Hasznos tanács

Jól meg kell gondolni a munkavállalást

Januártól csak akkor érdemes munkát vállalnia a gyesen lévő kismamának, ha biztos benne, hogy a munkahelyére való visszatérése után biztosan nem fogja elveszíteni a munkáját. Ha fennáll a munkahely elveszítésnek lehetősége, nem érdemes a gyermekgondozási segély alatt megbízási szerződés alapján dolgozni, hacsak a fizetése össze nem mérhető a szülés előtti fizetésével. A munkanélküli segély összegét ugyanis ez alapján határozzák meg.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. június 27. 14:40

Januártól csak akkor érdemes munkát vállalnia a gyesen lévő kismamának, ha biztos benne, hogy a munkahelyére való visszatérése után biztosan nem fogja elveszíteni a munkáját. Ha fennáll a munkahely elveszítésnek lehetősége, nem érdemes a gyermekgondozási segély alatt megbízási szerződés alapján dolgozni, hacsak a fizetése össze nem mérhető a szülés előtti fizetésével. A munkanélküli segély összegét ugyanis ez alapján határozzák meg. Vegyünk egy példát: ha valaki a gyermeke megszületése előtt 750 euró bruttót keresett a munkahelyén, akkor annak a munkanélküli segély összegét – ha a gyesről való visszatérése után elbocsátják – ebből számolják ki. A törvény szerint a munkanélküli segély nagysága a kérelmezést megelőző két év keresetén alapul. Vagyis ha két évig havi 750 bruttót keresett valaki, akkor annak az egy havi munkanélküli segélye 369,87 euró lesz. Viszont ha a gyes közben valaki megbízási szerződésre dolgozik, akár csak egy alkalommal, és például 200 eurót kap, akkor már csak ebből a bevételből számítják ki a munkanélküli segélyét, ami így havi 100 euró lesz. Mindez azért van, mert a munkába visszatérő, majd elbocsátott kismama segélye csak akkor számítódik ki a szülést megelőző átlagkeresetből, ha a kismamának a köztes időszakban semmilyen más bevétele nem volt. (lpj)

Önnek ajánljuk
Peter Pellegrini

Pellegrini szerint a sajtó hibája, hogy Szlovákia ilyen rosszul szerepel a korrupciós listán

sólymos lászló

Sólymos László benyújtotta a lemondását

sólymos balhé

Videón Sólymos László tegnapi dulakodása

g

Óz, a csodák csodája Komáromban

Máté Eszter

Már szinte alig lehet biomézet előállítani

Gál Gábor

Gál Gábor értékeli, hogy Sólymos László vállalta a felelősséget és lemondott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.