Tanuljunk az Új Szóval: jelentkezés

tanuljunk, iskolakert

Ismét itt a Tanuljunk az Új Szóval projekt, melybe már alapiskolák tucatjai jelentkeztek korábban. Ezt a programot a tudás közvetítésére készítettük felső tagozatos tanulók részére. Sok éves tapasztalatunknak itt a következő gyümölcse. Már készül az új munkafüzet!

Az Új Szó hosszú évek óta készít olyan projekteket, melyekkel a tanulók és a pedagógusok munkáját segítjük elő különféle témakörökben. A most készülő munkafüzet címe: "Iskolakert, amely kézzelfoghatóan tanít".

Az iskolakert célja többek között az, hogy kézzelfogható, gyakorlati tapasztalatot nyújtson a gyerekeknek a munkáról, értékek előállításáról és annak védelméről, gondozásáról. Mindemellett az iskolakertben az élet közösségben zajlik, ezáltal fejlődnek a gyerekek társas képességei, a  csapatmunkában történő együttműködés közben pedig javul a gyerekek egymással és a felnőttekkel való kapcsolata.

Miközben a gyerekek felnőttek segítségével virágokat, zöldségeket ültetnek, akkor megfigyelihetik a palánták növekedését, fejlődését, megismerkednek a komposztálással, a rovarok életével. Közvetlen tapasztalatot szerezhetnek az állat- és növényvilág tagjainak az életközösségben betöltött szerepéről, viselkedéséről. Megismerik a természetes és az ember által művelt környezet összerendezett, harmonikus működését. Különösen fontos ez a nagyvárosban felnövő gyerekek számára, akiknek kevesebb lehetőségük van a természet megfigyelésére, mint a vidéken felnövekvő társaiknak.

Ahogyan eddig is, a program időtartama alatt (2022 májusa - júniusa) a tanulók a munkafüzetet és hetente egyszer az Új Szót 1-1 tematikus oldallal ingyen kapják. A kapcsolatfelvétel után az iskolákkal szerződést írunk, aztán küldjük a munkafüzetet, majd az előre megegyezett ütemterv szerint az Új Szó napilapot is.

A PROGRAMBA ITT LEHET JELENTKEZNI >>

Pár visszajelzés az előző "Tanuljunk az Új Szóval!" projektbe bekapcsolódó pedagógusoktól:

"Iskolánk sokadik alkalommal kapcsolódik be az Új Szó kínálta közös tanulásba. Céljuk, hogy szórakoztató módon jusson el az információ diák és pedagógushoz egyaránt. Mindamellett, hogy a tanulók hasznos információt sajátítottak el, megtanultak az információval dolgozni, illetve azt felkutatni. A tájékoztató olvasmányok mellett a diákok tetszését a képek is elnyerték, hiszen gyerekszemmel mutatták be az adott témát. A munkafüzetben feltüntetett feladatok, rejtvények kikapcsolódásként hatottak az információ-áradatban. A projekt ideje alatt a napilapban szerdánként a témával kapcsolatos egész oldalas összeállítást is találtunk, amely bővítette lexikális tudásunkat.  A hasznos ismertetők mellett a tanulók a szórakoztató olvasmányokat is elolvasták. Meglepődést váltott ki a tárgyak fertőzésének ideje, a vírusábácé sokrétűsége, a Covid-19 vírussal kapcsolatos tévhitek stb."

Tóth Szilvia, Tardoskedd

A programba iskolánk felső tagozatos diákjai kapcsolódtak be. Egy hónapon keresztül ingyen kapták az Új Szó szerdai számát, így nemcsak játszva tanultak a munkafüzet segítségével, de naprakész információkkal is gazdagodtak. 

A tanárok az etikai nevelés, biológia és osztályfőnöki órákon foglalkoztak a témával. A diákok örömmel tanultak a régi járványokról, érdeklődve nézték az illusztrációkat. Meghökkenve olvastak a középkori, furcsa járványellenes módszerekről. A beszélgetések során felvetődött a gondolat, hogy nemcsak a középkori, de a mai ember is hajlamos elhinni sok álhírt. A tanultak alapján a diákok egymást figyelmeztették a helyes maszkviselésre. Nagy érdeklődéssel tanulmányozták a tévhitekről szóló fejezetet is. Sok fontos információt osztottak meg egymással és tanáraikkal.

A diákok érdeklődését látva a mellékleteket megőriztük, ezekből faliújságot és plakátot szeretnénk készíteni. Úgy érezzük, az Új Szó segítségével sok új ismerettel és fontos tudnivalóval lettünk gazdagabbak. Köszönjük, hogy lehetőséget biztosítottak a közös munkára, közös gondolkodásra."

Lukács Annamária, Talpas Kamarás Eszter, Rimaszombat

Iskolánk rendszeresen bekapcsolódik a Tanuljunk az Új Szóval projektbe. Tanulóinkkal rendszeresen visszatérünk egy-egy anyagrészhez. Még akkor is, ha az adott projekt már régen befejeződött. Az anyagokat kivesszük a napilapból és elrakjuk későbbre is. Honismeret, olvasás, etika, munkára nevelés, történelem, földrajz tantárgyakban mindig akad olyan rész melyet ezekkel az anyagokkal ki tudunk egészíteni. A környezetvédelem és a továbbtanulás is rendszeres téma a tanítási órákon, ilyenkor is hasznosak az anyagok.”

Bathó Sylvia, Speciális Alapiskola, Ógyalla

Az első iskolák között jelentkeztünk és vettünk részt az összes fordulóban. Kaptunk munkafüzeteket, egyes gyerekek és a tantestület ingyen megkapták a napilapot, s nagyon jó volt a tapasztaltunk. A munkafüzetek témái kicsit hiánypótlóak voltak, például környezetvédelmi, hulladékgazdálkodási téren, amelyek általában kimaradtak a tankönyvekből. Az egyes témaköröket jól össze tudtuk hangolni az iskolaév dinamikájával, hiszen például a vakáció közeledtekor a közlekedési ismeretekkel vagy a szabad vízi fürdés veszélyeivel foglalkozhattunk, így a nyári szabadság nem érte felkészületlenül az iskolásokat.”

 Trencsík Anikó, Egyházgelle

2021 őszén már 40 alapiskola mintegy 2 289 diákja tanult az Új Szóval, 189 pedagógus vezetésével. Csatlakozzon Ön is azokhoz, akik sokoldalúan, naprakészen akarják oktatni a magyar iskolába járó nebulókat! Ez remek alkalom arra, hogy információkat kutassanak ill. dolgozzanak fel, vitázzanak, biztonságos környezetben nyíljon ki előttük a világ!

AMENNYIBEN A PROGRAM FELKELTETTE AZ ÉRDEKLŐDÉSÜKET ITT JELENTKEZHETNEK! Bármilyen további kérdés felmerülése esetén kérem írjanak nekünk a marketing@ujszo.com e-mail címre, vagy keressenek a 0908 / 354 962 telefonszámon. Péntek éjfélig, 2022. április 22-ig várjuk jelentkezésüket! Túljelentkezés esetén a beérkezési sorrendet vesszük figyelembe.

A Tanuljunk az Új Szóval program a Vidám Paradicsom „gazdája”, a GreenCoop szövetkezet támogatásával történik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?