Hoppá
Illusztrációs felvétel - TASR-felvétel

Felfüggesztettek egy belga múzeumigazgatót kétes eredetiségű orosz festmények kiállítása miatt

MTI

2018. március 8. 13:09

Brüsszel | Felfüggesztették a belgiumi Genti Szépművészeti Múzeum (MSK) igazgatóját, mert olyan orosz avantgárd műveket állított ki, amelyeknek hitelességét művészettörténészek és műkereskedők kétségbe vonják.

A múzeumot négy éve irányító Catherine de Zeghertől szerdán este vonta meg bizalmát a munkáltató, a városi tanács. 

A rangos múzeum termeiből január végén 24 vitatott - Malevics, Kandinszkij és Vlagyimir Tatlin aláírásával ellátott - képet távolítottak el, hogy szakértői vizsgálatnak vessék alá őket, és február végén végleg becsomagolták őket. 

Január közepén művészettörténészek egy csoportja nyílt levélben hívta fel a figyelmet a genti múzeumban kiállított orosz avantgárd alkotások "erősen kétséges" eredetére. A művészettörténészek ugyan nem minősítették "hamisítványoknak" a képeket, de hangsúlyozták, hogy egyetlen katalógusban sem szerepelnek. 

2018. március 7. 17:45

A dunaszerdahelyi galéria gyűjteményéből nyílik kiállítás Szekszárdon

A kétes eredetiségű műveket a belga-orosz Igor Toporovskitól, egy orosz avantgárdra szakosodott, de sokak által megbízhatatlannak tartott műgyűjtőtől kérte kölcsön a genti intézmény, amely Belgium egyik legrangosabb múzeuma. 

A botrány híre eljutott Oroszországba is, ahol a vezető múzeumok illetékesei "nagy óvatlanságnak" nevezték olyan festmények tárlatra való felvételét, amelyek egyesek szerint "egyértelmű hamisítványok".

Szakértők szerint az 1890-től 1930-ig tartó művészeti irányzatot, az orosz avantgárdot előszeretettel hamisítják.

A városi tanácsban hétfőn este meghallgatott Catherine de Zegher azzal védekezett, hogy a kiállítás megszervezése közben kikérte két független szakértő véleményét is, ám a De Standaard című flamand lap szerdai cikke szerint a megnevezett művészettörténészek azt állítják, hogy nem kaptak felkérést a múzeum igazgatóságától. 
 

Önnek ajánljuk