Híd: a garanciát köszönjük. A minisztérium nem látja a részleteket

“Értékeljük az oktatási minisztérium reakcióját, miszerint minden magyar diák anyanyelvén tanulhat tovább a középiskolákban és ezt nem csupán szép gesztusnak, hanem komoly garanciának tekintjük a jövőre nézve. Azért a jövőre nézve, mert a jelen helyzetben ez nem fedi a valóságot.” - reagált Sólymos László az oktatásügyi minisztérium álláspontjára.
Pártsajtó

2020. június 17. 14:48

Sólymos László
- Somogyi Tibor felvétele

Az oktatásügyi minisztérium által közölt számok, miszerint “a magyar tanítási nyelvű alapiskolák 9. osztályában összesen 2696 tanulót tartanak nyilván, és a magyar középiskolákban 2747 a helyek száma” egyrészt pontatlanok, másrészt pedig országos szinten olyan képet mutatnak, amely félrevezető

 

A nemzetiségi oktatás buktatói a részletekben vannak. Aki ezeket a  részleteket nem ismeri, könnyen hiheti, hogy minden rendben van. Pedig most látjuk, hogy ez távolról sincs így. Az nem válasz, hogy országos szinten szinte ugyanannyi a hely mint a diák. Ha például egyik helyen feleslegesen 10 hellyel többet kapott egy szakközépiskola, míg mondjuk Rimaszombatban több mint 100 diákot el kellett küldeni a két magyar tannyelvű szakközépiskolából, akkor a végeredmény az, hogy nagyon sok magyarul tanulni akaró gyerek szlovák iskolába kényszerül. És erre nem mondhatjuk, hogy ez így rendben van.” - nyilatkozta Prékop Mária, a Híd oktatásügyi szakpolitikusa.  

A felvetett probléma súlyosságát nem az országos szintű számok, hanem a konkrét oktatási intézményekre vonatkozó aktuális adatok mutatják. A füleki gimnázium idén 2O helyet kapott a megyétől. Ezt az oktatási intézményt elsőként 32 tanuló jelölte meg, első és második helyként pedig 41 tanuló. Tehát minimum 12, maximum 21 diáknak kell másik iskolát keresnie. Választhatják a szlovák tannyelvű iskolát vagy Magyarországot. Az idei rendkívüli helyzet azt is megmutatta, hogy az országhatárok komoly akadályt jelenthetnek, a külföldön tanulás azonban nyitott határok mellett sem megoldás. 

A Fülekhez közeli Rimaszombatban sem jobb a helyzet. A három szakközépiskolát első helyen 142, első és második helyen összesen 291 tanuló jelölte meg - nekik összesen 123 helyen kell osztozniuk. Ez azt jelenti, hogy gömöri városban minimum 19, de akár 168 diák is kénytelen szlovák tannyelvű iskolát választani, hiszen ebben a régióban több magyar tannyelvű szakközépiskola nincs. A gútai szakközépiskola viszont már évek óta küzd helyhiánnyal.

A Híd szakmai csoportja az elemzést a Tudományos és Műszaki Információs Központ (CVTI) weboldalán közölt adatok alapján készítette (www.svs.edu.sk). Eszerint a 2020/2021-es tanévre a magyar tannyelvű gimnáziumokba 1084 végzős alapiskolás diák jelentkezett 644 helyre. A magyar tanítási nyelvű szakközépiskolákban is hasonló a helyzet, 2708 jelentkező van 1742 helyre. Minden diák legfeljebb két jelentkezési kérvényt adhat le. Ez a módszer az alulról, a diákok részéről mutatkozó reális igényt veszi alapul, és az ebből származtatott helyhiány azért is bír megalapozottabb jelentéstartalommal, mint a minisztérium által közölt megnyugtató országos adat, mert az nem veszi figyelembe sem a regionalitást, sem pedig a gimnáziumok és szakközépiskolák vonzáskörzetét. 

Összességében kevés magyar tanítási nyelvű szakközépiskola van Szlovákiában, így tulajdonképpen mindegyik országos jelentőségű, hiszen több olyan iskola van, amelyik a maga területén az egyetlen ilyen típusú intézmény az országban.

A megyéknek nem kell figyelembe venni az intézmény tanítási nyelvét, nem kell különbséget tenni, szlovák vagy magyar szakközépiskola között, ráadásul már az elosztást sem kell a képviselő-testület elé vinni, így az egész kérdés sokszor a túlélésért való harccá, sőt méltatlan kilincseléssé silányul. Mindez pedig azt eredményezi, hogy egyre kevesebben tanulhatnak szakmát magyarul. 

A Híd számára az oktatás területén fontos, hogy az önkormányzatiság elve érvényesüljön, ugyanakkor a minisztérium a legmagasabb oktatásügyi szerv,  ezért a kialakult problémára velük együtt kell megtalálni a megoldást. A tegnap közölt garancia igazán biztató. Fontos, hogy részleteiben is valós megoldást jelentsen, és az ígéret ne maradjon a gesztusok szintjén. 

Ezért mind az oktatásügyi tárcával, mind a megyékkel megbeszéléseket kezdeményeztünk és ebben az igyekezetünkben szívesen látjuk partnerként a többi olyan szlovákiai pártot és társadalmi szervezetet, amelyek szintén prioritásként kezelik az oktatásügyet és azon belül a nemzetiségi oktatás kérdését. 


 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
caputova

Öt magyar professzort is kinevezett az államfő

Pellegrini

Pellegrini felszólította Gröhlinget, hogy viselkedjen „férfiként”

DAC női kézilabda

Az első hatba kerülés a célja a DAC női kézilabdacsapatának

koronavírus

A legtöbb esetben Csehországból hozták be a vírust Szlovákiába

Ľuboš Blaha

Holokauszttagadással gyanúsítja a NAKA Blahát

has hasfájás emésztés iluusztráció

Fáradtság, hasfájás, sárga bőr...

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.