Hoppá

Döbbenetes felfedezés: kutyamúmiát rejtett a fatörzs

Ritka leletre bukkant egy georgiai favágó: amikor kettévágta a soron következő gesztenyetölgy törzsét, hogy berakhassa a kamionra, a fatörzs üreges belsejéből egy szürkés vadászkutya nézett rá, számolt be a Newsweekre hivatkozva a mult-kor.hu.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. január 22. 19:29

kutyamúmia

A ritka leletanyagot megvizsgáló kutatók szerint a vadászkopó valamikor 1960 körül élhetett. Egy nap minden bizonnyal egy zsákmányállatot üldözött, amely bebújt az odvas faüregbe, az eb pedig utána. A pórul járt kutya egészen 8,5 méteres magasságig kúszott fel, mondta Bertha Sue Dixon, a Southern Forest World Múzeum munkatársa, ahol a farönk kiállításra került.

A kopó azonban sohasem kaphatta el az üldözött állatot, és ahogy egyre szűkebbé vált az üreg, úgy vált a gesztenyetölgy foglyává. A csapdából esélye sem volt kijutni, és a gazdájának is vajmi kevés sansza volt megtalálni  őt egy fa üregében nyolc és fél méter magasságban.

Kristina Killgrove, a Nyugat-Floridai Egyetem biológiai antropológusa elmondta, a gesztenyetölgy tannint tartalmaz, amelyet manapság is az állati prémek cserzésére használnak, ugyanis megakadályozza a bomlást. A tannin egyfajta természetes szárító anyag, amely elnyeli a nedvességet. Az alacsony nedvességtartalmú környezet pedig megállította a mikrobális folyamatokat, így a bomlás is elkerülte a szerencsétlen ebet. Mindezen túl a fa helyzete és alakja is segítette a mumifikálási folyamatot, ugyanis alulról folyamatos levegő-utánpótlás érte a testet. Ráadásul a levegő felfelé áramlása miatt egyetlen dögevő sem érezhette, hogy a fa odvában élelemre lelhet. (mult-kor, u)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
iskola

Kissé nőtt a magyar elsősök száma

időjárás

Lóg az eső lába – változékony, borús idő elé nézünk

Szív- és érrendszeri betegségek

Szív- és érrendszeri betegségek: még mindig listavezetők

film

Újra tart élő vetítéseket a Lumiére mozi

Slezákné

Kulisszák mögött: Így néz ki az Új Szó és a Vasárnap szerkesztősége a járvány idején (VIDEÓ!)

Végh Attila

Exkluzív interjú Végh Attilával a holnapi Új Szóban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.