Újra csőd szélén a görögök

Brüsszel | Továbbra sincs megállapodás az athéni kormány és az eurótagállamok között az országnak nyújtott harmadik segélycsomag újabb részletének az átutalásáról, így július közepén fizetésképtelenné válhat a görög állam.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. május 24. 15:57

Az eurótagállamok pénzügyminiszterei (eurócsoport) nem tudtak megállapodni a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a görög államadósság csökkentéséről, ezért nem döntöttek a folyamatban levő 86 milliárd eurós harmadik hitelcsomag újabb részletének átutalásáról. A nyolcórás, hétfő éjszakába nyúló tanácskozáson állítólag közeledtek egymáshoz a felek álláspontjai.

Júliusra kell a pénz

Az athéni kormánynak kezd sürgős lenni a dolog, mert júliusban 7,3 milliárd eurót kell törlesztenie, amire a dolgok jelenlegi állása szerint nincs pénze. Az országot vezető radikális baloldali és jobboldali pártokból álló koalíció megtette a magáét: a parlament a múlt héten elfogadta az újabb nyugdíjcsökkentést és adóemeléseket. A döntés az eurócsoport június 15-ei ülésére maradt.

Szigorú németek

A fő nézeteltérés, amelyet át kellene hidalni, a hitelezők és az IMF között van. Számos eurótagállam, elsősorban Németország nem akar újabb pénzeket utalni Athénba addig, amíg a Valutaalap nem csatlakozik a hitelezők csoportjához. Úgy vélik, hogy az európai szervezetek túl megengedőek lennének a görögökkel szemben a hitelért vállalt kötelezettségek számonkérésében. A Valutaalap azonban évekkel ezelőtt ahhoz kötötte részvételét, hogy a hitelezők engedjék el a visszafizetetlen (nagyjából 350 milliárd euróra hízott, a GDP kétszereséhez közelítő) görög adósság egy részét.

23%-nyi állástalan

A felek közti vita központi eleme az, hogy mekkora költségvetési többletet kellene produkálniuk a görögöknek ahhoz, hogy cserébe a könnyítésért hiteleik jelentős részét vissza tudják fizetni. Ezzel kapcsolatban az a kompromisszum tűnik a legvalószí-nűbbnek, hogy a 2015 nyarán indult segélyprogram 2018-as lezárása után öt éven át évi 3,5%-os többletet kellene hozniuk, majd ezt követően csökkenhetne ez az arány. Az IMF szakértői szerint nem lehet nagy költségvetési többletet elvárni egy olyan országtól, ahol 23% a munkanélküliségi ráta. Az eurótagállamok kormányai nem akarják magukat elkötelezni az adósságcsökkentés meghatározott összege mellett, ám pénzügyminisztereik ennek ellenére tárgyaltak az ezzel kapcsolatos lehetséges forgatókönyvekről. Tavaly májusban döntöttek az elvi lehetőségről, de hogy mennyit hajlandóak engedni, arról csak a program végén határoznak. (SITA, MTI)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
kórház k

Bezárhatnak a kórházak a magas energiaárak miatt

földgáz

Van elég gáz Szlovákiában, szükség esetén más országok is kaphatnak belőle

vírus k

Azonosították az orosz Khosta-2 szupervírust, ami megfertőzheti az embert

euró pénz

Működnek a szankciók: az orosz bankok eddig több mint 26 milliárd eurót veszítettek

vértócsa

BRUTÁLIS: Kutyát ölt, majd embert gyilkolt, mégis szabadlábon maradt

szakkör k

Szabadidős tevékenységek gyerekeknek

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.