Hoppá

Létrehozza első "holttestfarmját" Nagy-Britannia

London | Létrehozza első "holttestfarmját" Nagy-Britannia: a brit törvényszéki szakértők a katonasággal együttműködve alakítják ki a különböző holttestek bomlását megfigyelő létesítményt, hogy így segítsék a rendőrséget a gyilkossági esetek megoldásában. Részleteket egyelőre nem közöltek, a projektvezetők azonban remélik, még idén megnyílhat a farm - közölték a Nature című tudományos folyóiratban.
MTI

2019. május 6. 16:32

A holttestfarmok olyan kutatási létesítmények, amelyekben emberi holttesteket ásnak el a talajba, helyeznek vízbe, vagy akasztanak fel egy fára, hogy a szakértők megvizsgálhassák, hogyan bomlanak a testek emberi beavatkozás nélkül.

A kutatások során szerzett ismeretek felhasználhatók bűnesetek alkalmával, segíthetnek azonosítani gyilkosságok áldozatait és kinyomozni, hogyan haltak meg.

A Nature által megszerzett dokumentumok szerint már kiválasztottak egy, a brit védelmi minisztérium tulajdonában lévő területet, és már megkezdődött a létesítmény kialakítása.

A brit törvények lehetővé teszik az emberek számára, hogy orvosi és tudományos célra felajánlják holttestüket. A törvényszéki nyomozók önkénteseket keresnek, akik Nagy-Britannia első holttestfarmjának adományozzák testüket.

Chris Rogers, a Wolverhampton Egyetem törvényszéki kutatója a Nature-nek elmondta, az ilyen létesítmények kiemelt fontosságúak, az emberi maradványokhoz való hozzáférés lehetőségének hiánya ugyanis jelentősen akadályozza a kutatásaikat, és befolyásolja a bíróság munkáját. "Engem biztosan érdekelne a létesítmény" - mondta Rogers.

Az Egyesült Államokban már évtizedek óta létezik ilyen létesítmény: a világ első és leghíresebb farmja 1981-ben nyitott meg a Tennessee állambeli Knoxville-ben. Később legalább hat másik hely nyílt az országban. Ausztráliában és Hollandiában is hasonló kezdeményezés indult, Kanadában pedig még idén megnyílik egy holttestfarm.

A kutatók azzal érvelnek, hogy az ilyen holttestfarmok olyan fontos információval szolgálnak a bűnügyi nyomozásokhoz, amelyeket nem lehet egyenértékű állatok tanulmányozásával megszerezni. Bírálói szerint azonban ezek borzalmas intézmények, és nem bizonyított kutatási értékük.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A lakosság 63 százaléka fizeti be minden számláját időben

Húsz év után újra Pozsonyban

GALÉRIA: Kikapott a DAC Rózsahegyen

Új választások kiírását javasolta az osztrák kancellár

A Magyar Fórum módosítaná az alkotmány preambulumát

Tragédia: halálra gázoltak egy kerékpárost

Legfrissebb galériák
Olvasta már?