2026-tól az átlagbér legalább 60%-a lehet a minimálbér

euro penz fizetes

2026-tól a két évvel korábbi nemzetgazdasági átlagbér legalább 60%-a lehet a minimálbér, jelenleg az 57%-a – a változtatásokkal kapcsolatos törvénycsomag tervezetét pénteken jelentette be Erik Tomáš (Hlas) munka, szociális- és családügyi miniszter.

A munkaadói és munkavállalói szervezetek egyeztetésében nem lesznek változások. Mindig az adott év júliusáig kell megállapodásra jutniuk a minimálbérről, és erről tájékoztatni a minisztériumot. Ha nem jutnak dűlőre, az állam bevonásával folytatódik az immár háromoldalú egyeztetés, a határidő itt augusztus vége. „Ha addig sem születik megállapodás, akkor az új tervezet szerint automatikusan érvényes a 60%-os minimálbér” – tájékoztatott Tomáš.

Ha még idén sikerül elfogadni a parlamentben a módosításokat, jövőre lép életbe az új eljárás, és a 2026-os minimálbérre fog vonatkozni.

Jelenleg 750 euró a minimálbér, jövőre körülbelül 816 euróra emelkedik. „Az új szabályok szerint 2026-ban 920 euróra ugrana, a kormányzati ciklus végére, 2027-re pedig megközelítené az 1000 eurót, várhatóan 969 euróra emelkedne” – ismertette a becsléseket Tomáš. Hozzátette, hogy a minimálbér nagyságához vannak kötve a hétvégi és az éjszakai munkavégzésért járó pótlékok, tehát ezek is emelkednek.

A miniszter elmondta, az uniós normák nem szabnak meg konkrét minimálbért, az ajánlás az adott évi átlagbér 50 százaléka. „Ez nagyjából megfelel annak, amit mi javasolunk, tehát a két évvel korábbi átlagbér 60%-ának” – mondta, hozzátéve, hogy a minimálbér megállapítása a tagállami jogkörök közé tartozik.

A miniszter további módosításokat is javasol, például azzal az uniós irányelvvel kapcsolatban, hogy a kollektív szerződések legalább az összes munkavállaló 80%-ára vonatkozzanak. „Törvénymódosítást tervezünk, hogy a kollektív szerződések még több munkavállalóra legyenek érvényesek” – tette hozzá.

Ez azt jelentené, hogy ha egy ágazat meghatározó munkáltatói és munkavállalói szervezetei magasabb szintű kollektív szerződésben állapodnak meg, akkor az az összes ágazati munkavállalóra vonatkozni fog. Kivételt képzenének a 20 főnél kevesebbet foglalkoztató cégek, a két évnél rövidebb ideje működő, továbbá a felszámolás alatt levő cégek, vagy ahol az alkalmazottak több mint 10%-a súlyosan egészségkárosodott személy.

November végéig van idő ezeknek az uniós irányelveknek az átültetésére a szlovák jogrendbe, és a szükséges törvénymódosítások elfogadása mellett a minisztériumnak az egyéb változásokra vonatkozó külön akciótervét is el kell készítenie.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?