Közélet
Denisa Saková - TASR

10 év Kaliňák mellett: Saková útja a belügyminiszteri posztig

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. április 25. 07:03

Pozsony | Denisa Saková karrierje több mint egy évtizede emelkedő pályán van, és bár hetekig tartalékolta a Smer, most végre beültette Robert Kaliňák megüresedett székébe. A volt miniszter bizalmi embere Robert Fico kegyeit is elnyerte.

Követeljük, hogy az új belügyminiszter ne csupán Robert Kaliňák zakója legyen – mondta több tízezer ember előtt Zuzana Wienk korrupcióellenes aktivista a Tisztességes Szlovákiáért tüntetések egyikén. Szójátéka mindenki számára egyértelművolt: Denisa Sakovára utalt,akit a civil szféra és a szlovák sajtó is egyértelműen Robert Kaliňák volt miniszter emberének tart. Nem véletlenül, hiszen egész belügyi karrierjét Kaliňák közvetlen közelében töltötte, és már a Smer legbelsőbb köreinek bizalmát is elnyerte. 

„Friss” politikus 

A 41 éves Saková sosem politizált komolyabban, a Smerbe is csak a 2016-osválasztásokutánlépettbe. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lett volna mindig tűzközelben, hiszen mindhárom Fico-kormány idején vezető beosztásban dolgozott az államigazgatásban. Közgazdász diplomája van, a magánszektorból érkezett, ám a legfelső smeres köröket már korábban ismerhette, a szlovák sajtó szerint Kaliňáknak volt férje, Alexander Sako mutatta be. Sakót jó viszony fűzi a volt belügyminiszterhez és Ján Počiatek korábbi közlekedésügyi miniszterhez is. 
 

2018. április 24. 17:35

Andrej Kiska nem elégedett Sakovával, mégis muszáj őt kineveznie

Pénznyerő mechanizmus 

Saková 2006-ban érkezett a belügyminisztériumba, és az IT-szekció élére állt, komoly közbeszerzéseket bonyolított le és felügyelt – egyebek mellett azt is, melyről nemrégiben Vasiľ Špirko különleges ügyész beszélt a sajtónak. Az ügyész gyanúja szerint a 2010-es közbeszerzést, melyetaTempestnevűITcégnyertmeg, valakik arra használták, hogy egy bonyolult sémán keresztül pénzt nyerjenek ki belőle – minderről Špirkónak Ľuboš Varga vállalkozó beszélt, akit adócsalásért ítéltek el, és állítólag leírta az egész pénznyerő mechanizmust is, melynek révén állítólag Kaliňák és Počiatek jutott több százezer euróhoz. Saková miniszterként az ügy kivizsgálásáért is felelős lesz. 

Saková a Radičová-kormány idejére ismét visszament a magánszektorba, ám a második Ficokormányban már a Kaliňák vezette minisztérium szolgálati hivatalának vezetője lett. Fő feladata az ESO közigazgatási reform lebonyolítása volt, melytől az állam 700 millió eurós megtakarítást remélt, ám arra, hogy ez valóban így lett-e, arra a szlovák sajtó nem talált hiteles bizonyítékot. Saková ekkor már stabil tagja volt Kaliňák legbelső köreinek, és már akkor is úgy beszéltek róla, mint a miniszter utódjáról: mikor Robert Fico 2014-ben elindult az államfőválasztáson, a tervek szerint Kaliňák állt volna a kormány élére, a belügyminisztériumot pedig Saková vette volna át. 

 

2018. április 24. 16:45

Saková botrányai is szóba kerültek a Kiskával folytatott beszélgetésen

IT-guru 

A 2016-os választásokon Saková már belekóstolt a politikába, és a párt listáján is elindult, az előkelő 29. helyet kapta. A belügyminisztériumba már államtitkárként tért vissza, állítólag Erik Tomáš elől happolva el a posztot. Fő területe ismét az IT lett: az évek során egyébként a szektor egyik legbefolyásosabb embere lett, a politikusok közül csak a jelenlegi kormányfő, Peter Pellegrini előzi meg, aki az európai pénzekért és informatizációért felelős kormányfőhelyettes volt Fico harmadik kabinetjében. Államtitkárként ő irányította például az elektronikus személyi igazolványok projektjét – nem hibátlanul, az Állítsuk Meg a Korrupciót Alapítvány (Zastavme korupciu) szerint az EU kasszájába 7 millió eurót kellett visszafizetni korrekcióként a problémák és hibák miatt. Eközben politikusként is láttatta magát – pontosabban láttatták őt, Fico több akcióra is magával vitte, és Peter Pellegrini mellett őt is úgy mutatta be, mint a Smer új generációs politikusát. Saková azonban inkább a háttérben maradt. 
 

2018. április 24. 15:16

Fico: Saková profi szakember, aki már régóta a belügyi tárcánál dolgozik

Tartalékból miniszter 

Mikor Kaliňák lemondott, Saková neve azonnal az első helyre került a lehetséges utódok közül. S mikor Robert Fico kormányfő is benyújtotta lemondását, mindenki biztosra vette, hogy Saková kulcspozíciót kap az új kabinetben vagy belügyminiszterként vagy az informatizációért felelős kormányfőhelyettesként. Az államtitkárt azonban tartalékban hagyták, hiszen Kaliňák-közelisége miatt Andrej Kiska államfő számára ugyanolyan problémát jelentett volna a kinevezése, mint ifj. Jozef Rážé. Ez az állapot azonban csak három hétig tartott: Tomáš Drucker villámtávozása után Saková ismét favorit lett. Ennek egyértelmű jele volt, hogy Peter Pellegrini kommunikációjával nyilvánvalóvá tette, a közvéleményt nyugtató lépések után most már kész megvédeni Denisa Saková kinevezését a belügyminiszteri posztra. 

Önnek ajánljuk