Közélet

A Híd nem ért egyet azzal, hogy Čaputová beiktatásán részt vehet Daňo is

Pozsony | A parlamenti hivatal döntése alapján a hagyományoknak megfelelően meghívják az új államfő, Zuzana Čaputová ünnepélyes beiktatására a sikertelen elnökjelölteket is. A Most-Híd koalíciós párt azonban nem ért egyet azzal, hogy az ünnepségen jelen legyen Martin Daňo is.
TASR

2019. június 4. 15:12

„Megértjük a parlamenti hivatal érveit. Ennek ellenére úgy véljük, hogy azt a személyt, aki a múltban újságírókat és politikusokat fenyegetett, aki a közösségi oldalakat elárasztja az összeesküvés-elméleteivel és más képtelenségekkel, nem kellene megtisztelni azzal, hogy részt vehessen egy olyan ünnepélyes eseményen, mint az államfő beiktatása” – áll a Most-Híd állásfoglalásában. A párt szerint Daňo nevét ki kellene húzni a meghívottak listájáról.

Čaputová egy ünnepélyes parlamenti ülés keretében fogja letenni az esküt. „Mivel egy ünnepélyes parlamenti ülésről van szó, melyet a parlament elnöke fog vezetni, aki jóváhagyta az összes elnökjelölt indulását a választáson, az SZK Nemzeti Tanácsának hivatala helyénvalónak találta, hogy az ülésre őket is meghívja” - olvasható a parlamenti hivatal állásfoglalásában. Ebben az is szerepel, hogy az ünnepélyes beiktatásra az elnöki hivatal hívja meg a tiszteletbeli vendégeket, a parlamenti hivatal csak a program azon részéért felel, melynek keretében az államfő leteszi az esküt az Alkotmánybíróság elnökének.

Čaputová hétvégén kijelentette: tiszteletben tartja, hogy meghívták a sikertelen elnökjelölteket.

Zuzana Čaputová beiktatására június 15-én kerül sor. Az alkotmány által meghatározott esküt egy ünnepélyes parlamenti ülés keretében teszi le Pozsonyban, a Szlovák Filharmonikusok épületében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Szigorúbb büntetések várnak a sofőrökre

Šefčovič fontos posztot kaphat Brüsszelben

Átadták a Madách-díjat

Érsekújvár kulturális főváros lesz

Žitňanská: A parlament nem teljesítette a kötelességét

Csetneki vízivár, a Bebekek ősi fészke

Legfrissebb galériák
Olvasta már?