Konferenciaszervezés 1x1: 8 dolog, amit már a tervezés fázisában érdemes lefixálni

konferencia

Egy konferencia megszervezése igen összetett dolog: a sikeres esemény hátterében a számos jól kitalált részlet mellett ott áll a helyes időzítés is. Egy ilyen eseménynek ugyanis rengeteg olyan aspektusa van, amit már jó előre  – pontosabban minél hamarabb – le kell fixálnunk, ha szeretnénk elkerülni a zökkenőket, problémákat. 

 

Az alábbiakban nyolc olyan fontos szempontot és teendőt veszünk sorra, amelyekre már a konferencia szervezése kezdeti szakaszában figyelmet kell fordítanunk.

Célkitűzések és témakörök kijelölése

Az első lépés mindig az, hogy kitaláljuk, miről szól majd a konferencia, milyen célokkal hozzuk létre, milyen témákat szeretnénk feldolgozni az előadásokkal, kerekasztalbeszélgetésekkel, workshopokkal. Válasszunk egy sokak számára vonzó, releváns és aktuális tárgykört, ami biztosítja, hogy szép számban érkezzenek érdeklődők az eseményre. A program összeállítása – és valójában szinte az összes további lépés – is lehetetlen lenne anélkül, hogy definiálnánk, mit is várunk az eseményünktől.

Az időpont kitűzése

A második lépés az legyen, hogy találunk egy ideális időpontot. Vegyük figyelembe az évszakot, az ünnepeket, illetve az esetleges más, hasonló témájú konferenciákat is. Találjunk olyan dátumot, amikor potenciálisan a legtöbben ráérhetnek! 

A helyszín kijelölése

Ha már megvan, hogy milyen konferenciát és mikor szeretnénk megvalósítani, kezdjünk el helyszínt vadászni! A legnívósabb konferenciaközpontokat ugyanis már jó előre le szokták foglalni. Figyeljünk arra, hogy a választott konferenciaközpont stílusában, szolgáltatásaiban és elhelyezkedésében is illeszkedjen a terveinkhez. 

Programstruktúra kidolgozása

A konferencia programjának kidolgozása a tervezési fázis egyik legkritikusabb része, hiszen sok minden áll vagy bukik ezen. Ügyelnünk kell a változatos témákra, arra, hogy kiváló előadókat hívjunk meg és a helyes időbeosztás is kardinális. Persze némi rugalmassággal kell hozzáállnunk ehhez a részhez, hiszen tudnunk kell kezelni az ad hoc feladatokat, utolsó pillanatos változtatásokat.

Az előadók leszervezése

Amint rendelkezünk témával, helyszínnel, időponttal és programmal, már meghívhatjuk az előadóinkat, akik sokat lendíthetnek a konferenciánk népszerűségén. Olyan szakmai kiválóságokat érdemes leszerveznünk, akik nemcsak hogy nagy tekintélynek örvendenek az adott körben, de akik előadóként is megállják a helyüket.

A résztvevők megcélzása és meghívása

Szintén az elsőszámú feladatok közé tartozik a meghívók kezelése, hiszen minél hamarabb értesítjük a potenciális résztvevőket, annál nagyobb az esélyünk arra, hogy ráérjenek a kitűzött dátumon, és eljöjjenek. Ha pedig már sikerül egy előzetes felmérést készítenünk, azaz kapunk egy becsült résztvevőszámot, akkor személyre szabhatjuk az eseményt. Nem mindegy ugyanis, hogy a konferenciaközponton belül mekkora termet választunk vagy hogyan rendezzük azt be, de a catering szempontjából is fontos a kérdés. Ehhez ma már online regisztrációs és jegyértékesítési rendszereket is alkalmazhatunk, amelyek nagyban megkönnyítik a dolgunkat.

Rendezvényszolgáltatók kiválasztása

A konferencia zökkenőmentes lebonyolításához a kiváló rendezvényszolgáltatók kiválasztása is nélkülözhetetlen – a legjobbakra pedig ez esetben is célszerű hamar lecsapni. Legyen szó szállásról – ha azt a konferenciaközpont nem biztosít –, cateringről vagy technikai támogatásról, lépjünk minél előbb!

Marketing és promóció

Ahhoz, hogy az eseményünk minél több érdeklődőt elérjen, érdemes egy jól megkomponált marketingkampányt indítanunk. A promóciós stratégiában kapjanak helyet az online és offline csatornák is, de mindenképp vegyük figyelembe a konferencia célcsoportjának preferenciáit. Ha jól csináljuk, akkor akár néhány potenciális szponzort figyelmét is felkelthetjük, ami csak jót tesz majd a rendezvénynek.

PR

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?