Hoppá

21 oroszlán pusztult el egy indiai nemzeti parkban

Újdelhi | Három hét alatt már 21 oroszlán múlt ki az indiai Gir Nemzeti Parkban, ahol attól tartanak, hogy a belharcok és egy parazitafertőzés mellett a szopornyica is közrejátszhat a tömeges állatpusztulásban.
MTI

2018. október 2. 19:32

Illusztráció - TASR/AP-felvétel

A ritka ázsiai oroszlán (Panthera leo persica) megmentésére az ország nyugati részén, Gudzsarát államban létrehozott nemzeti park főgondozója, Dushyant Vasavada szerint az elmúlt héten elpusztult nyolc állatból négy vírusfertőzésben, további négy pedig a kullancsok által terjesztett protozoafertőzésben múlt ki.

A szakember cáfolta a helyi sajtó értesüléseit, miszerint már kimutatták volna, hogy a rettegett szopornyica vírus felelős az oroszlánok egy részének haláláért. "Semmi sincs megerősítve, a vizsgálatok még folynak, és reméljük, hogy nem szopornyicáról van szó" - mondta. 

A nehezen gyógyítható szopornyica elsősorban a kutyák betegsége, de nagymacskák is áldozatául eshetnek. 1994-ben a tanzániai Szerengeti Nemzeti Parkban csaknem 1000 oroszlán pusztult el szopornyicában.

Két hét alatt 13 ázsiai oroszlán pusztult el tisztázatlan módon az indiai nemzeti parkban, egy részük azonban szemlátomást a túlszaporodás okozta belharcok következtében. A tömeges pusztulás láttán 500 ember fésülte át a parkot, hogy felkutassa a többi állatot. Öt oroszlánt kezelnek jelenleg is, 31 állatot elkülönítve tartanak. 

A megbetegedések csak a park egy részén fordulnak elő. A még egészséges állatokat elővigyázatosságból beoltották.

2018. június 21. 13:04

Kiszökött egy oroszlán a ketrecéből egy belgiumi állatkertben, a látogatókat evakuálták

Az ázsiai oroszlán az oroszlánok veszélyeztetett alfaja. A Gir erdő és környezete az egyetlen terület a világon, ahol ezek az állatok még szabadon élnek. A nemzeti parkot azért hozták létre, hogy megvédje az alfajt a kihalástól.

A parkban végzett munkának köszönhetően az ázsiai oroszlánok száma az elmúlt évtizedekben jelentősen nőtt a védett területen. A 2015-ös számlálás szerint 523 ázsiai oroszlán élt ott, míg 1913-ban számuk még csak húsz volt.

A szakértők ugyanakkor figyelmeztetnek annak veszélyére, hogy a populáció növekedése területi harcokhoz, a fertőzések elterjedéséhez és egyre gyakoribb ember-oroszlán találkozásokhoz vezethet. India legfelsőbb bírósága ezért 2013-ben javasolta, hogy néhány állatot helyezzenek át egy közép-indiai parkba, ami azonban eddig még nem történt meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

Hapal: „Agresszív játék kell a magyarok ellen”

GALÉRIA: Rossi a három pontnak örülne a legjobban

Területi viták, nemzeti érvek, nagyhatalmi döntések 1919-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?