Helyi népszavazás lesz Bezenyén a lakópark ellen

Bezenye
Bezenye |

Összegyűlt a szükséges aláírások száma, helyi népszavazást írhatnak ki még ebben a hónapban Bezenyén. A mezőgazdasági termelőszövetkezet helyén kialakítandó, 100 telkes „szlovák” lakópark ellen tiltakoztak a kezdeményezők. Érvényes és eredményes népszavazás az önkormányzati képviselő-testületre nézve kötelezettséget állapít meg, amit annak végre kell hajtania.

Még 2020 őszén a helyi választási bizottság hitelesítette a helyi népszavazásra javasolt kérdést. „Akarja-e Ön, hogy bezenyei mezőgazdasági termelőszövetkezet területén több mint 100 lakótelek kerüljön kialakításra?” - ezt a kérdést Kammerhofer György nyújtotta be.

Márkus Erika polgármester 2020 decemberében - élve a lehetőséggel - polgármesteri hatáskörben „a népszavazás eredményének jogerőre emelkedéséig” felfüggesztette a testület telekkialakítás melletti döntését. Csakhogy a covid miatt a népszavazási aláírásgyűjtést szüneteltetni kellett. Tavaly novemberben aztán a képviselő-testület 4:3 arányban úgy döntött: a polgármester veszélyhelyzet ideje alatt hozott határozatát visszavonja és kötelezi a telekkialakítás melletti határozat végrehajtására. Idén tavasztól azonban újra indulhatott a népszavazási folyamat. A legutóbbi ülésen a településvezető bejelentette, hogy összegyűlt a szükséges aláírások száma. A július 26-i testületi ülésen döntenek majd a helyi népszavazás kiírásáról – erősítette meg az Új Szó kérdésére Márkus Erika.

A TASZ Jogvédő Civil Szervezet kisokosa szerint önkormányzati rendelet szabályozza, hány aláírás kell a népszavazás kezdeményezéséhez. A népszavazásról szóló törvény szerint az adott településen élő, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán szavazati joggal rendelkezők minimum 10%-a.

A helyi népszavazás a közügyekben való részvétel egyik módja, lehetőség arra, hogy egy közösség közvetlenül érvényesíthesse az önkormányzáshoz való jogát. Ezzel a lehetőséggel az öt évente megrendezett helyi önkormányzati képviselő- és polgármester-választáson felül, a két választás között bármikor élhetnek a polgárok.

A helyi népszavazás a helyi közügyekről való döntés eszköze. Előnye, hogy ha elegendő számban vesznek részt a szavazáson, mindig kötelező erejű. Így egy érvényes és eredményes népszavazás az önkormányzati képviselő-testületre nézve kötelezettséget állapít meg, amit annak végre kell hajtania. Sokféle funkciója lehet: a képviselő-testületet kötelezheti döntésre (pl. nevezzen át egy közterületet), korábbi döntés visszavonására (ld. az olimpiai pályázat visszavonására irányuló kezdeményezés), jövőbeli döntéstől való tartózkodásra (pl. bizonyos területen ne épüljön szemétégető).

Tehát ha elégséges számú érvényes aláírás gyűlt össze, ahogy Bezenyén történt, az önkormányzat képviselő-testülete köteles elrendelni a helyi népszavazást, kitűzni az időpontját. Ezt követően lebonyolítják a voksolást, megállapítják az eredményét. Sikeres népszavazás esetén az eredmény kötelezi a képviselő-testületet, és a képviselő-testület teljesíti az ebből fakadó kötelezettségét. A népszavazás akkor érvényes, ha a választópolgárok több, fele érvényesen szavazott és akkor eredményes, ha az érvényes szavazatok több, mint fele ugyanúgy válaszolja meg a feltett kérdést.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?