Gazdaság

Több hazai élelmiszert kínálnak az üzletláncok

Pozsony | Ha csak enyhén is, de az elmúlt két évben már nőtt 
a hazai eredetű élelmiszerek aránya a szlovákiai üzletláncok polcain, a Szlovák Élelmiszeripari Kamara legfrissebb felmérése szerint azonban 
az egyes üzletláncok között továbbra is hatalmas különbségek vannak.
Molnár Iván

2019. június 13. 18:00

A Szlovák Élelmiszeripari Kamara (PKS) 2011 óta vizsgálja a hazai eredetű élelmiszerek arányát a szlovákiai üzletláncokban. „Az első felmérésünk során, vagyis 2011-ben az üzletek polcain található élelmiszereknek még az 50 százaléka volt hazai, ez az arány azonban az ezt követő években folyamatosan csökkent, 2017-re elérve a 37,2 százalékos mélypontot” – nyilatkozta Daniel Poturnay, a PKS elnöke.

A jó hír, hogy tavaly és idén már enyhe növekedést tapasztaltak. Míg 2018-ban az élelmiszerek 37,7, idén már a 38,6 százaléka származott hazai gyártótól. „Csak örülhetünk annak, hogy hatévnyi zuhanást követően végre sikerült stabilizálni a hazai élelmiszerek arányát, és az elmúlt két évben már javult a helyzet. Nem szabadna azonban elbízni magunkat, hiszen a környező országokhoz viszonyítva még mindig jóval rosszabbul állunk, és Szlovákia nem használta ki e tekintetben az elmúlt időszak dinamikus gazdasági növekedését sem” – tette hozzá Poturnay. 
A 38,6 százalék azonban csak az országos átlag, amitől az egyes üzletláncok és az ország egyes régiói szempontjából látványos eltérések tapasztalhatók.

„A Go4insight ügynökség által elvégzett felmérés szerint a hazai élelmiszerek legnagyobb arányával már hagyományosan a Coop Jednota büszkélkedhet, ahol ez eléri az 58 százalékot. A sorban a CBA következik 49 százalékkal, a sereghajtó pedig továbbra is a Lidl, ahol a hazai élelmiszerek aránya csupán 18 százalék”

– mondta Poturnay. A vizsgált üzletláncok (Billa, CBA, Coop Jednota, Kaufland, Lidl, Metro, Tesco) közül az elmúlt egy évben csak a CBA-nál tapasztaltak csökkenést, a Tescónál pedig stagnálást, az összes többi üzletláncnál nőtt a hazai élelmiszerek aránya. A legjobban e tekintetben a Metro végzett, amelynél 4 százalékpontos bővülést mértek. Regionális szempontból Nyitra, Besztercebánya és Eperjes megyében a legjobb a helyzet, az itt található üzletekben ugyanis átlagosan 42 százalékos a hazai élelmiszerek aránya, míg például a sereghajtó Pozsony megyében csupán 34 százalék.

„Látványos különbség van az egyes termékek között is. Míg a tejkínálat 70, az ásványvizek 58, az alkoholos italoknak pedig az 50 százaléka származik hazai termelőktől, az édességek esetében ez csupán 10, az olajok és konzervek esetében pedig 17 százalék”

– mondta Rastislav Kočan, a Go4insight piackutató ügynökség menedzsere.

„Ahhoz, hogy az elkövetkező időszakban dinamikusabban nőjön a hazai élelmiszerek aránya az üzletláncok polcain, a kormánynak is lépnie kellene, olyan intézkedéseket hozva, amelyek növelnék a szlovákiai mezőgazdaság és élelmiszeripar versenyképességét” – vallja Poturnay. Szerinte a földművelésügyi tárca jelenlegi vezetése rugalmasabban kezeli ezt a kérdést, mint a korábbiak, az idei évre szóló konkrét lépesekről azonban még tárgyalnak a szaktárcával, egyelőre ugyanis nem tették közzé, hogy mekkora összeget is szánnának erre a célra. (TASR, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a nagymihályiak ellen

Törékeny lelkű tinik az összeomlás szélén

Illegális bevándorlókat fogtak Párkányban

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Meggyilkoltak egy 38 éves nőt Rimaszombatban, a feltételezett elkövető is meghalt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?