Közélet

30 euróért nem kell sorba állni az orvosnál

A kezelésért is fizetnie kell majd annak, aki elő akarja jegyeztetni magát az orvosánál. Az egyszeri kezelési díj felső határát 30 euróban határozta meg ma a parlament.
author
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2017. december 6. 19:00

orvos
Illusztrációs felvétel Fotó: pixabay

A képviselők meghatározták a kórházi sürgősségi betegellátó központok hálózatát is. Tomáš Drucker ma elfogadott javaslata alapján 34 kórházban jöhet létre egyszerűbb felszereltségű, további 10 kórházban pedig csúcsfelszereltségű sürgősségi ellátó központ.A képviselők meghatározták a kórházi sürgősségi betegellátó központok hálózatát is. Tomáš Drucker ma elfogadott javaslata alapján 34 kórházban jöhet létre egyszerűbb felszereltségű, további 10 kórházban pedig csúcsfelszereltségű sürgősségi ellátó központ.

Kiegészítő rendelési időben pénzért fogadhatják majd az orvosok a betegeket, de csak a törvényben meghatározott heti rendelési időn kívül. A kiegészítő rendelés nem kötelező az orvos számára, a betegnek pedig legfeljebb 30 eurót kell majd fizetnie a kezelésért. Az egészségbiztosítóktól ezért a kezelésért az orvos nem kap pénzt, a beteg számára viszont térítik majd az itt felírt gyógyszert. A kiegészítő rendelésen az orvos köteles lesz 20 napon belül fogadni a pácienst, aki pontos időpontra érkezhet.


A kezelésekért az orvosok előre meghatározott árlista alapján kérhetnének pénzt. Ezzel próbálják részben helyettesíteni a 2015-ben megszüntetett előjegyzési díjat, a betegek ugyanis a kiegészítő rendelés keretében pontos időpontra érkezhet majd az orvoshoz, és nem lesz szüksége beutalóra sem a körzeti orvosától. „Új lehetőséget biztosítanánk az orvosoknak és a pácienseknek egyaránt, bevezetnénk a kiegészítő rendelési idő fogalmát” – magyarázta lapunknak Bastrnák Tibor (Híd) a javaslat előterjesztője.


Ingyenes és fizetős
A koalíció szerint a kiegészítő rendelési idő bevezetésével semmi sem változik majd azon betegek számára, akik ezzel a lehetőséggel nem akarnak élni. A törvény ugyanis meghatározza a minimális kötelező rendelési időt az orvosoknak, így az általános orvosnak legalább heti 35 órában, a szakorvosnak pedig 30 órában kell fogadnia az „ingyenes” pácienseket. A kiegészítő rendelési idő legfeljebb a rendes idő 30 százalékát teheti ki, és a „fizetős” betegek is csak a 30 százalékát tehetnék ki az összes kezelt betegnek. A koalíció azt várja az intézkedéstől, hogy a kiegészítő rendelés hatására csökkenhet a betegek száma a rendes rendelési időben, ami az „ingyenes” betegek számára is gyorsabb kezelést eredményezhetne.


Kaotikus egészségügy?
Míg a koalíció szerint több beteg gyorsabban juthat kezeléshez, az ellenzék szerint a kormány ezzel a lépéssel fizetőssé és kaotikussá teszi az egészségügyet.
Az OĽaNO ellenzi a kezelési díj bevezetését. „Ez az intézkedés bizonyítja, hogy a minisztérium képtelen az egészségügy valós problémáinak kezelésére” – jelentette ki Marek Krajčí (OĽaNO) parlamenti képviselő. Szerinte ezzel a gazdag betegeknek kedvez a kabinet. „Az idős betegek továbbra is tülekedhetnek majd a rendelőintézetekben” – állítja Krajčí.


Nem tetszik az új intézkedés az SaS-nek sem, Richard Sulík pártelnök szerint az egészségügyben egyre nagyobb lesz a káosz. A párt inkább azt határozná meg, hogy mi tartozik az egészségügyi alapcsomagba, ez járna minden betegnek, a többit pedig a betegek önkéntes kiegészítő biztosítása fedezhetné.


50 euró jobb lenne?
Nem teljesen elégedettek a ma elfogadott javaslattal az orvosok sem, a Magánorvosok Társulása (ASL) az eredeti javaslatnak megfelelően 50 euróban maximalizálta volna a kezelési díj felső határát. „Az eredeti javaslat 50 eurót tartalmazott, és nem kellett volna elektronikus előjegyzési rendszert bevezetni” – magyarázta álláspontját Marián Šóth, az ASL elnöke. Szerinte a 30 eurós határba nem férnek bele a komolyabb kezelések, például egy kardiológusnál vagy egy gasztroenterológusnál. Bastrnák Tibor szerint az intézkedés hatását vizsgálni fogják, és a gyakorlati tapasztalatok alapján készek a módosításra. A kiegészítő rendelési idő bevezetésére május elsejétől lesz lehetőség. (lpj, TASR)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
menza

Havonta akár 20 euróval is többet fizethetnek a szülők az iskolai menzáért

Peter Pčolinský

Belengette az előrehozott választás lehetőségét a Sme rodina

Az ittas sofőrt csak a sínek állították meg

TRAGÉDIA: Vasúti sínek közé feküdt egy fiatal férfi, a vonat halálra gázolta

csecsemő k

Garázsba dobta, és hagyta meghalni újszülött gyermekét egy nő

zelenszkij k

Zelenszkij szigorúbb szankciókat javasol az orosz olajra

benzinkut

Az ukrajnai háború kitörése óta nem volt ennyire olcsó a benzin

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.