Több hazai élelmiszert kínálnak az üzletláncok

Pozsony | Ha csak enyhén is, de az elmúlt két évben már nőtt 
a hazai eredetű élelmiszerek aránya a szlovákiai üzletláncok polcain, a Szlovák Élelmiszeripari Kamara legfrissebb felmérése szerint azonban 
az egyes üzletláncok között továbbra is hatalmas különbségek vannak.
Molnár Iván

2019. június 13. 18:00

A Szlovák Élelmiszeripari Kamara (PKS) 2011 óta vizsgálja a hazai eredetű élelmiszerek arányát a szlovákiai üzletláncokban. „Az első felmérésünk során, vagyis 2011-ben az üzletek polcain található élelmiszereknek még az 50 százaléka volt hazai, ez az arány azonban az ezt követő években folyamatosan csökkent, 2017-re elérve a 37,2 százalékos mélypontot” – nyilatkozta Daniel Poturnay, a PKS elnöke.

A jó hír, hogy tavaly és idén már enyhe növekedést tapasztaltak. Míg 2018-ban az élelmiszerek 37,7, idén már a 38,6 százaléka származott hazai gyártótól. „Csak örülhetünk annak, hogy hatévnyi zuhanást követően végre sikerült stabilizálni a hazai élelmiszerek arányát, és az elmúlt két évben már javult a helyzet. Nem szabadna azonban elbízni magunkat, hiszen a környező országokhoz viszonyítva még mindig jóval rosszabbul állunk, és Szlovákia nem használta ki e tekintetben az elmúlt időszak dinamikus gazdasági növekedését sem” – tette hozzá Poturnay. 
A 38,6 százalék azonban csak az országos átlag, amitől az egyes üzletláncok és az ország egyes régiói szempontjából látványos eltérések tapasztalhatók.

„A Go4insight ügynökség által elvégzett felmérés szerint a hazai élelmiszerek legnagyobb arányával már hagyományosan a Coop Jednota büszkélkedhet, ahol ez eléri az 58 százalékot. A sorban a CBA következik 49 százalékkal, a sereghajtó pedig továbbra is a Lidl, ahol a hazai élelmiszerek aránya csupán 18 százalék”

– mondta Poturnay. A vizsgált üzletláncok (Billa, CBA, Coop Jednota, Kaufland, Lidl, Metro, Tesco) közül az elmúlt egy évben csak a CBA-nál tapasztaltak csökkenést, a Tescónál pedig stagnálást, az összes többi üzletláncnál nőtt a hazai élelmiszerek aránya. A legjobban e tekintetben a Metro végzett, amelynél 4 százalékpontos bővülést mértek. Regionális szempontból Nyitra, Besztercebánya és Eperjes megyében a legjobb a helyzet, az itt található üzletekben ugyanis átlagosan 42 százalékos a hazai élelmiszerek aránya, míg például a sereghajtó Pozsony megyében csupán 34 százalék.

„Látványos különbség van az egyes termékek között is. Míg a tejkínálat 70, az ásványvizek 58, az alkoholos italoknak pedig az 50 százaléka származik hazai termelőktől, az édességek esetében ez csupán 10, az olajok és konzervek esetében pedig 17 százalék”

– mondta Rastislav Kočan, a Go4insight piackutató ügynökség menedzsere.

„Ahhoz, hogy az elkövetkező időszakban dinamikusabban nőjön a hazai élelmiszerek aránya az üzletláncok polcain, a kormánynak is lépnie kellene, olyan intézkedéseket hozva, amelyek növelnék a szlovákiai mezőgazdaság és élelmiszeripar versenyképességét” – vallja Poturnay. Szerinte a földművelésügyi tárca jelenlegi vezetése rugalmasabban kezeli ezt a kérdést, mint a korábbiak, az idei évre szóló konkrét lépesekről azonban még tárgyalnak a szaktárcával, egyelőre ugyanis nem tették közzé, hogy mekkora összeget is szánnának erre a célra. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
párkány testület

Konszolidálják a veszteségeket felhalmozó céget

Dobroslav Trnka
Frissítve

Szabadon engedték Dobroslav Trnkát

aa
Frissítve

GALÉRIA: Kigyulladt egy lakás a pozsonyi Óvárosban, öt személy megsérült

magyar vízilabda-válogatott

Számolhatnak a magyar pólósok

harry meghan

Ezért menekült el Meghan a királyi családtól

Csomó pénzt bukhatsz, ha letöltötted az egyik appot az alábbiak közül

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.