Győr

Késelő diák pere: nem tudták megpuhítani az elmeszakértőt

Győr | Autista vagy csak autista jegyeket mutat, s ha igen, ennek volt-e egyáltalán jelentősége a tanárnő megtámadásakor? Erről próbált vitázni a védő a hajthatatlan igazságügyi szakértővel. Hamarosan perbeszédekkel folytatódik az ügy, végéhez közeleg a volt jedlikes diák pere.
author
Laczó Balázs

2022. január 24. 12:52

késelő diák
A fiatalember édesapja már csak tanú, mert fia belépett a felnőttkorba. A szülők elhozták az autista szövetség tagkártyáját is. Fotó: Laczó Balázs 

H. András szülei legutóbb még törvényes képviselőként voltak jelen a Győri Törvényszéken, ma már tanúként, mivel fiuk betöltötte a 18-at. De aktívan és szeretettel támogatják hátulról az érthetetlen késelős támadással vádolt fiatalembert, akinek csendes fegyelmezettsége ellentmond a 2019-ben történtekkel. A 17 éves fiú H. András most is rövid tiszta mondatokban beszél, mozgása a megszokott sötét öltönyében komótos, és hosszan néz maga elé a tárgyalásokon. Akkor sem mutatott érzelmi reakciót, amikor anno az ügyész előre kitervelt, közfeladatot ellátó személy elleni emberölés kísérletével vádolta meg a Győri Törvényszék előtt. Az mondta a vádlott – akit 2020 áprilisában kiengedtek a letartóztatásból, és azóta otthon kell lennie -, hogy a „vád szerinti bűnösségét” nem ismeri el, mert nem tervezte el előre a cselekményt, azt pedig, hogy a tanárnő közfeladatot ellátó személynek minősül – nem tudta. 

A vád szerint 2019. december 5-én az ötödik órában András felállt a padból, kiment a tanárnőhöz, átadta a füzetét, a hölgy háta mögé surrant és hátba szúrta. A sikító áldozatot nyakát a földön tovább döfködte, mellkasa felé is bökött. Több diák rémületében kirohant, egy diák, M. Bálint közéjük lépett, elvette a kést és azt kérdezte: „miért csináltad ezt?” „Majd ebből tanul, elegem volt a tanárnőből” – felelte a diák, aki mindvégig azt állította, nem emlékszik semmire a kisétálás és az ocsúdás közti percekből. A tanárt a mentő elszállította, szerencsére életben maradt. Utána a nyomozók rögzítették: a támadó egy hármas jegy miatt vetkőzött ki magából. 

Bár ez a tett köznapi értelemben minden, csak nem normális, az orvosi értelem már más kérdés. Az igazságügyi elmeszakértő egyértelműen beszámíthatónak tartotta az akkor 17 éves tinédzsert. A védelem még a tárgyalások megkezdése előtt kért magánúton  a Heim Pál kórház orvoscsoportjától véleményt, a teamet gyermekpszichiáter főorvos vezette. A kapott véleményt becsatolta az anyagba, de a bíróság nem tartotta kompetensnek az orvost. 

Dr. Szabó Krisztián
Dr. Szabó Krisztián tanácsa ismét meghallgatta az elmeszakértőt, akinek nem változott a véleménye. 

Ekkor már szó volt arról, hogy András autizmus-spektrumzavarban szenvedhet, s tavaly nyáron kéthetes megfigyelés alá vetette magát a Semmelweis egyetem pszichiátriai klinikáján. Ennek zárójelentésére és a felmerült kérdésekre reagált most ugyanaz a győri igazságügyi szakértő, aki az eredeti szakvéleményt is adta, s már első mondataiból kiderült, hogy nem sikerült „megpuhítani.” Pedig a tárgyalás kezdetén az édesapa még egy kártyát is bemutatott: az ambuláns vizsgálat jelentése alapján fiát felvette tagjai közé az Autisták Országos Szövetsége. 

A doktor szerint viszont a zárójelentés sem mond mást, minthogy nincs kizárva az autizmus spektrumzavar. S jól lehet egy későbbi ambuláns vizsgálat jelentésében egy másik orvos már egyenesen véleményezte ezt a spektrumzavart, a szakértő szerint a vádlottat két héten keresztül vetették alá pszichológia teszteknek, pszichiátrai vizsgálatnak, s a vége ugyanaz lett, mint amit ők is megállapítottak két éve. Vagyis személyiségzavarban szenved, az említett zavar pedig csak „nem zárható ki”. Még csípős megjegyzést is tett arra vonatkozóan, hogy az elmeszakértői vizsgálatokat nem szokványos módon laikusok kezdeményezték, mert láthatóan fontosnak tartják az autizmus-spektrumzavar kimondását. Erre a szülők látható indulattal rázták a fejüket.  

De a szakértő mindig visszatért a „startvonalra”: nem az a fontos, hogy minek nevezünk valamit, hanem az, hogy az, hogy ez előidézhetett-e olyan kóros elmeállapotot, ami az eltervezést, a kivitelezést motiválta. A válasz nem, s bármilyen személyiségjegyek is játszottak közre a cselekménynél, ettől még „éplélektani keretek között döntött” - hangsúlyozta. 

Dr. Németh Miklós ügyvéd a Győri Új Szónak elmondta: nem is a célja a védelemnek, hogy a következmények alól mentesítsék a H. Andrást, de a megítéléshez a személyiség megismerésére szükség van. Gyakorlatilag pedig nem felmentő, de enyhítő körülmény lehet például az autizmus spektrumzavar. „Nem állítottuk, hogy beszámíthatatlan volt, de az ügy megítélését és minősítését érinti, ha a szokásostól eltérőek a reakciói, s esetleg traumaként él meg egy egyszerűbbnek tűnő helyzetet” – mondta korábban a védelem. 

A tárgyaláson egyébként a tanárnőt képviselő ügyvéd is indítványt tette: kérte, hogy a bűnösség megállapítása esetén a fiatalemberre rótt bűnügyi költségben szerepeljen a tanárnőt ért anyagi kár is. 

András elmondta: egy gimnáziumban folytatta tanulmányait, most 11. osztályos és online tanul. Múlt tanév végén nem kitűnő, de jó eredménnyel zárta a félbetört 10. osztályt. András édesanyja pár nappal a késszúrás után, 2020 elején megkereste levélben a fizikatanárt, s bocsánatot kért, tolmácsolva az akkor még letartóztatásban lévő fia szavait is. Válasz is kapott, a részleteket nem árulta el, de a tanár azt írta: megbocsátott. 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
euró pénz

Mintegy 60 támogatás összege emelkedik

Takács András

Egy „várfoglalás” emlékére

időjárás meleg

Pénteken 115-en lettek rosszul a hőségtől

euró pénz

20 euróval nehezebb idő előtti nyugdíjat intézni

Peter Pellegrini

Pellegrini szerint Matovič a megtestesült gonosz, akit Hegernek ki kéne hajítania a kormányból

vgre54jzt

KVÍZ: Becsapós kérdések 4. – Elég rafinált vagy hozzájuk?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.