a kérdezőbiztossal

Népszámlálás: házról házra a kérdezőbiztossal

Döntetlenezett a DAC Trencsénben, a gálázó Slovan a bajnok

Döntetlenezett a DAC Trencsénben, a gálázó Slovan a bajnok

Óriási csatában győzött a HC DAC, ott vannak a döntőben

Óriási csatában győzött a HC DAC, ott vannak a döntőben

Komárom

Folytatódik az EuroVelo 6 építése a Duna magyarországi oldalán

Izrael

Több európai fővárosban tüntettek az izraeli légicsapások ellen

csaló hívás bank

Ne vegye fel! Nem a bank, a csalók hívják!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.