Közélet

A belügyi tárca pereli az ÚVO-t, mert szerinte törvénytelenül járt el

Pozsony | A Belügyminisztérium keresetet ad be a Közbeszerzési Hivatal (ÚVO) ellen, mert nem tud azonosulni azzal az eredménnyel, amelyre az ÚVO jutott a Szent Mihály Kórház étkeztetési tenderének az ellenőrzése során. Az ellenőrzés menete a minisztérium szerint nem volt törvényes. Az ÚVO szerint a Szent Mihály Kórház az étkeztetés biztosítására meghirdetett 1,6 millió eurós tender során megsértette a törvényt. Az ÚVO 13 törvénysértést erősített meg, amelyek közül 6 hatással lehetett a verseny eredményeire, ezek közül pedig egy befolyásolta az eredményt.
TASR

2018. július 9. 18:33

Denisa Saková
Denisa Saková - Képarchívum

„A Belügyminisztérium támadja és pereli mind a hat pontot, amelyek a megállapítások szerint hatással lehettek a közbeszerzésre, illetve azt az egy esetet is, amelyről megállapították, hogy az a közbeszerzést befolyásolta. A többi pont nem volt hatással a közbeszerzésre” – reagált a Belügyminisztérium az ÚVO megállapításaira. 

A tárca figyelmeztetett azokra a határidőkre, amelyek esetében az ÚVO törvénytelenül járt el. A Szent Mihály Kórház 2017. január 31-én kapott értesítést az ellenőrzés megkezdéséről. A protokoll kidolgozásának utolsó napja a minisztérium szerint 2017. május 3-a volt. „Az ÚVO azonban csak 2017. június 12-én dolgozta ki a protokollt, ami 42 nappal van túl azon a törvényes határidőn, amely az ellenőrzés maximális időtartamát határozza meg. Az ÚVO érintett döntése, a protokoll és értelemszerűen az ezt követő jegyzőkönyv is ellentétben áll a törvénnyel” – állapítja meg a minisztérium. 

„A Közbeszerzési Hivatal iménti eljárását nem tartjuk megfelelőnek, mert ez átláthatatlan, és a közbeszerzés felügyeletén belül ellentétben áll a hatékonyság elveivel, akárcsak a Szent Mihály Kórház eljárással kapcsolatos legitim elvárásaival” – hangsúlyozta a minisztérium.  

Az ÚVO az ellenőrzés után megerősítette, hogy a közbeszerzés során nem tartották be az átláthatóság elvét és nem kezelték egyenrangúan a pályázókat. Megállapítják például, hogy a megrendelés tárgya elfogultan volt megfogalmazva, a technikai feltételek nem biztosítottak egyenlő lehetőséget a jelentkezőknek, és nem tették lehetővé a tisztességes gazdasági versenyt. Hozzátették: az értékelés olyan szabályokat tartalmazott, melyek nem támogatják az igazságos versenyt. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Bugár

Bugár távozik az aktív politikából

boltzár

Olvasóinkat is megosztja az üzletek sokat vitatott vasárnapi zárvatartása

Sólymos

GYORSHÍR: Sólymost megválasztották a Híd elnökének

Csecsemő holttestére bukkantak egy érsekújvári családi ház udvarán

tuntetés

Detroitban a tüntetők közé lőttek, egy ember meghalt

koronavírus

Pénteken egy fertőzöttet regisztráltak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.