Hasznos tanács

A Covid miatt több a válás

Külföldön az utóbbi évben nőtt a válások száma. A párkapcsolatok nálunk is megromlottak, de egyelőre sokan csak játszanak a válóper gondolatával, konkrét lépésekre viszonylag kevesen szánták el magukat. Szakértők szerint azonban félő, hogy a közeljövőben nálunk is megugrik a válások száma.
B. Szentgáli Anikó

2022. augusztus 27. 17:35

A Covid miatt több a válás
Ha a felek képtelenek megegyezni, tényfeltárásos bontásra van szükség, ami akár évekig is elhúzódhat. - Shutterstock-felvétel

A koronavírus-járvány nemcsak az egészségügyet, hanem a családok összetartását is próbára tette. A hatóságok által elrendelt korlátozások, az otthoni munkavégzés, a bezárt iskolák miatt az utóbbi 2-3 évben a családtagok sokkal több időt töltöttek együtt, összezárva, mint egyébként szoktak. Akarva-akaratlanul feszültség, stressz alakult ki közöttük, amihez gazdasági bizonytalanság is párosult, és a külföldi tapasztalatok szerint mindez válásban csúcsosodhat ki.

Külföldi példák

Kínában például a világjárvánnyal összefüggő korlátozások feloldása után drámaian megugrott a válóperes keresetek száma. Az Egészségügyi Világszervezet szerint ez azzal magyarázható, hogy a Covidról rengeteg álinformáció jelent meg, amelyek az emberekben szorongást váltottak ki, és ezek a párkapcsolatokra is rossz hatással voltak. Szlovákiában 2019-ben 11 622 válóperes kérvényt nyújtottak be, és egyelőre nem tapasztalható drámai növekedés, az utóbbi két évben csak pár százzal több kérvényt jegyeztek, Csehországban azonban már rosszabb a helyzet.

„Az ügyfelek száma egyelőre jelentősen nem nőtt, de nem is csökkent, ami viszont változott: a válóok. A házasság felbontását kérő felek közötti konfliktusok sokkal kiélezettebbek, súlyosabbak és az esetleges megegyezés eléréséhez vezető út sokkal nehezebb. Válóokként pedig egyre többen tüntetik fel az életstílusuk megváltozását, a bezártságot, az izolációt, az anyagi helyzet romlását”

– magyarázta Miroslava Dobrotková ügyvéd.

Tényfeltárásos bontás

A válás sok esetben elkerülhető lenne, ha a házastársak időben mediátorhoz fordulnának, házassági tanácsadóba mennének. Ha a felek képtelenek megegyezni, tényfeltárásos bontásra van szükség, ami akár évekig is elhúzódhat. A bíróságnak kötelessége megvizsgálnia, miért bomlott fel az adott házasság, ugyanis a későbbiekben ez jelentősen befolyásolhatja az egyéb jogviszonyokat (például hogy kinek a gondozásába helyezzék a gyermekeket, mekkora legyen a tartásdíj, a vagyonmegosztást, a lakáskérdés rendezését stb.). A kiskorú gyerekek esetében az ő érdeküket is szem előtt kell tartani.

Ügyintézés

A bontóper elindítására javaslatot kell tenni az illetékes, azaz a házastársak utolsó közös lakhelye szerinti járási bíróságon, ha legalább még az egyikük ebben a körzetben lakik. Indokolt esetekben a felperes lakhelye szerint illetékes bíróság is eljárhat. A beadványból ki kell derülnie, ki a felperes, és konkrétan mi a célja. Fel kell tüntetni mindkét fél teljes nevét, címét, személyi adataikat, és azokat a sorsdöntő tényeket, leveleket vagy egyéb bizonyítékokat, melyekre a felperes hivatkozik. A beadványt és a hozzá csatolt bizonyítékokat annyi példányban kell elkészíteni, hogy egy a bíróságon maradhasson, és a per valamennyi résztvevőjének is postázhassanak egyet-egyet. A szükséges másolatot a bíróság is elkészítheti, de kiszámlázzák. Csatolni kell a házasságlevelet és a gyermekek születési anyakönyvi kivonatát.

Jogok és kötelességek

A házasság felbontásáról szóló határozatnak konkrétan foglalkoznia kell a szülők jogaival és kötelességeivel. Azaz megállapítják, kinek a gondozásába helyezik a gyermeket, érdekeit ki fogja képviselni, a vagyonát ki fogja kezelni. Ugyanakkor a bíróság meghatározza a tartásdíj összegét is – ezt az a szülő fogja fizetni, aki nem fog gondoskodni gyermekéről. A válás utáni időszakra – leghosszabb öt évre (kivételes esetekben hosszabb időre) igényelhető támogatás az elvált házastárs számára, aki képtelen saját magát eltartani.

Az egész eljárás gyorsítható, ha a partnerek még a válás kimondása előtt előre megegyeznek gyermekük elhelyezéséről és arról, a másik szülő milyen gyakran találkozhasson vele. A megállapodást írásba kell foglalni, közjegyzőnek kell hitelesítenie, a bíróságnak jóvá kell hagynia, és a végső bírósági döntés részét képezi. Ha a szülők képtelenek dűlőre jutni, a bíróság szakértők bevonásával megvizsgálja, mi lenne jobb a gyereknek.

A válás után az a fél, aki felvette partnere vezetéknevét, ismét használhatja előző vezetéknevét – erről a válás kimondásától számított 3 hónapon belül kell értesítenie az illetékes anyakönyvi hivatalt. A gyerekek vezetékneve a válás után nem változik.

A bíróság döntése ellen a válás kimondásáról szóló határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül lehet fellebbezni.

Bírósági illetékek

A házasság felbontására tett javaslathoz csatolni kell 66 euró értékű okmánybélyeget, illetve elektronikus beadvány esetén csak 33 eurót kell fizetni. Ezenkívül kb. 100 euróba kerül a válóperes beadvány megfogalmazása (az összeg ügyvédenként változhat). Ha valamelyik résztvevőt ügyvéd képviseli a bíróság előtt, a tiszteletdíja több tényezőtől függ: a felkapott, jó nevű jogászok általában többet számláznak, és a honorárium nagysága attól is függ, mennyi időt tölt a tárgyalóteremben. Ideális esetben megússzák 200 euróból. Ha a fénymásolatokat és az egyéb kiadásokat is figyelembe vesszük, egy-egy válóper kb. 500 euróba kerül.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hegerbizakodik

Heger megtérítené Sulíkot a szavazás előtt

Edvard Beneš  - TASR/AP-felvétel

Beneš-dekrétumok: újabb pert veszített a Szlovák Földalap

koalicio k

Megéri-e a koalíció a karácsonyt?

machete

Rossz jegy miatt halálra szúrta tanárát egy 17 éves fiú

zelenszkij k

Zelenszkij ukrán elnök lett az Év embere a Time magazin szerint

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.