Egy szerencsés baleset nyomán: erre ügyeljen, ha nyeregbe száll! (GALÉRIA)

kerékpár
Győr-Moson-Sopron |

A jó idő beköszöntével egyre többen veszik elő a bicikliket, ugyanakkor a kerékpáros közlekedés sok veszélyt rejt magában. Tanácsokat ad a szakember. 

– Február 19-én történt Sopronban egy könnyű sérüléssel végződő kerékpáros baleset, ahol a gépjárművezető éberségének köszönhető, hogy nem történt nagyobb baj. A kora délutáni órákban egy gyermek kerékpározott a Bánfalvi úton a Hajnal tér irányából a Lomb utca felé. Mögötte bicikliző édesapja felszólította, hogy mielőtt balra kanyarodik álljon meg, de a gyermek nem tett eleget az atyai kérésnek és hirtelen irányváltással áthajtotta a jobb oldali sávba. Ott viszont éppen jött egy autó, így a kerékpár és a vele ellentétes irányban, szabályosan közlekedő gépjármű ütközött. A sofőr szerencsére időben észlelte a biciklist, vészfékezett és jobbra kormányzott, így csak meglökte, de így is az úttestre esett a gyerek – ismertette az esetet Kovács József rendőr alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetőhelyettese. 

– Február 19-én történt Sopronban egy könnyű sérüléssel végződő kerékpáros baleset, ahol a gépjárművezető éberségének köszönhető, hogy nem történt nagyobb baj. A kora délutáni órákban egy gyermek kerékpározott a Bánfalvi úton a Hajnal tér irányából a Lomb

– A kerékpározás nem veszélytelen üzem, mindent meg kell tennünk, hogy a tekerésből a bicikli és főleg a használója épségben érkezzen haza. Az egyik legfontosabb, hogy a kerékpár műszakilag kifogástalan legyen. Tartsuk rendszeresen karban és győződjünk meg használata előtt, hogy a KRESZ által előírt kötelező tartozékok hiánytalanul megvannak (GALÉRIA). Bár a kerékpár használatához nincs szükség jogosítványra, a forgalomban való biztonságos közlekedéshez a szabályok ismerete elengedhetetlen – mondta el Kovács József rendőr alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezető-helyettese. 

baleset

–  A kerékpározás során vannak kötelező szabályok, amelyeket be kell tartanunk, de saját biztonságunkat számos egyéb módon is tudjuk növelni. Többek között azt tudom tanácsolni, hogy balra bekanyarodásnál – lakott területen belül is, főként kezdő, bizonytalan kerekező esetén – szálljunk le a kerékpárról, és azt tolva – a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint – menjünk át az úttesten. Menet közben ne csak a közvetlenül előttünk lévő útszakaszra koncentráljunk, hanem tekintsünk előrébb, figyeljük a potenciális veszélyforrást jelentő helyzetekre, a gyalogosokra, úthibákra, az úttest szélén parkoló autókra, a forgalom ritmusára. Legyünk mindig láthatóak, a láthatósági mellény viselése mindenütt ajánlott. Ha nagyméretű jármű, például busz vagy teherautó mögött haladunk, húzódjunk a jobb oldalra, hogy a kereszteződésből kihajtó járművezetők lássanak. Keressük a kontaktust közlekedési partnereinkkel, minden manőver előtt győződjünk meg arról, hogy észleltek-e - osztotta meg tanácsait Kovács József. 

Sokan nincsenek tisztában azzal, melyek a kerékpár kötelező tartozékai. Íme:

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?