1968: a kormány feltűnően nem emlékezik a megszállásra

<p>Pozsony. A szövetséges haderők 1968-as bevonulásának 45. évfordulóján ülésezett Robert Fico kormánya, ám a megszállásról való megemlékezés nem szerepelt a programpontok között.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

A kormányhivatal csak rövid sajtónyilatkozatban közölte, a jelenlegi belügyminiszter, Robert Kaliňák által benyújtott törvény alapján kárpótolták a megszállás 162 áldozatát, összesen 330 963 eurót fizettek ki nekik.

A Szovjetunió a Varsói Szerződés államaival 1968. augusztus 20-ról 21-re virradó éjszakán kezdte meg Csehszlovákia megszállását, véget vetve a Prágai Tavaszként ismert reformfolyamatnak. A kormány az évforduló napján ülésezett, a miniszterek viszont nem igazán akartak nyilatkozni róla.

Ján Počiatek pénzügyminiszter arra a kérdésre, milyen a viszonya ehhez az évfordulóhoz hosszas gondolkozás után azt mondta, hogy a megszállás idején még nem volt a világon, ezért meg kell fontolnia, mit is mondhatna. „Személyes tapasztalataim nincsenek. Természetesen sokat hallottam az eseményekről, s ha valami konkrétat kellene most megfogalmaznom, akkor azt mondanám, hogy igazságtalanságnak tartom a megszállást” – mondta Počiatek.

Martin Glváč védelmi miniszter is hasonló szellemben nyilatkozott, mondván: nem élt még akkor, így aligha nyilatkozhat az eseményekről. „De meggyőződésem, hogy ugyanaz a véleményem róla, mint bárki másnak” – mondta, majd távozott a kormányhivatalból.

Ján Richter szociális ügyi miniszter szerint mi sem igazolja jobban, milyen viszonya van neki vagy pártjának, a Smernek az 1968-as eseményekhez, mint az, hogy a szociáldemokrata párt egyik első elnöke Alexander Dubček volt. „Ez is egyértelmű bizonyítéka annak, hogy igazán gondolkodunk azon, mire alapozzuk a dolgokat” – mondta a miniszter hozzátéve, Alexander Dubček fényképét kisgyermekként kitűzőn hordta.

A tárcavezetők többsége elfoglaltsággal magyarázta, hogy nem vett részt a megemlékezéseken, koszorúzásokon. „Igen, elmehettem volna egy koszorúzásra, de ülésezett a kormány, előtte pedig más elfoglaltságom volt, a minisztériumot a vezérkari főnök képviselte” – mondta Glváč. „Jó ötlet lenne időt találni a megemlékezésre, de annyi találkozóm van, hogy örülök, ha éjfélig befejezem” – fűzte hozzá Počiatek.

Fico tegnap a kormányülés után nem volt hajlandó válaszolni az újságírók kérdéseire, az oldalsó kijárton távozott, ám a kormányhivatal szerint lapzártánk után részt vett Ladislav Bielik fényképész megszálláskor készített képeinek kiállításán, ahol beszédet is mondott. (dem, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?