Helyi népszavazás lesz Bezenyén a lakópark ellen

Bezenye | Összegyűlt a szükséges aláírások száma, helyi népszavazást írhatnak ki még ebben a hónapban Bezenyén. A mezőgazdasági termelőszövetkezet helyén kialakítandó, 100 telkes „szlovák” lakópark ellen tiltakoztak a kezdeményezők. Érvényes és eredményes népszavazás az önkormányzati képviselő-testületre nézve kötelezettséget állapít meg, amit annak végre kell hajtania.
author
Cséfalvay Attila

2022. július 8. 18:11

Bezenye
Fotó: a szerző

Még 2020 őszén a helyi választási bizottság hitelesítette a helyi népszavazásra javasolt kérdést. „Akarja-e Ön, hogy bezenyei mezőgazdasági termelőszövetkezet területén több mint 100 lakótelek kerüljön kialakításra?” - ezt a kérdést Kammerhofer György nyújtotta be.

Márkus Erika polgármester 2020 decemberében - élve a lehetőséggel - polgármesteri hatáskörben „a népszavazás eredményének jogerőre emelkedéséig” felfüggesztette a testület telekkialakítás melletti döntését. Csakhogy a covid miatt a népszavazási aláírásgyűjtést szüneteltetni kellett. Tavaly novemberben aztán a képviselő-testület 4:3 arányban úgy döntött: a polgármester veszélyhelyzet ideje alatt hozott határozatát visszavonja és kötelezi a telekkialakítás melletti határozat végrehajtására. Idén tavasztól azonban újra indulhatott a népszavazási folyamat. A legutóbbi ülésen a településvezető bejelentette, hogy összegyűlt a szükséges aláírások száma. A július 26-i testületi ülésen döntenek majd a helyi népszavazás kiírásáról – erősítette meg az Új Szó kérdésére Márkus Erika.

A TASZ Jogvédő Civil Szervezet kisokosa szerint önkormányzati rendelet szabályozza, hány aláírás kell a népszavazás kezdeményezéséhez. A népszavazásról szóló törvény szerint az adott településen élő, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán szavazati joggal rendelkezők minimum 10%-a.

A helyi népszavazás a közügyekben való részvétel egyik módja, lehetőség arra, hogy egy közösség közvetlenül érvényesíthesse az önkormányzáshoz való jogát. Ezzel a lehetőséggel az öt évente megrendezett helyi önkormányzati képviselő- és polgármester-választáson felül, a két választás között bármikor élhetnek a polgárok.

A helyi népszavazás a helyi közügyekről való döntés eszköze. Előnye, hogy ha elegendő számban vesznek részt a szavazáson, mindig kötelező erejű. Így egy érvényes és eredményes népszavazás az önkormányzati képviselő-testületre nézve kötelezettséget állapít meg, amit annak végre kell hajtania. Sokféle funkciója lehet: a képviselő-testületet kötelezheti döntésre (pl. nevezzen át egy közterületet), korábbi döntés visszavonására (ld. az olimpiai pályázat visszavonására irányuló kezdeményezés), jövőbeli döntéstől való tartózkodásra (pl. bizonyos területen ne épüljön szemétégető).

Tehát ha elégséges számú érvényes aláírás gyűlt össze, ahogy Bezenyén történt, az önkormányzat képviselő-testülete köteles elrendelni a helyi népszavazást, kitűzni az időpontját. Ezt követően lebonyolítják a voksolást, megállapítják az eredményét. Sikeres népszavazás esetén az eredmény kötelezi a képviselő-testületet, és a képviselő-testület teljesíti az ebből fakadó kötelezettségét. A népszavazás akkor érvényes, ha a választópolgárok több, fele érvényesen szavazott és akkor eredményes, ha az érvényes szavazatok több, mint fele ugyanúgy válaszolja meg a feltett kérdést.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter  (TASR-felvétel)

Káčer a Beneš-dekrétumokkal ágyazott meg Szijjártónak

Rákos megbetegedésekre is köthető biztosítás

Úttörő módszerrel kezelik a rákos betegeket egy szlovákiai kórházban, akár meg is gyógyulhatnak

Különös haláleset Nyitrán

TRAGÉDIA: Négyen meghaltak egy frontális ütközésben Tornaljánál

putyin k

A britek szerint Putyin csak színleli, hogy hajlandó lenne a béketárgyalásokra

zelenszkij k

Zelenszkij elégedetlen, keményebb szankciókat követel Oroszországgal szemben

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.