44 millió eurót spórolhatnak a vállalkozók

Pozsony |

<p>A hivatali ügyintézés Szlovákiában rengeteg idejét és energiáját veszi el a vállalkozóknak, nem beszélve az ezzel járó kiadásokról. Ezen próbál meg enyhíteni a gazdasági tárca, amely tegnap tette közzé az egyelőre 34 lépésből álló intézkedéscsomagját.</p>

„Az általunk kidolgozott intézkedéseknek köszönhetően a szlovákiai vállalkozók együttesen nagyjából 44 millió eurót takaríthatnak meg, és a kiadáscsökkentés ezúttal valóban az összes vállalkozót érinti” – vezette be tegnap Peter Žiga gazdasági miniszter az intézkedéscsomagot.

34 javaslat

Az általa vezetett tárca most közzétett 34 javaslata öt csoportba osztható. „Ha az intézkedéseink beválnak, javulás várható a foglalkoztatás, a hivatali ügyintézés, a versenyképesség, az adózás és a vállalkozói szektor támogatása szempontjából is” – állítja Žiga, aki szerint javaslataikat, amelyeket több tárcával együttműködve dolgoztak ki, szeretnék a lehető leggyorsabban elfogadtatni a parlamenttel, hogy ezek már idén életbe léphessenek.

Ha a most közzétett intézkedéscsomagra a törvényhozás is rábólint, a vállalkozók a jövőben könnyebben juthatnak hozzá az építési engedélyhez, és kevesebb ügyintézéssel jár majd a kisebb építkezések engedélyezése is. A belügyminisztérium átgondolja a rendszámtáblákkal kapcsolatos szabályokat, vagyis a jövőben nem feltétlenül kell rendszámtáblát cserélnie annak, aki új járásba költözik. Egyszerűsödhet a vállalkozói névjegyzékkivonat kiadása is, a pénzügyminisztérium pedig az adóelőlegekkel kapcsolatos hivatali ügyintézést egyszerűsítené. A környezetvédelmi tárca a hulladéktörvénnyel kapcsolatban tett javaslatot az adminisztratív terhek enyhítésére.

17,5 munkanap

„Célunk, hogy csökkentsük a vállalkozókra háruló adminisztratív terheket” – állítja Žiga. Hogy erre égető szükség van, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az INESS gazdaságkutató intézet bürokráciamutatója, amelyet tavaly vezettek be, és amely a szlovákiai hivatalok vállalkozókkal szembeni packázását hivatott felmérni. „Egy átlagos, már befutott, négy alkalmazottat foglalkoztató vállalkozó tavaly nagyjából 140 órát, vagyis mintegy 17,5 munkanapot tölt azzal, hogy eleget tegyen hivatali kötelességeinek. Egy ilyen vállalkozóval szemben a hivatalok ugyanis évente 75 adminisztratív kötelességet támasztanak, ami a vállalkozónak 1471 eurójába kerül” – nyilatkozta Richard Ďurana, az INESS igazgatója.

Egészségügyi szolgálat

A gazdasági tárca az általa nemsokára tárcaközi egyeztetésre bocsátott csomaggal azonban nem csupán az adminisztratív terhek csökkentésére gondolt. A kutatásfejlesztésre fordított összegnek manapság a cégek csupán a 25 százalékát írhatják le az adójukból, aminek a jövőben 100 százalékra kellene nőnie. „A vállalkozók csak ennek köszönhetően együttesen mintegy 7 millió eurót takaríthatnak meg” – állítja Rastislav Chovanec gazdasági államtitkár, aki szerint a terveik között szerepel egy kezdő vállalkozóknak szóló honlap is, amelynek köszönhetően ezek az összes fontos információhoz hozzájuthatnak. A munkahelyi egészségügyi szolgálat esetében is változások várhatók, a tárca javaslata szerint az 1. és 2. kategóriába sorolt alkalmazottak esetében kötelező egészségügyi ellenőrzésként elfogadnák az alkalmazott saját orvosánál tett látogatását is.

Nem ez az utolsó

„Mivel a szaktárca csak tegnap tette közzé az intézkedéscsomagját, ezért még nem volt időnk ezt alaposan áttanulmányozni. Örömmel fogadunk azonban minden olyan intézkedést, amely csökkenti a vállalkozókra háruló adminisztratív terheket” – nyilatkozta Peter Kremský, a Szlovák Vállalkozói Szövetség (PAS) ügyvezető igazgatója, aki abban is reménykedik, hogy nem ez a tárca utolsó ilyen csomagja. A gazdasági tárca ezzel kapcsolatban a vállalkozókat már tegnap megnyugtatta. A minisztérium már most dolgozik a következő csomagon, amelyet Žiga szerint a jövő év első negyedében szeretnének közzétenni, és ezt követheti egy harmadik csomag is. (mi, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!