Hasznos tanács

Ha szentestén egyedül lesz...

A magányt mindenki másképpen éli meg. Ha ön is azok közé tartozik, akiknek asztalán szentestén csak egy teríték lesz, ne keseredjen el, ez még nem jelenti azt, hogy az ünnep nem lehet szép.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. december 24. 09:45

Dr. Ľubica Bradáčová pszichológus szerint „soha nem vagyunk egyedül, hiszen emlékezhetünk azokra, akik egykor velünk vagy a közelünkben éltek. Szívünkben hordozzuk őket, emlékezhetünk rájuk, amikor szomorúak vagyunk.” 
 
A karácsony kétségkívül nehéz időszak a magányosok számára, de ez sem törvényszerű. Magányos lehet az ember családban is, s élhet egyedül, mégsem kell, hogy magányos legyen. Minden attól függ, hogy az ember hogyan viszonyul a környezetéhez, de függ belső értékeitől, élettapasztalataitól, elvárásaitól. A karácsony legtöbbünkben a szeretetet, a vidámságot, az örömöt, a nyugalom érzését hívja elő. 
 
Mindenütt csend
 
Szentestén az utcák elnéptelenednek, szinte minden lecsendesedik, az emberek családi körben ünnepelnek. „Ez nem mindenkinek könnyű. Különféle gondolatok, élmények, emlékek, érzelmek törhetnek a felszínre. Nem mindig jó túlharsogni ezeket. Engedjünk utat nekik, sírhatunk is, hiszen a sírásnak erős gyógyhatása van – mondta a szakember, majd hozzátette: – Nem kell a sírástól félni. Az a lényeg, hogy a sírós állapot ne hatalmasodjon el rajtunk tartósan.” 
 
Recept az örömre
 
Nincs általános recept arra, hogy miként éljük át az ünnepeket nyugodtan, örömmel. Jó, ha a magányosok keresnek valakit, akit az ünnepek alatt meglátogathatnak, vagy legalább telefonon felhívhatnak. Nem feltétlenül fontos, hogy pontosan a szentestén valakivel együtt legyenek. Néha bármilyen kapcsolat segíthet, hogy az ember ne érezze magát egyedül. „Ha valaki szeret kötni, varrni, faragni, jó, ha az ünnepek alatt is hódol kedvtelésének. A kézimunka ugyanis felszabadít és elterelhet bennünket a borús gondolatoktól, kitöltheti az érzelmi űrt” – tanácsolta a szakember. 
 
Ha kell, kérjen segítséget
 
Sokak számára a karácsony nagy lelki terhet jelent. Nemcsak a magányosok veszélyeztetettek, hanem azok is, akik épp az ünnepek idején veszítették el hozzátartozójukat, vagy akik szervi vagy lelki betegségben szenvednek. Ha ön valamelyik veszélyeztetett csoportba tartozik, és fél, hogy nem tudja az ünneppel járó lelki terhet elviselni, kérjen szakembertől segítséget. (A dia.sk alapján: ki)
 
Önnek ajánljuk

Ismét öt százalék fölé kúszott a munkanélküliség

Frissítve

Újra elhalasztották a brexitet

Megkérdeztük: Menyhárt és Bugár az összefogásról

Háromgólos hazai siker és három piros lap a gömöri–nógrádi derbin

Klímatérkép készül Kassáról

Polgármesteri díjat kapott Kovalcsik Zoltán Cirill ferences szerzetes

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!