Hasznos tanács

A nyugdíjasok a csalók gyakori áldozatai

A szeniorok gyakran esnek bűncselekmények áldozatául – a nyugdíjaskorúak főleg a csalók kedvelt célpontjai. Összeállításunkban a megelőzéssel, egy esetleges támadás veszélyeinek a csökkentésével foglalkozunk, és azt is megtudhatják, mit tegyenek az idősek, ha mégis bűncselekmény áldozatává válnak.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. október 4. 19:15

- TASR-felvétel

Rendszeresen találkozunk olyan esetekkel, amikor magukat szerelőnek, orvosnak, biztosítási szakembernek kiadó csalók megloptak, sőt fizikailag is bántalmaztak idősebb személyeket. A rendőrség a megelőzés és a figyelmeztetés céljából szokott tájékoztatni az ilyen ügyekről, ám a nyugdíjaskorúak továbbra is a csalók kedvenc célpontjai. Sok szenior egészségi problémákkal küszködik, rosszul hall és lát, az emlékezőtehetségük már nem tökéletes, fizikailag sem képesek megfelelően védekezni egy esetleges támadóval szemben, ráadásul hiszékenyek – mindez nagyon sebezhetővé teszi őket. A csalók ezt ügyesen kihasználják, különböző manipulatív technikákat alkalmaznak, hihető és rendkívül emotív történeteket találnak ki, hogy a kiszemelt áldozat bizalmába férkőzhessenek. A céljuk kideríteni, hogy a szenior hol tartja a pénzét és egyéb értékeit, s egy óvatlan pillanatban, amikor az áldozat nem figyel vagy kimegy a szobából, meglopják őket. Esetenként erőszakot is alkalmaznak.

Unokamese

Az egyik leggyakoribb trükk az ún. unokamese. „Ilyenkor az elkövető telefonon – rendszerint éjjel – felhívja a szeniort, pénzt kér tőle kölcsön, s úgy mutatkozik be, mint a rokona, leggyakrabban az unokája, unokaöccse vagy valamilyen távolabbi hozzátartozója. Az utóbbi időben előszeretettel alkalmaznak egy újabb szerepet is: orvosként, például a sebészet főorvosaként, vagy egészségügyi nővérként mutatkoznak be, sőt néha egy orvos nevét is használják. Közlik a szeniorral, hogy a rokona közlekedési balesetet okozott, kórházban fekszik, nem tud kommunikálni, mert a baleset közben megsérült. Nemcsak magának, hanem egy másik személynek is súlyos sérüléseket és jelentős anyagi kárt okozott. Ugyanakkor a rokon nem akarja, hogy az esetet jelentsék a rendőrségnek, mert alkohol hatása alatt volt, s börtönbe kerülhet, ezért őt, azaz az orvost kérte meg, hogy a rokonától – adott esetben a szeniortól – kérjen pénzt az ügy elrendezésére és a kezelési költségekre” – részletezte lapunknak Denisa Baloghová, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Hozzátette: a csalók felajánlják, hogy a pénzért eljönnek személyesen az idős ember lakásába, vagy taxit küldenek, és a sofőr a nevükben átveszi az összeget. Olyan eset is előfordult, hogy számlaszámot adtak meg, s arra kellett a pénzt átutalni – legtöbbször a Tatra bankba –, vagy egyéb pénzügyi szolgáltatások, például a Western Union közvetítésével, általában a Postabankban kellett fizetni. A számlaszámot lediktálják telefonon keresztül, vagy elküldik SMS-ben, miközben folyamatosan hangsúlyozzák: senkinek ne árulják el, mi célból van szükségük pénzre. Egymás után többször is telefonálnak, hogy a szeniornak ne legyen ideje bárkit is felhívni a családból, hogy ellenőrizze az előadott történetet.

Rendőrségi tanácsok a szenioroknak

A belügyminisztérium nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre, ezért indítottak külön a szeniorokra irányuló preventív programot is.

Az alábbiakban a rendőrség legfontosabb tanácsaiból szemezgettünk:

1. Ha telefonon hívja önt valaki, aki a rokonaként vagy a rokona ismerőseként, esetleg a kezelőorvosaként mutatkozik be, és anyagi segítséget kér, haladéktalanul ellenőrizze a hívót, és az általa közölteket.

2. Idegeneknek ne adjon kölcsön pénzt!

3. Soha ne üljön be idegenek, ismeretlenek autójába, még ha szimpatikusnak és megbízhatónak tűnnek is.

4. Ne váltson fel, ne adjon vissza pénzt ismeretleneknek, ha állítják, csak nagyobb névértékű bankjegyük van.

5. Tartózkodjon olyan viselkedéstől és cselekedettől, amelyből az idegenek kikövetkezhetik, hogy hol tartja a megtakarított pénzét.

6. Soha ne adjon pénzt olyanoknak, akit nem ismer – még akkor se, ha azt állítja, sürgősen szüksége van rá, hogy segíthessen valaki másnak (például a rokona műtétjét akarja belőle finanszírozni), s ígéri, a pénzt rövid időn belül visszaadja.

7. Telefonon soha senkinek ne adjon meg semmilyen személyes adatot, számlaszámot, semmilyen információt az anyagi vagy a családi helyzetéről!

8. Azok, akik a víz-, a gáz- és a villanyórát szokták leolvasni, kötelesek magukat igazolni az őket alkalmazó társaság megbízólevelével, hiteles igazolvánnyal, és kérésre a személyi igazolványukat is meg kell mutatniuk. Ne higgyen azoknak, akik azt állítják, el akarnak számolni az esetleges túlfizetéssel vagy hátralékkal. Egyetlen komoly cég sem szokta azt készpénzben visszaadni, illetve behajtani.

9. Ne higgyen azoknak, akik azt állítják, pénznyereményt jöttek átadni. Egyetlen társaság sem szokta készpénzben kifizetni a nyereményeket az alkalmazottaik vagy más megbízott képviselőik közvetítésével.

10. Soha ne engedjenek be idegeneket az otthonukba, s ne maradjanak velük egyedül!

(Forrás: www.minv.sk)

Szerelők és ügynökök

A másik leggyakoribb fedősztori az ún „szolgáltatások”. Ez esetben a csalók a kitippelt szeniorokat az otthonukban keresik fel, s a gáz-, víz- vagy villamosművek munkatársaként, postásként, az egészségbiztosító, a községi hivatal vagy más intézmény alkalmazottjaként mutatkoznak be. Állítják, hogy a havi rendszerességgel befizetett illetékből keletkezett túlfizetést akarják rendezni, vagyis pénzt hoztak, illetve ellenkezőleg, a felgyülemlett hátralékot jöttek behajtani. Arra is volt példa, hogy előnyös egészségbiztosítással kecsegtettek, vagy emelt összegű nyugdíjat hoztak, illetve az orvosságok, egészségügyi segédeszközök árát akarták visszafizetni. Ilyen helyzetben az idősek első reakciója az öröm, hogy váratlanul pénzt kapnak, vagy megijednek az említett hátraléktól, s a csalókat beengedik a lakásukba.

Kóklerek

A kóklerek ugyan az utóbbi időben háttérbe szorultak, de nem tűntek el teljesen: az időseket továbbra is hívják termékbemutatókra, vagy egyenesen a házukban keresik fel őket, s kínálják eladásra túlárazott, rendszerint rossz minőségű, bóvli áruikat – például többfunkciós takarítóberendezést, konyhai edénykészletet, késeket, takarókat, egészségügyi kellékeket. Gyakran előnytelen kölcsönökre is képesek rábeszélni a manipulálható szeniorokat.

Kamionmese

„Elvétve, de előfordulnak a kamion fedőnévvel jelzett esetek is, amikor az elkövetők nyilvános helyen szólítják meg az idősebb személyeket, például megkérdezik, hogyan lehet eljutni a kórházba. Külföldieknek álcázzák magukat, akik nem ismerik a helyi viszonyokat. Utána szívfakasztóan könyörögnek, hogy a megszólított szenior adjon nekik kölcsön pénzt a rokonuk műtétjére, akinek kamionbalesete volt, s kórházban fekszik. Zálogként pénzt kínálnak, de külföldi valutában, amit egy zárt kofferben hagynak a szeniornál azzal, hogy rövid időn belül visszaadják a kölcsönkért összeget” – tájékoztatott Baloghová. Természetesen a kofferben nincs pénz van, és a csalónak esze ágában sincs az ígéretét betartani.

Egyéb trükkök

A csalók fantáziája nem ismer határokat, folyamatosan vetnek be új trükköket, amelyekkel a szeniorok bizalmába férkőznek, és kicsalják tőlük a megtakarított pénzüket. „Előfordult már, hogy az elkövető szerelőnek vagy munkásnak álcázta magát, aki a lefolyócsövet jött megjavítani, vagy a szemetet akarta elvinni. Olyan esetekről is tudunk, amikor a csalók felajánlották a segítségüket valamiben, vagy olcsón kínáltak krumplit, vagy az új szomszédokként mutatkoztak be, mondván: jöttek megismerkedni, s almát hoztak ajándékba, esetleg kölcsönkértek valamit. Arra is volt már példa, hogy egy csaló egyenesen pénzt kért kölcsön, megszorult helyzetére hivatkozva. Egy másik azt színlelte, meg akarja vásárolni az ingatlant, s jött körülnézni. Olyan eset is volt, hogy azzal állított be egy csaló, hogy egy ismerőse küldte vissza a tartozását” – árulta el a szóvivő.

Látens bűntények

A rendőrség tavaly 1862 olyan esetről tudott, mely során idősek estek bűncselekmény áldozatául – ennyi bejelentés érkezett. Valójában feltehetően ennél sokkal több támadás és csalás történt, ám ha a hatóságot nem értesítik, az elkövetők büntetlenül megússzák. A szeniorokkal szembeni bűncselekményeket leginkább az jellemzi, hogy rejtve maradnak: az idősek sokszor nem jelentik azokat, mert szégyenlik magukat, megfélemlítették őket és félnek, vagy nem is tudatosítják, hogy bűncselekmény áldozatául estek. A rendőrség az ügyek medializálásával egyrészt figyelmeztetni akarja a szeniorokat, hogy másokhoz hasonlóan ne dőljenek be a csalóknak, legyenek óvatosabbak, másrészt pedig sokan ennek köszönhetőem tudatosíthatják, hogy hasonló dolog történt velük is, s ne féljenek azt jelenteni a 158-as vagy a 112-es segélyhívó számon! (sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ma kezdődik Pavol Rusko újabb bírósági pere

Ligetfalui lövöldözés: Öngyilkosságot követhetett el az elkövető

Leesett egy lány a pozsonyi Sznf híd kilátójáról

Heves esőzésre figyelmeztetnek a meteorológusok

Öt évet kapott a volt polgármester

VIDEÓ: Így viselkedik a méz a súlytalanságban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?