Közélet

A Híd és az MKP is lobbizott a belügyben a kettős állampolgárság tiltásának eltörléséért

Pozsony | A kettős állampolgárság tiltásának eltörléséről tárgyalt a belügyminisztériummal először a Híd, majd Ondrej Dostál koalíciós parlamenti képviselővel karöltve az MKP. A tárca azonban hajthatatlan, alapvetően marad a tiltás, de sok lenne a kivétel.
Czímer Gábor

2020. október 3. 08:30

Minden jel szerint tilos marad a kettős állampolgárság, az eddiginél viszont jóval több kivételt tartalmaz majd a módosított jogszabály
Minden jel szerint tilos marad a kettős állampolgárság, az eddiginél viszont jóval több kivételt tartalmaz majd a módosított jogszabály. - Képarchívum

Az egyesülési szándékának hangot adó három párt, az MKP, a Híd és az Összefogás megállapodott, hogy a belügyminisztérium által tervezett állampolgársági törvény módosítása kapcsán közösen lépnek fel. Az MKP képviselői az OĽaNO frakciójának tagjával, Ondrej Dostállal (OKS) közösen készítettek a jogszabálytervezethez módosító javaslatot, a Híd pedig saját indítványt nyújtott be a minisztériumhoz. „Külön igyekezeteiket a héten összehangolták” – fogalmaz a három párt közös sajtónyilatkozata, amelyet ugyan a Híd szóvivője küldött ki, de amely elsőként az MKP-elnök szavait idézi. A minisztérium hivatalnokai mindkét kezdeményezés képviselőit a héten fogadták.

Módosítás petícióval

Dostál még augusztusban a törvényjavaslatok ún. tömeges véleményezési lehetőségével élve a szlovák állampolgárság elvétele ellen próbált fellépni. A kormány ugyanis módosítani szeretné a kettős állampolgárságot tiltó jogszabályt. Ahogy arról beszámoltunk, a korábbi várakozásokkal ellentétben azonban nem engedélyeznék széles körben a kettős állampolgárságot, a továbbiakban is csak bizonyos kivételek esetében lenne erre lehetőség, illetve az ügyintézéssel járó adminisztrációt egyszerűsítenék. A törvény-előkészítési folyamatban lehetőség van arra, hogy 500 támogató aláírással bárki módosító javaslatot nyújtson be a készülő jogszabályhoz, amivel pedig az érintett tárcának foglalkoznia kell. Bár Dostál kormánypárti képviselő, mégis ezzel, a lényegében petíciós lehetőséggel élt. A módosító javaslat szerint a törvény úgy változna meg, hogy újra lehetővé tegye egy másik ország állampolgárságának a felvételét anélkül, hogy emiatt bárki is elveszítse a szlovák útlevelét. A petíciót több jeles szlovák értelmiségi, művész, jogász, vagy fontos szervezet vezetője, illetve parlamenti képviselő is aláírta, de több magyar közéleti szereplő, mint például Petőcz Kálmán, a szlovákiai Helsinki Bizottság elnöke is csatlakozott hozzá. A petíciót összesen 2122 személy támogatta.

Fico, Mečiar és Slota

Dostál a minisztérium képviselőivel folytatott tegnapi egyeztetésről elmondta, a dokumentum aláírói elégtelennek tartják a minisztérium javaslatát, és azt szeretnék, hogy a tiltás 2010-es bevezetése előtti állapot térjen vissza. „Akkor Fico, Mečiar és Slota változtatta meg az állampolgársági törvényt, tiltotta meg a kettős állampolgárságot” – emlékeztetett a képviselő. Dostál azonban elmondta, a minisztérium, a kormányprogramra hivatkozva, elutasította a javaslatunkat, csak a huzamosabb ideig külföldön letelepedett szlovákiai személyek számára engedélyeznék a kettős állampolgárságot.

„Ugyanakkor a mi javaslatunk sem ellentétes a kormányprogrammal, csak többet engedne meg annál”

– tette hozzá, és arról is beszélt, a minisztérium tervei szerint módosított törvény jogilag még aggályosabb is lenne, mint a most érvényes tiltás. Dostál kiemelte, igyekszik meggyőzni a koalíciós kollégáit arról, hogy alapvető változást érjenek el a jogszabály esetében, de hozzátette, egy kormányjavaslat esetén őt is köti a koalíciós egyezség és szerződés. „Ezt egy esetleges szavazás során is tiszteletben kell tartanom” – mondta.

Dostál indítványát az MKP is támogatta, a minisztériumi tárgyalásra mások mellett Nagy Dávid elnökségi tag és Forró Krisztián pártelnök is elkísérte őt. Forró elmondta, a petícióhoz 24 óra alatt a szükséges aláírások többszörösét sikerült összegyűjteni. Kiemelte, az MKP, a Híd és az Összefogás együttműködése szempontjából fontos, hogy az állampolgársági törvény módosításához hasonlóan, más alapvető kérdésekben is közös nevezőre jussanak.

A Híd indítványa

A kettős állampolgárság újbóli engedélyezése érdekében a Híd is útjára indított egy tömeges véleményezési eljárást. Ebben gyakorlatilag ugyanazt indítványozták, mint Dostál, tehát, hogy bárki újra szabadon felvehesse egy másik ország állampolgárságát. A minisztérium a Híd küldöttségét is fogadta. A tárgyalásról lapunknak Ravasz Ábel, a Híd politikusa elmondta, Bukovszky László (Híd) kisebbségi kormánybiztos is velük tartott, de a tárca alapvetően nem volt hajlandó módosítani az elképzelésén, miszerint a kettős állampolgárság továbbra is tilos lenne, de újabb kivételek esetében mégis engedélyeznék azt. „Elsősorban a kormányprogramra hivatkoztak” – mondta. Hozzátette, néhány apróságban mégis engedtek.

„Bevezettek volna egy szubjektív okot arra, hogy valakinek ne adják meg az állampolgárságot, például, ha terhet jelent a szlovák szociális rendszer számára”

– számolt be Ravasz, és hozzátette, erről végül a javaslatukra a minisztérium lemondott.

Arra a kérdésre, hogy az előző választási ciklusban, amikor a Híd kormánypárt volt, miért nem adtak be hasonló javaslatot, úgy válaszolt, akkor a kormányprogram nem tartalmazta azt. „A koalíciós partnerek részéről az egyik legnagyobb ellenállás pont ezzel a témával kapcsolatban mutatkozott” – mondta. Arról is beszélt, hogy a parlamenti képviselőknél azért fognak lobbizni, hogy a minisztérium által javasolt módosítást ne szavazzák meg. „Valamint azért is, hogy a törvény esetében alkotmányossági vizsgálat induljon” – tette hozzá. Ravasz arról is beszélt, minden valószínűség szerint a jövőben a három párt, az MKP, a Híd és az Összefogás is együtt fog ezen dolgozni. 

A már említett, a témában kiadott hárompárti nyilatkozatban Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke a kérdés jogállami aspektusairól beszélt. „A kormány jelenlegi terve éppen ez, és ez ellen tennünk kell. Emellett a belügy által javasolt módosítás után továbbra is alkotmányellenes lenne a jogszabály, így ez a kérdés nemcsak magyar, de jogállami ügy is” – fogalmazott Mózes.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
karácsonyi pénz

Már elkezdték a 13. járadék kifizetését

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Párkány: hétfőtől működik a tesztelőállomás

Gál Tamás

Adventi kalendárium: A mértéktelenség az emberiség veszte lehet

bíró k

Előzetes letartóztatásba kerül Jozef Rehák és Daniel Čech

Ursula von der Leyen
Frissítve

Brexit – Johnson és von der Leyen a tárgyalások folytatásáról állapodott meg

Igor Matovič

Matovič karácsonyról – két lehetőségünk van: tömeges tesztelés vagy a teljes lezárás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.