Hoppá

A bálnavadászok a bálnapopuláció helyreállítását szorgalmazzák

A bálnapopulációk regenerálódásának fontosságáról és elősegítéséről fogadott el nyilatkozatot csütörtökön a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC), amely Brazíliában zajló szokásos évi konferenciáján arról is dönt, hogy 32 év után eltörölje-e a kereskedelmi bálnavadászatra elrendelt moratóriumot.
MTI

2018. szeptember 14. 13:36

- TASR/AP-felvétel

A testület 40-27 arányban szavazta meg a nyilatkozat elfogadását a brazíliai Florianopolisban zajló ötnapos tanácskozás keretében.

A Florianopolisi Nyilatkozat szerint a bálnapopulációk méretét vissza kell állítania az ipari bálnavadászatot megelőző szintre. A dokumentum szerzői továbbá szorgalmazzák, hogy a bálnales legyen a tengeri emlősök kereskedelmi célú "hasznosításának" egyetlen formája.

A Brazília által javasolt nyilatkozatot számos latin-amerikai ország és az Európai Unió is támogatta.

Japán képviselői szerint azonban az IWC "intoleráns szervezetté" vált, amely nem fogad el az övétől eltérő szemléletet. A környezetvédők ugyanakkor örömmel üdvözölték a lépést.

Az IWC 1986-ban rendelt el moratóriumot a kereskedelmi bálnavadászatra, a kihalás szélére sodródott populációk megóvása érdekében. A Pro Wildlife nevű szervezet szerint azonban Japán ennek ellenére nagyjából 450 bálnával végez évente "tudományos" célokból.

2018. augusztus 17. 17:39

Bálnák vére festette vörösre a tengert

A kelet-ázsiai ország indoklása szerint az 1987-ben bevezetett tudományos célú bálnavadászatra azért van szükség, hogy információkat szerezzenek az állatok életmódjáról és populációikról. A kifogott példányok húsa az élelmiszerboltok polcaira kerül, holott a japánok többsége ma már nem is eszik bálnahúst.

Norvégia és Izland, hivatalosan is szembehelyezkedve a moratóriummal, éves szinten 700, illetve nagyjából 200 bálnát fog ki.

Japán célja, hogy eltöröltesse a bizottsággal a bálnavadászati tilalmat és engedélyeztesse az - állítása szerint - nagy egyedszámú fajok kvótarendszeren alapuló halászatát.

A javaslat, amelynek elfogadásához háromnegyedes többségre van szükség, valószínűleg elhasal a bizottság előtt, amely éves konferenciájának utolsó napján, pénteken hoz döntést az ügyben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Fico még 2012-ben telefonon beszélt Vadalával

Fico Bašternákhoz hasonlította Andrej Kiskát

Minden „disznóságot“ jelenteni kell

Frissítve

GALÉRIA: A tüntető gazdák lezárták az SNP-hidat

Közösségi kert épül a Timóteus ház udvarán

A májusi EP-választás csaknem 10,2 millió euróba fog kerülni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?