Hasznos tanács

Munkavállalás anyasági és gyes mellett

Manapság anyagilag „nem éri meg” gyermeket vállalni: a terhességi-gyermekágyi, később pedig a gyes összege olyan alacsony, hogy sok anyuka röviddel a szülés után inkább visszamegy dolgozni.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. június 27. 14:31

B. SZENTGÁLI ANIKÓ

 

Összeállításunkban azoknak próbálunk útmutatóval szolgálni, akik anyasági és gyermekgondozási szabadságuk mellett szeretnének pluszbevételre szert tenni.

Tavaly a Szociális Biztosító összesen 290 654 terhességi-gyermekágyi segélyt (tgyás) fizetett ki. Havonta 24 221 édesanyának folyósították a támogatást, aminek átlagos összege 443,39 euró volt. A segélyt az anya fizetése alapján számolják ki – a napi kivetési alap (a bruttó bér egy napra eső összege) 65%-a; a felső határ napi 37,82 euró. A tgyás 34 hétig jár. Ha valaki egyedül neveli gyermekét, 37 hétig, ha pedig kettes vagy többes ikrei születnek, 43 hétig kapja a segélyt. Utána az anyasági szabadság gyermekgondozási szabadságra változik, és az anya bevétele jelentősen csökken. A gyest már nem a fizetés alapján számítják ki, hanem törvény határozza meg: összege jelenleg 199,60 euró; ha kettes vagy többes ikrek születtek, akkor minden további gyerek után plusz 25% (49,90 euró) jár. Ehhez jön még a családi pótlék, aminek összege jelenleg 23,10 euró. Az apa elintézheti az adóbónuszt – nagysága havi 21,03 euró, ezt az összeget a kiszámított adóból írhatja le a szülő. A kedvezmény csak annak jár, akinek az éves adóköteles bevétele nagyobb, mint a minimálbér (337,70 euró havonta) hatszorosa, vagyis meghaladja a 2026,20 eurót.

Ha az apa munkanélküli, vagy nagyon alacsony fizetésért dolgozik, a családi költségvetés sok esetben igen szűkös lehet. Ezért, bár a terhesség és a szülés, valamint a gyermekágyas időszak testileg-lelkileg egyaránt kimerítő, sok anyuka gyorsan visszamegy dolgozni. Vagy bölcsődébe adják csöppségüket, vagy a nagyszülőkre bízzák, így viszont körülményes a baba etetése, a szoptatás. A munkatörvénykönyv előzékeny a dolgozó édesanyákkal szemben: a munkaadónak kötelessége szünetet biztosítani az édesanyának a szoptatásra – a gyakorlatban azonban ez nehezen érvényesíthető, hiszen kevés édesanya tudja gyermekét a munkahelyére magával vinni, vagy egy közeli bölcsődében elhelyezni. Ráadásul sokan – tévesen – azt hiszik, anyasági és gyes mellett hivatalosan nem is lehet dolgozni, félnek, hogy nem kapják meg a segélyt az államtól – ezért néhányan feketén próbálnak egy kis pluszbevételre szert tenni. Pedig hivatalosan is munkába állhatnak, sőt néhány cég az otthon végezhető munkát is lehetővé teszi. A dolgozni akaró édesanyáknak már a terhességi-gyermekágyi szabadság alatt több lehetőségük van.

Önnek ajánljuk

TIS: Szlovákia az 59. a korrupciót felmérő világranglistán

sólymos lászló

Sólymos László benyújtotta a lemondását

sólymos balhé

Videón Sólymos László tegnapi dulakodása

Máté Eszter

Már szinte alig lehet biomézet előállítani

Érsekújvár

Vágsellyén és Érsekújvárban is emelték az ingatlanadót

bugár sólymos

A Híd tiszteletben tartja Sólymos László döntését

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.